AÜHM- Bu yıl Eskişehir’de ikincisi düzenlenen DevFest, DevFest Student konsepti ile Google Developer Group (Google Geliştirici Grubu - GDG) Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Kulübü ve Anadolu Üniversitesi Avrupa Teknoloji Öğrenciler Topluluğu’nun iş birliği ile 20 Aralık Cumartesi günü Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Salon 2009 ve Fuaye Alanı’nda gerçekleşti.

 

Türkiye’de 2013 yılında GDG İstanbul öncülüğünde İstanbul’da başlayarak Ankara, Sivas, İzmir, Kütahya ve Eskişehir’de devam eden; teknolojiye meraklı, yazılım geliştirmeye gönül vermiş kişileri bir araya getiren geliştirici festivalde, öğrenciler kendi ilgi alanlarına göre, uzmanlaşma yolunda ilerledikleri konular hakkında bildiklerini dinleyenlere aktardı.

 

Ahi Evran Üniversitesi’nden Burhan Uğur “Android Studio”, Bilkent Üniversitesi’nden Miraç Satıç “Firefox OS Mobil İşletim Sistemi”, Çankaya Üniversitesi’nden Rıza Selçuk Saydam “Kullanıcı Odaklı Tasarım”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Melis Dinçol “DevWomen”, Marmara Üniversitesi’nden Halil Kaya “Temel Örneklerle REST API”, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Hasan Keklik “Google Play Politikaları & Destek”, Anadolu Üniversitesi’nden Hülya Uslu “Sosyal CRM”, Veysel Şahin “2014’teki 10 Önemli Teknoloji Akımı”, Furkan İkiz “Nesnelerin İnterneti” ve Oğuzhan Uzman “Google AppEngine ile Java Web Uygulamaları” konusunda katılımcılara bilgiler verdi.

 

“Öğrencileri cesaretlendirmeye çalışıyoruz”

 

DevFest’in Google’nin yönettiği programlardan birisi olduğunu ifade eden Google Geliştirici İlişkileri Teknik Program Yöneticisi Barış Yesugey konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “DevFest, GDG’nin Ekim, Kasım ve Aralık aylarında Developer Festival dediğimiz süre içerisinde geliştirdiği etkinlikler. Normalde biz Google geliştirici gruplarının sürekli aktif olmalarını kendi aralarında bir araya gelmelerini Google teknolojileri ve genel olarak programlamaya yönelik konuşmalarını istiyoruz. Ama her senenin son çeyreğinde aynı zamanda bir festival sezonumuz var. Bu festival sezonunda bu grupların daha büyük kitlelere ulaşıp hem Google teknolojileri hem de yazılım ve geliştirme teknolojileri hakkında insanlara bilgi vermesini istiyoruz. Google Developer Group Eskişehir’de student teması altında güzel bir etkinlik yaptı. Bugün bizlerde onlara destek olmak için burada bulunuyoruz.”

 

Şu anda Türkiye’de 5 ile 7 arasında aktif Google geliştirici grubunun olduğunu belirten Yesugey, Türkiye’de çok fazla şehir ve üniversitenin olduğunu bu nedenle bu rakamın her zaman ilerletilebileceğini söyledi. Yesugey son olarak; öğrencileri, yeni gruplar kurmaları ve yeni geliştiriciler üretmeleri konusunda her zaman cesaretlendirmeye çalıştıklarının da altını çizdi.

 

“Öğrencilere deneyim ve özgüven kazandırmak istiyoruz”

 

Anadolu Üniversitesi öğrencisi aynı zamanda GDG Eskişehir organizatörlerinden biri olan Yusuf Çakmak, DevFest Student etkinliğini değerlendirdi. Çakmak, “DevFest Student sadece öğrencilerin konuşmacı olabildiği ve deneyimli olduğu teknolojileri katılımcılar ile paylaşabildiği özel konseptli bir etkinliktir. En önemli amacımız öğrencilerin deneyimlerini paylaşırken kendilerine olan özgüvenlerini arttırmak ve daha aktif olarak hareket etmelerine aracı olmaktır. Oturumların yanında birçok özel cihazın da bulunduğu etkinliğimizde katılımcıların yeni teknolojileri keşfetmelerini ve bu teknolojiler ile yeni ürünler geliştirmelerini hedefliyoruz. Bugün burada 10 farklı ilden 600’ün üzerinde katılımcımız var. Çoğunluğu öğrenci olmakla birlikte önemli şirketlerin çalışanları da bizlerle. Katkı gösteren herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

 

Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Kulübü Başkanı Dilara İpar, DevFest Student hakkında görüşlerini paylaştı. İpar, “Bilgisayar Kulübü olarak GDG Eskişehir ile birlikte etkinliğin iki ana organizatörü arasında bulunuyoruz. Yoğun ilgi gösterilen ve özellikle öğrencilere farklı teknolojileri öğrenme, deneyimleme imkanı sunan bir etkinliği organize edebildiğimiz için çok mutluyum. Düzenlediğimiz bu başarılı etkinlik diğer etkinliklerimize ve kulüp çalışmalarımıza da olumlu etki edecektir diye düşünüyorum. Üniversitemizin yeni kulüplerinden biri olan Avrupa Teknoloji Öğrencileri Topluluğu’nun bizimle birlikte etkinlikte görev alması ve bize destek olmaları, kulüplerin ortak çalışmalar yapabileceğini de göstermiş oldu.” dedi.

 

"Ortak etkinlikler sayesinde üniversitemiz içinde iş birlikçi bir yapı sağlamaya çalıştık"

 

Anadolu Üniversitesi’nin yeni kulüplerinden Avrupa Teknoloji Öğrencileri Topluluğu Başkanı Emre Hüseyin Yiğit, Avrupa Teknoloji Öğrencileri Topluluğu’nun BEST (Board of European Students of Technology) adayı olarak uluslararası bir kimlik taşıdığını hatırlattı ve konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ekibimizle birlikte DevFest İstanbul ve DevFest Eskişehir etkinliklerine katkıda bulunarak, GDG toplulukları ile ortak çalıştık. GDG ekipleri gerçekten Türkiye’de yazılım geliştirme ve yaygınlaştırma aşamalarında gerçekleştirdikleri ekinliklerle bu alanda fark yaratmaya devam ediyorlar. Bizler de onlara elimizden gelen tüm desteği sağlarken aynı zamanda üyelerimizi yazılım dünyasıyla tanıştırmayı amaçladık. Avrupa odaklı çalışmalarımıza ek olarak, kulüpler ile gerçekleştirdiğimiz ortak etkinlikler sayesinde üniversitemiz içinde iş birlikçi bir yapı sağlamaya çalıştık. Çok verimli geçen etkinlik sonucunda yazılım geliştiriciler ve meraklıların az da olsa bu alanla tanışmalarını ve yeni teknolojiler geliştirmelerini umuyorum.”

 

Anadolu Üniversitesi adına katılan konuşmacılardan Hülya Uslu duygu ve düşüncelerini şu şekilde paylaştı: “Çok heyecanlıyım. Daha önceki yıllarda etkinlikleri arkadaşlarımla birlikte düzenlerken şimdi üniversitemizde düzenlenen önemli bir etkinlikte üniversitem adına hazırladığım sunumumu katılımcılarla paylaştım. Bu organizasyonda yer almak benim için çok önemli çünkü DevFest’te yer almak kariyer basamaklarımda önemli bir adım oldu.”

 

Çiler Özceylan 

Editör: TE Bilişim