“4. Okul Öncesi Eğitim Günleri” semineri 15 Eylül Cuma günü Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Şefik Yaşar Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi.

Seminere, çok sayıda öğretim elemanının yanı sıra Eskişehir’in farklı okullarından anaokulu ve anasınıfı öğretmenleri de katıldı. Seminerin açılışında konuşan Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Meral Güven, “Eğitimin sağlam temeller üzerine kurulması, küçük yaşlarda alınan eğitime bağlı ve bu anlamda okul öncesi eğitime büyük görev düşmekte. Okul öncesi dönemlerde, ailenin çocuğun eğitimine katkısı yanında okul öncesi eğitimcilerinin de önemi büyük. Dördüncüsü düzenlenen okul öncesi eğitimi semineri ile okul öncesi eğitimcilerinin mesleki gelişimine katkı sağlayacağını umuyoruz. Seminer içeriğine baktığımda farklı alanlarda sunum ve atölye çalışmalarının olduğunu gördüm. Umarım amaçladığımız kelebek etkisini oluşturabiliriz.”

"Öğretmen adaylarını geleceğe hazırlıyoruz"

Eğitim Fakültesi Okulöncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serap Erdoğan, “Bugüne hazırlanırken hep ‘çocuğu hazırlayan, öğretmendir’ düşüncesiyle hareket ettik. Bu yüzden hem çocuklar hem de eğitim fakültesi öğrencileri açısından okul öncesi eğitimcilerinin mesleki geliştirilmesi önemli. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri içerisinde çocuklar çok değerli bir noktada. Bu hedeflere ulaşma noktasında çocukların eğitimi ve öğretmenlerin niteliği için elimizden geleni yapmalıyız. Bu çalışmaya öncülük ederek ve yürüterek elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Eğitim fakültesinde öğretmen adaylarını geleceğe hazırlıyoruz. Nitelikli eğitimciler yetiştirirsek gelecekte bu durum çocuklarımıza yansır. Yaptığımız çalışmanın kelebek etkisi oluşturacak diye umuyorum.” dedi.

"Çocukların karar verme sürecinde okul öncesi öğretmenlerinin önemi büyük"

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Berrin Dinç ise seminere ilişkin olarak şunları söyledi: “Okul öncesi eğitiminin tarihine bakacak olursak çocukların eğlenerek öğrendiği ve en alıcı olduğu bir dönemden bahsediyoruz. Okul öncesi dönem çocuğun her açıdan bir inşa sürecinde olduğu bilinmektedir. Amaç seçme becerisi 4 yaşından itibaren başlar. Okul öncesi öğretmenleri olarak çocukların kendilerine erkenden sağlıklı amaç edinmelerini sağlamak, seçme ve karar verme imkânı sağlamak için uygun ortamı hazırlamalılar. Okul öncesi eğitiminde program ve fiziksel koşullar çok önemli olmakla birlikte bu ortamı oluşturacak olan ve düzenleyen de okul öncesi öğretmenidir. Biz de bu seminerde, bu sorumluluğu okul öncesi öğretmenler ile paylaşmak istedik. Ve üç yıldır sürdürmekteyiz.” dedi.

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okulöncesi Eğitimi Anabilim Dalı tarafından seminer için davet edilen Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okulöncesi Eğitimi Bölümünden Doç. Dr. Neslihan Avcı, okul öncesi öğretmenlerinin eğitim dönemine iyi bir başlangıç yapmaları için neler yapmaları gerektiği ve uyumlarıyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Doç. Dr. Avcı, çocuk katılımı ve anlayışı, çocukların gereksinimleri, iyi bir başlangıç için koşulların sağlanması, çocukluğa ilişkin inançlar ve bakış açıları gibi pek çok konuya değindi. Okul öncesi öğretmenlerle etkileşim içinde soru-cevap şeklinde gerçekleşen söyleşinin ardından seminer, öğleden sonraki oturumunda gerçekleştirilen atölye çalışmalarıyla sona erdi.

Editör: TE Bilişim