Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olan bir vatandaş, Gerger Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı’nın iş başvuru ilanında ’açıköğretim fakültesi mezunlarının sosyal yönü gelişmediği için başvurularının kabul edilemeyeceğini’ içeren maddeyi görünce büyük şaşkınlık yaşadı.

Antalya’da yaşayan 33 yaşındaki Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olan, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sosyal Hizmet Anabilim Dalı’nda yüksek lisans ve Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde ise İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü’nde eğitime devam eden Samet Beyaz, bölümüyle ilgili iş başvurusu ilanlarını araştırmaya başladı.
Beyaz, Adıyaman’ın Gerger ilçesi Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı’nın başvuru ilanında açıköğretim fakültesi mezunlarının sosyal yönü gelişmediğini için başvurularının kabul edilemeyeceği içeren maddeyi görünce büyük şaşkınlık yaşadı. Açıköğretim fakültesinden mezun olanların istihdam edilecekleri alanları araştırırken tesadüfen gördüğünü dile getiren Samet Beyaz, Gerger Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı’na iş başvurularının hiçbir şekilde alınmadığını gördüğü söyledi.

"HANGİ ÖLÇÜTLERE GÖRE KARAR VERİLİYOR?"
Başvuru alınmamasını ise, Beyaz şöyle aktardı:
"Hiçbir şekilde izahını bulamayacağım bir gerekçe gösteriliyor. Açıköğretim mezunlarının sosyal ilişkilerinin gelişmemiş olduğundan dem vuruluyor. İster istemez bir açıköğretim mezunu olarak şunu merak ediyorum. Açıköğretim mezunlarının başvurularını kabul etmeyen bu vakıf yetkililerinin özgeçmişleri nedir acaba? Oxford ya da Cambridge mezunu mu? Açıköğretim mezunlarının sosyal ilişkilerinin gelişmediğine hangi ölçütler dahilinde karar verdiler" diye konuştu.

"DEVLETİN KURUMU, DEVLETİN VERDİĞİ DİPLOMAYI KABUL ETMİYOR"
Açıköğretim fakültelerinin yaklaşık 30 yıldır Türkiye’de eğitim öğretim yaptığını kaydeden Beyaz, "Yakın zamanda Erzurum Atatürk ve İstanbul Üniversitesi’nde açık öğretim sistemi ile öğretim yapan fakülteler öğretime başladı. Binlerce öğrenci de bu üniversitelerde eğitimine devam ediyor. Şu da bir çelişki. Vakıf devlete ait bir vakıf. Üniversite, devletin üniversitesi. Ama devletin kurumu, devletin üniversitesinin verdiği diplomayı kabul etmiyor. Bunu hangi kanun,hangi yönetmeliğe istinaden böyle bir kararı alma yetkileri var. Bu soruların cevabını yetkililerden bekliyoruz. Böyle bir durumla ilk kez karşılaştım" dedi.

"VAKIFTAN BİR AÇIKLAMA GELMEDİ"
Türkiye’de açıköğretim fakültesi mezunlarına karşı bir önyargı olduğunu ifade eden Beyaz, "Özel sektörde bunu biliyoruz ama artık devlet kurumlarında da ayrım yapılmasına anlam veremiyorum. Kaymakamlığa ulaşamadım. Kendilerine bir yazı gönderdim. İzahının yapılması yönünde. Vakfa mail attım. Açıköğretim fakültesi dekanlığı da bu anlamda vakfa bir yazı yazdı. Dekanlığa da bu vakte kadar bir cevap gelmedi. Sessiz kalındı" ifadelerini kullandı. Kendisi gibi açıköğretimden mezun binlerce öğrencinin özel ve devlet sektöründe mağdur olduğunu iddia eden Beyaz, şöyle konuştu:
"Açık öğretim 30 yıldır mezun veriyor. Nasıl oluyor da devlet kurumu bu fakültenin diplomasını hiçe sayıyor? Özel sektörü anladık ama devlet bunu nasıl yapar? Devlet büyüklerine sesleniyorum. Özel sektör zor ama devlet bu konuya bir çare bulmalı. Nereye başvuru yaparsak yapalım, karşımıza hep açık öğretim fakültesi mezunu olmamız çıkıyor."

VAKFIN BAŞVURU MADDESİ
Gerger Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı’na sosyal inceleme görevlisi alım ilana başvurusunda Açık öğretim fakültesi mezunlarını içeren bilgi ise şöyle verildi:
"Açıköğretim fakültelerinden başvuru kabul etmeme sebebine gelince malum örgün eğitim görmeyen bu fakülte mezunları, bizim Sosyal Yardım ve İnceleme Görevlilerinde aradığımız en önemli kriterlerden birisi olan, sosyal ilişkinin gelişmiş olması şartı bu tip eğitim veren fakültelerden mezun olanlarda, örgün eğitim mezunlarına kıyasla daha az geliştiğinden, Özel Hukuk Tüzel Kişiliğine sahip Gerger Sosyal Yardımlaşma Vakfımızın, çalıştırmayı düşündüğümüz bu pozisyon için bu şekilde bir takdir yetkisi kullanmış olduğu kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
(İHA)
Editör: TE Bilişim