Millî Eğitim Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında, Milli Eğitim Bakanlığın merkez binasında "Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu Batı Avrupa Programları Uygulama Protokolü” Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin tarafından imzalandı.
Protokol kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle uygulanan yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik Açık Lise ve Açık Ortaokul uygulaması genişleyerek Balkanlara uzandı. Bakanlık ve üniversitenin daha önce sürdürdüğü protokol kapsamında Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, İsviçre, Avusturya’da açık lise ve açık ortaokul hizmetleri yürütülüyordu. Kapsamı genişletilen protokol çerçevesinde Bulgaristan, Kosova ve Makedonya gibi Balkan ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarına, soydaşlara, Türkçe konuşan akraba topluluklarına ve eğitimini tamamlayamayanlara açık öğretim lisesi ve ortaokulu hizmeti sunulacak.
“Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliğimiz devam edecek”
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, MEB ile uzun yıllardır birlikte çalıştıklarını ve imzalanan protokolün bu işbirliğinin devamı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gündoğan “Bakanlık ile daha önce Batı Avrupa’da yürüttüğümüz Açık Lise ve Açık Ortaokul programlarının kapsamını genişlettik. Artık Balkanlarda da bu eğitim faaliyetini sürdüreceğiz. Bundan sonra sadece açık lise ve ortaokul programları çerçevesinde değil, yüksek öğretimle ilgili tüm alanlarda işbirliğine devam edeceğiz. Milli Eğitim Bakanlığımıza hizmet sunma ve onlarla birlikte çalışma kararlılığındayız” dedi.
Prof. Dr. Gündoğan, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Önümüzdeki dönem hem Batı Avrupa’da hem de Balkanlar’da, birçok ülkede, Kosova, Makedonya, Bulgaristan gibi özellikle Türk soydaşlarımızın olduğu ülkelerde, açık lise ve açık ortaokul programlarının daha yaygın hale gelmesi bu program sayesinde gerçekleşmiş olacak. Umut ediyorum, tüm Türk coğrafyasına bu programlar yayılır. Ayrıca ABD’de program açmayı planlıyoruz. Açık lise programları, ABD’ye de ulaşırsa öğrenci potansiyelimiz bu yönüyle de artmış olur."
“Anadolu Üniversitesi alanında Türkiye’nin en uzman en nitelikli en köklü kurumu”
Protokol imza töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin ise, Anadolu Üniversitesinin alanında, Türkiye’nin en uzman, en nitelikli ve en köklü kurumu olduğunu vurguladı. Ayrıca Anadolu Üniversitesinin sınav uygulamalarındaki ciddiyetinin altını çizerek bu anlamda en uzmanlaşmış üniversite olduğunu da belirterek, şöyle konuştu:
“Açık lise ve ortaokul uygulaması eğitim-öğretim sistemi dışında kalmış ve bir şekilde eğitim alamayan Türk vatandaşların zorunlu eğitimlerini tamamlayabilmesi için fırsattır. Özellikle Batı Avrupa’da çok sayıda Türk vatandaşımız bulunmaktadır. Bu vatandaşlarımızın zorunlu eğitim hizmetlerini tamamlayabilmeleri için ciddi desteğe ihtiyaçları bulunmaktadır.”
Müsteşar Doç. Dr. Tekin ve Rektör Prof. Dr. Gündoğan protokolün hazırlanmasına destek veren Anadolu Üniversitesine ve MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne de emekleri için teşekkür etti.
Editör: TE Bilişim