Anadolu Üniversitesi TV Yapım Merkezi tarafından, çağın öğrenci kitlesine yönelik olarak geliştirilen yeni öğretim tasarımı ve farklı tekniklerin kullanımıyla ilk kez hayata geçirilen yeni ders programlarının tanıtım toplantısı, Öğrenci Merkezi Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirildi.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Açıköğretim Sisteminden Sorumlu Rektör Yardımcısı ve Açıköğretim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yücel Güney, TV Yapım Merkezi Koordinatörü Yrd. Doç. H. Selçuk Kıray’ın yanı sıra Anadolu Üniversitesi Öğretim Elemanları ve TV Yapım Merkezi çalışanları ile çok sayıda basın mensubunun katıldığı tanıtım toplantısında, yeni ders videoları görücüye çıktı.
“Açıköğretim Sistemi, Anadolu Üniversitesi personelinin bir meyvesi gibi”
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi, 30 yılı aşan tarihiyle sadece sınırlarımızdaki değil sınırlarımız dışındaki vatandaşlarımıza da çok değerli hizmetler sunan, çok önemli bir sistem. Bugün, bizler de bu sistemi bir adım daha ileriye götürme kararlılığı içerisinde çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Açıköğretim Sistemi, adeta tüm Anadolu Üniversitesi personelinin bir meyvesi” diyen Rektör Gündoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Açıköğretim Sistemi başlangıçta ders materyali olarak sadece bir kitapla yola çıktı belki ama zaman içerisinde ders materyalleri noktasında ciddi gelişmeler yaşandı. Televizyon devreye girdi, ders programları yapılmaya başlandı. Bu programlar gitgide iyileşerek nitelikli programlar hâline geldi. Ve geçtiğimiz yıl da Anadolum e-Kampüs sistemi adı altında bir e-öğrenme portalı hizmete girdi. Buradaki amacımız ise var olan tüm ders materyallerimizi tek bir kampüs sistemi altında toplamaktı.”
Önümüzdeki yıllarda ders havuzunun ve öğrenme materyallerinin daha da zenginleşmesini umduğunu belirten Prof. Dr. Gündoğan, “Günümüz gelişen teknolojilerini kullanarak öğrencilerimizin daha kolay anlayabilmesi için uğraşıyoruz. Bu noktada başta TV Yapım Merkezi Koordinatörümüz Yrd. Doç. H. Selçuk Kıray olmak üzere bütün TV Yapım Merkezi çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Programların öğrencilerimize çok faydalı olmasını diliyorum.” cümleleriyle sözlerini noktaladı.
“Yeni ders videoları öncekilerden çok farklı”
Açıköğretim Sisteminin çok geniş bir öğrenci profiline sahip olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Açıköğretim Sisteminden Sorumlu Rektör Yardımcısı ve Açıköğretim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yücel Güney, “Şu anda İktisat, İşletme ve Açıköğretim Fakültelerimizde, aktif ve pasif olmak üzere 2 buçuk milyon kişilik çok ciddi bir kesime öğrenme hizmeti veriyoruz. Bu sistem içerisinde, 36 ön lisans ve 17 lisans programıyla şu an 53 programa ulaştık.” dedi.
Açıköğretim Sistemi bünyesinde yer alan TV Yapım Merkezinin bu zamana kadar yapmış olduğu hizmetlerden de bahseden Prof. Dr. Güney, “Bu hizmetler özellikle TRT Okul’la daha da gelişti. Artık dünyanın her yerine TRT Okul’la ulaşabiliyoruz.” diyerek şöyle ekledi: “Şu anda da öğrencilerimizin dersleri daha iyi anlayabilmesi için hazırladığımız videoları yayınlayacağız. Bu videolar; 10’ar dakikalık, grafik anlatımı çok olan, öğrencinin anlayabilme seviyesini yükselten videolar olması bakımından daha öncekilerden çok farklı.”
