AÜHM- Burcu Akar-Anadolu Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü tarafından “Cumhuriyet’ten Günümüze Tarihte ve Basında Algı Yönetimi” konulu panel düzenlendi. 29 Mayıs Perşembe günü Salon 2009’da düzenlenen panelin oturum başkanlığını Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Akman Erkılıç yaparken, panele konuşmacı olarak Tarihçi-Yazar Sinan Meydan ve Gazeteci-Yazar Ömür Kurt katıldı.

Panelin açılış konuşmasını Yrd. Doç. Dr. Turan Akman Erkılıç yaptı. Algı yönetiminin bugünlerde güncel bir konu olduğunu söyleyen Doç. Dr. Erkılıç, insanları etkilemenin birçok yolu olduğunu vurguladı. Akman sözlerine şu şekilde devam etti: “İnsanları 3 yolda etkilersiniz. Bunlardan birincisi zor kullanmaktır, ikincisi satın almak ve üçüncüsü de inandırmaktır.”

“Bilgisayar oyunları Hollywood’a rakip”

Yrd. Doç. Dr. Turan Akman Erkılıç’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından Ömür Kurt bilgisayar oyunları hakkında bilgi vererek bilgisayar oyunlarının insanların algısını nasıl yönettiği konusunda açıklamalarda bulundu. Ömür Kurt bilgisayar oyunlarının etki alanlarından bahsederek, bu oyunları oynayan kişi sayısının dünyada 671 milyon, Türkiye’de ise 22 milyon olduğunu vurguladı. Bilgisayar oyunu üreten şirket gelirlerinin dünyada 70 milyar dolar olduğunu sözlerine ekleyen Kurt, bu gelirlerin Türkiye’de 200 milyon dolar olduğunun altını çizdi. Oyun sektörünün her yıl yüzde 20 büyüdüğünü söyleyen Kurt, oyun sektörünün Hollywood’a rakip olarak gösterildiğini belirtti.

Bilgisayar oyunlarının Arap Baharı’na etkisini ve küresel algı yönetimindeki yerini anlatarak konuşmasına devam eden Ömür Kurt konuşmasına şu şekilde devam etti: “Özellikle son yıllarda bilgisayar oyunu mantığıyla yürütülen savaşlar görüyoruz. Herkes bilgisayar oyunu oynamıştır diye düşünüyorum ama savaş oyunları çok ciddi bir şekilde ilgilenilmesi gerekilen bir alandır. Maalesef bu konuda dünyada çeşitli çalışmalar yapılmasına rağmen Türkiye’de böyle bir çalışma göremiyoruz. Bu savaş oyunları çok düşünülmesi gereken ve içinde ince ayrıntıları olan bir alandır.”

"Gençler üzerinde oyunlar oynanıyor"

Ömür Kurt’un ardından panelin 2’nci konuşmacısı olan Sinan Meydan gençler üzerinde çok tehlikeli oyunlar oynandığını söyledi. Gençler üzerinde oynanan bu oyunun arkasında emperyalizmin olduğunu belirten Meydan, emperyalizmin televizyon yayınlarıyla, siyasal ve kültürel propagandalarla ve video oyunları ile gençleri yeniden şekillendirdiğini ve bazı düşünceler enjekte ettiğini belirtti.

Günümüz Türkiye’sinde gençlerin hafızasını silmekle görevli kişiler olduğunun altını çizen Meydan sözlerine şu şekilde devam etti: “O kişiler yaşanmış olan tarihi alt üst ederek yeni bir tarih kurguluyorlar. Bu süreç bugün başlamış bir süreç değildir. Bu oyun 1950’lerden beri oynanan bir oyundur. 1949 yılında Türkiye Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri ile bir eğitim antlaşması imzalamıştır. Bu antlaşma Resmi Gazete de yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Bu antlaşmanın içeriği ise şudur; 2 devlet karşılıklı eğitim komisyonları kurmuş ve 1949’dan beri Türkiye’de müfredatları belirleyen bu 2 komisyon olmuştur. 1949’dan sonra Türkiye’de yeni bir tarih anlayışı oluşturulmaya başlanıyor. Yani bizim bugün sizlere Milli Tarih ve Osmanlı Tarihi diye anlattıklarımızın çoğu maalesef bizim tarafımızdan yazılmış şeyler değil. Birileri tarafından seçilmiş, yeniden biçimlendirilmiş ve size aktarılan tarihî olaylardır.”

Konukların sunumlarının ardından panel soru-cevap bölümüyle birlikte son buldu.

Editör: TE Bilişim