Online satış sektörü internette yapılan satışların artması ve online alışverişin son derece popüler olması gibi sebeplerden ötürü son yıllarda oldukça büyümüştür.
E-Ticaret sektörüne girmeden önce bu sektör hakkında daha önce eğer bir tecrübeniz yoksa bilmeniz gereken şeyler vardır. Sıfırdan başlayan bir kişi için E-Ticaret sektörünü öğrenmek karışık ve zor gibi gelebilir fakat bilinçli girişimci adayları için bu süreç göründüğü kadar zor ve karışık değildir.
Online alışverişin en iyi yanı yılın 365 günü hizmet verilebiliyor olmasıdır. Eğer kurmuş olduğunuz e-ticaret sitesi kusursuza yakınsa yani, teknik alt yapısı ve yazılımları sağlam bir şekilde yapılmışsa ve sitenize düzenli bakım işlemi gerçekleştiriyorsanız korkulacak bir şey yok demektir.
E-ticaret sektörüne girmeden bilmeniz gereken bazı terimler var.
ROI terimini mutlaka bilmeniz gerekiyor. Bu terim, yatırım dâhilinde harcanmış olan miktarı, mevcut olan kısa vadeli yatırımdan elde edilen kâra bölerek ulaşılan sonuçtur.
B2B yöntemi, şirketler arası ticaret anlamına gelmektedir.
Kuracak olduğunuz E-ticaret sitesi yazılımı, sağlam temeller üzerine ve planlanarak kurulmalıdır. Hukuksal açıdan sitenize üye olan tüm müşterilerin kişisel verileri uluslararası insan hakları kurallarına uygun olarak korunmalı ve saklanmalıdır. E-ticaret sitenizde profesyonel hukukçular tarafından hazırlanmış sözleşme mutlaka yer almalıdır. E-ticaret sitenizin alan adı seçimi oldukça önemlidir. Çok miktarda paralar ödenerek alınan adları, deyim yerindeyse bulunmaz hint kumaşı halindedir. Hangi modelde bir e-ticaret sistemi kullanacağınız da önemli konular arasında yer almaktadır. Kullanılacak olduğunuz e-ticaret yazılımı kusursuz çalışmalıdır. Çünkü şirketiniz 7/24 online olarak hizmet vermektedir. Meydana gelebilecek aksaklıklar satışlarınızı etkileyebileceği gibi müşteri kayıplarına da yol açacaktır.
E-ticaret sektörüne girmeden önce, hangi alandan bir online mağaza kuracaksanız benzer mağazaları iyice analiz etmeli ve onların artılarını ve eksilerini bir kenara not alarak aksiyon almalısınız. Kurmuş olduğunuz E-ticaret sitesinde ürünlerin satışını gerçekleştireceğiniz için ürünlerinizi depolamak ve kontrollerin düzenli olarak yapılmasını sağlamak durumundasınız.
Dolayısıyla depo ve depo çalışanları konusunu da önceden halletmeniz gereken konular listesine ekleyebilirsiniz. E-ticaret sektörüne girerken az ürün çeşidi ile başlamanız sizin yararınıza olacaktır. Eğer planlamanız tutarsa ve satışlarınız başarılı olursa sitenize farklı ürünler ekleyebilirsiniz.
Depo Yönetimi
POS cihazı alımı ve kredi kartı ile ödeme yöntemleri de başlarda iyi seçilmesi gerekir. Satışını gerçekleştirmiş olduğunuz ürünler için ödeme yapmak isteyen müşterilerinize çeşitli ödeme kanalları sunmanız gerekiyor. Örneğin; Kapıda ödeme seçeneği ya da Banka havalesi/EFT ödeme seçeneği gibi. Ödeme sistemlerinde 3D Secure ile işlem sağlarsanız, sitenizin güvenilir bir site olduğu imajının reklamını rahatlıkla yapabilirsiniz.
Reklam demişken, e-ticaret sitenizin reklam işlerini uzman ekiplere danışarak ve belirli bir miktar bütçe ayırarak gerçekleştirmenizde fayda var. Eğer reklamlarını yerli yerinde değil ve içi boş içeriklerden oluşursa harcadığınız reklam paraları boşa gitmiş sayılacaktır.
Kurulan e-ticaret sitesinin sosyal medya ayağı da oldukça önemli konular arasında yer alıyor. Sosyal medya hesaplarını etkili bir şekilde kullanabiliyor olmanız gerekmektedir. Müşterilerinizin sorularına cevap vermeli, yapılan yorumları dikkate almalı kısaca müşteriler ile her daim iletişimde olmalısınız.
E-ticaret sitesi yazılımı eğer güçlü olursa, hukuki işlemleri önceden tek tek yerine getirirseniz, satışını gerçekleştireceğiniz ürünleri alacağınız toptancıları ya da işletmeleri önceden sözleşme yoluyla kendinize bağlarsanız, sosyal medya hesaplarını etkili bir şekilde kullanıp reklam yönetimini iyi bir şekilde yönetebilirseniz, ürünlerinizin satışı istediğiniz gibi gerçekleşecek ve yeni başladığınız e-ticaret sektöründe başarılı bir tecrübe edinmiş olacaksınız.