“Geçmişten aldığımız tecrübeyle ders programlarına yeni bir yorum kattık”
Ders programları hakkında detaylı bilgiler veren TV Yapım Merkezi Koordinatörü Yrd. Doç. H. Selçuk Kıray ise “Televizyon Yapım Merkezi, 34 yıldır çok önemli çalışmalara imza attı. Esas görevi ders ve eğitim programları olan TV Yapım Merkezi, geçmişe bakıldığında sinemadan dizi filme, tanıtımdan reklam filmine kadar birçok çalışmayı başarıyla gerçekleştirdi. Her dönem, çağın gerektirdiği gereksinimlere uygun, modern araçlar kullanılarak birçok ders programı yönetildi. Bizler de geçmişten aldığımız bu tecrübeyle, ders programlarına yeni bir yorum kattık. Çağın öğrenci kitlesini, alışkanlıklarını göz önüne alarak yeni bir teknikle yeni bir öğretim tasarımı geliştirdik.” dedi.
Anadolu Üniversitesi TV Yapım Merkezi Koordinatörü Yrd. Doç. Kıray konuşmasında, söz konusu yeni ders programlarının hangi aşamalardan geçerek hazırlandığına da değindi. TV ders programlarının çekim öncesi, çekim ve çekim sonrası olmak üzere üç süreçte hazır hâle getirildiğini belirten Kıray, senaryoların ders kitaplarının editör ve editör yardımcılarıyla beraber TV senaristlerinin iş birliğinde hazırlandığını, senaryo yazımlarının ise bir İnternet portalı aracılığıyla yapıldığını aktardı: “Editörler için bir içerik senaryosu oluşturma şablonu hazırladık ve editörler tarafından hazırlanan içerik senaryoları, senaristler tarafından TV senaryosu hâline getirildi. Gerekli kontrol ve denetimler sonrası çekime uygun hâle gelen TV ders senaryolarının çekimi, yönetmen ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Bu çekim sürecini takip eden çekim sonrası süreçte ise görüntü ve ses kurguları tamamlanan TV ders programları, yayına hazır hâle getirildi”
“50 derse ait 500 bölümün üzerinde TV dersi tamamlandı”
2016 yılı Mart ayında yeni dönem TV ders programlarının hazırlık süreçlerinin sona erdiğini ve 50 dersin hızla üretimine başladıklarını vurgulayan Yrd. Doç. Kıray, 7 aylık süreçte 50 derse ait 500 bölümün üzerinde TV ders programının çekimlerinin tamamlandığını aktardı. Yrd. Doç. Kıray, programları çekerken temel alınan ana kaynağın ders kitapları olduğunu kaydederek, “Kitaplarımız genelde 8 bölümden oluşuyor. Biz de kitapta kaç bölüm varsa o kadar program üretmeye karar verdik ve editörlerimizden o kitaplardaki öne çıkan bölümleri istedik. Böylece süreyi kısıtlamış olduk. Yani ünitelerden 10’ar dakikalık programlar ürettik. Sonuçta bir ders kitabından en az 8, en fazla da 24 tane ders programı ortaya çıktı. Bu 10’ar dakikalık programlar daha modüler, daha geliştirilebilir hâle gelirken aynı zamanda ders kitaplarında yapılan bir değişiklikte programlarda da hemen düzenlemeye gidilmesi kolaylaştırıldı.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca TV ders programlarının çekimlerinde sunucu olarak diksiyon ve beden dilini daha etkili kullanabilen akademisyenlerin yanında ilk kez profesyonel sunucularla da çalıştıklarını belirten Kıray, “TV ders programlarının bütün çekimleri TV Yapım Merkezi’nin stüdyolarında yer alan yeşil fonlar önünde yapılmıştır. Bu teknik yeni değil elbette; ancak TV Yapım Merkezi tarafından geçmişten günümüze değin üretilen ders videolarında kullanımı açısından yeni. Yeşil kutu olarak da tanımlanan bu çekim tekniğindeki en büyük avantaj, harici bir dekor kullanılmaması ve stüdyo dışı bir mekâna gereksinim duyulmamasıdır.” dedi.
Yrd. Doç. H. Selçuk Kıray, emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Editör: TE Bilişim