Çanakkale Boğazı’nın ilk, Marmara Bölgesi’nin beşinci asma köprüsü olmaya hazırlanan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi tüm hızıyla ilerliyor.

Proje tamamlandığında, Lapseki-Gelibolu arası altı dakika olacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’mizin 107. Yıldönümü 18 Mart 2022 tarihinde köprünün açılacağı müjdesini verdi. Sayın Bakan’ın yaptığı açıklamaya göre: “Şu anki mevcut gemi tarifesinde otomobillerden 85 lira ücret alınıyor. Köprü açıldığında geçiş ücreti 15 Euro olacak.”

“Döviz kuru benim için hiç önemli değil” diyen Bakan’ların olduğu ülkemizde, döviz kuruna endekslenen köprü ve otoyol ücretleri, aslında “Dolarla mı maaş alıyorsunuz?” diye sorulduğunda, keşke “Evet” diyebilse idik sonucunu açık ve net gözler önüne seriyor.

Almanya’nın para birimi olan Euro’yu Türk para birimimize çevirir isek, bugünkü kura göre 155 liraya denk geliyor.

Günlük 45 bin araç garantisi verilen köprüden, yılda 16 milyon 425 bin aracın geçmesi bekleniyor. Halen yıllık yaklaşık 4 milyona yakın aracın feribot ile geçtiği düşünülürse, fazladan 12 milyon aracın nereden bulunacağı da tartışılan konulardan.

Çanakkale. Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda, kararlılığını ve kahramanlığını sonsuza kadar anımsatacak en önemli anıt cephelerden biridir. Yedi düveli karşısına alan Türk halkının dillere destan savunmasıdır. Bu cephenin Anadolu halkına verdiği azim, umut ve güven Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini ateşlemiş ve  “Çanakkale Geçilmez” sözü günümüze dek gelmiştir.

Anlaşılan o ki; köprü ve otoyol hizmete girdikten sonra da, tarihimizin anlamlı cümlesi farklı açıdan da gerçekliğini sürdürecek!

Almanya, Belçika ve Hollanda vatandaşları otoyollara para ödemez iken, Avusturya’da yıllık yaklaşık 103 Euro ödenerek bir otoyol bileti alınıyor. Slovenya’da yıllık ücret 112 Euro, İsviçre’de otoban kullanım ücreti yıllık 35 Frank.

Asgari ücretin net 2 bin 825 lira 90 kuruş olduğu ülkemizde, köprülerden geçmek de geçilmez olacağa benziyor. Ne dersiniz?

Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, gazilerimizi minnetle selamlıyorum.

Değerli Okurlarım, aranızda mutlaka o topraklara ayak basanlar vardır ve bilirler. Gelibolu Yarımadası’nda Kilitbahir ile Eceabat arasında boğaza bakan tepe üzerinde, vatanı korumak uğruna sarsılmaz inançla mücadele ederek düşmana geçit vermeyen, Âlem-i Cihan’a örnek olan Mehmetçik resminin de yer aldığı şiirin ilk cümlesi, farklı bir anlam daha mı kazanacak acaba?

“DUR YOLCU”.