Eskişehir Teknik Üniversitesi 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuşan rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, aktif 13800 öğrencisi, 700’e yakın akademik personeli ve kısıtlı sayıdaki idari personeliyle başarı hikâyeleri yazmaya hazır bir üniversite olduklarını söyledi.

Akademik Açılış töreni,30 Eylül Pazartesi günü sabah saat 9:00’da Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Yabancı Diller Yüksekokulu toplantı salonunda saat 10:00’da  başlayan törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Üniversitemizin tanıtım filmi izlendi, piyano, klasik gitar ve flüt üçlüsü tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen açılış törenine; Vali Özdemir Çakacak, Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Nabi Avcı, Harun Karacan,  Jale Nur Süllü,  TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Dr. Hasan Mandal, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Vali Yardımcıları İsmail Soykan ve Aslan Avşarbey, Odunpazarı Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Tepebaşı Kaymakamı Dr. Erdinç Yılmaz, Han Kaymakamı Tuncay Kaldırım, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. İlhan Şen, rektör yardımcıları, Ak Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, senato ve yönetim kurulu üyeleri, daire başkanları, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Öğrenci Ak: Biz şanslıyız                                                                                      

Tören, TÜBİTAK 2242 – Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri final yarışmasında 1. olan ve 21 Eylül 2019 tarihinde İstanbul TEKNOFEST’te Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan ödülünü alan öğrencimiz Gizem Ak’ın öğrenciler adına yaptığı konuşma ile başladı. Beş yıl önce öğrenimine Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nde başladığını söyleyen Gizem Ak, “Lisans eğitimim süresince okulumuzda geçirdiğim zaman ve kazanımlarım benim tekrar aynı bölümde yüksek lisans yapma isteğimi oluşturdu. Üniversitemizin sahip olduğu zengin altyapı ve eğitim kalitesinin farkını her zaman hissettim” dedi.

Gizem Ak konuşmasına şöyle devam etti:

“Eskişehir Teknik Üniversitesi bu yıl ikinci yılına giren ve araştırma üniversitesi olma yolunda ilerleyen bir üniversitedir. Aynı zamanda geçmişteki bilgi birikimi, laboratuvar ve araştırma imkânları her zaman biz öğrenciler için kolaylık sağlayacak şekilde donatılmış bir okuldur. Birçok üniversitede öğrencilerin önünden dahi geçemediği cihazları yetkin bir şekilde kullanma imkânımızın olması biz lisans öğrencileri adına çok değerli. Çünkü aldığımız teknik eğitimi bu şekilde uygulamaya dökerek kendimizi hem sektöre hem de akademik çalışmalara karşı hazır hissediyoruz. Geçtiğimiz hafta cumartesi günü TÜBİTAK 2242 – Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri final yarışmasında ekip arkadaşım ve ben bitirme tezi olarak hazırladığımız çalışmamız ile birincilik ödülüne layık görüldük ve ödülümüzü Sayın Cumhurbaşkanımızın takdimi ile aldım. Bu tarz bilimsel çalışmaların yer aldığı bir platformda Eskişehir Teknik Üniversitesini temsil etmek ve Üniversitemizin adının bu tarz başarılarla anılmasını sağlamak benim için çok önemli ve büyük bir sorumluluktu. Ve bu başarı şu an ne kadar doğru bir üniversite ve bölümde eğitim alma kararı verdiğimizi bize bir kez daha gösterdi. Bu sebeple başta danışman hocam olmak üzere son ana kadar bize olan güvenini hiç yitirmeyen tüm hocalarıma minnettar olduğumu eklemek isterim.”

Prof.Dr. Sevik: Üreten Araştırma Üniversitesi hedefine ulaşacaktır

Törende öğretim elemanları adına konuşan Prof. Dr. Cem Sevik, Eskişehir Teknik Üniversitesinin yeniden yapılanma süreci ile birlikte üniversitemizde pek çok değişimin meydana geldiğini belirterek söze başladı. “Üniversitemizin yeniden yapılanma süreci, sanılanın aksine bu durumun yaratmış olduğu psikolojik ve maddi tahribatı, oldukça başarılı bir şekilde geride bırakmamızı sağladı. Geldiğimiz nokta itibari ile tüm akademik ve idari kadrolarımızın, Üniversitemiz Eskişehir Teknik Üniversitesinin kısa vadeli ve uzun vadeli hedeflerine ulaşması için gereken tüm çabayı, büyük bir fedakârlıkla sarf ettiğinden ve edeceğinden hiç şüphemiz yok.” dedi.

Eskişehir Teknik Üniversitesinin yüksek nitelikli eğitim veren, nitelikli araştırmacılar yetiştiren ve yüksek kalitede bilimsel çıktılar üreten Araştırma Üniversitesi hedefine ulaşacağına, inanlarının tam olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Sevik, “Araştırma Üniversitesi olma hedefimiz açısından potansiyelimiz değerlendirildiğinde, çok anlamlı bir noktada bulunduğumuzu düşünmekteyiz ve vurguladığımız gibi bu konuda fedakârca çalışmaya hazırız. Sizler ve Eskişehir’de, uluslararası alanda başarılı olması hayali ile Eskişehir Teknik Üniversitesini kurmuş tüm yöneticiler, gelin hep birlikte bu hayali gerçekleştirmek adına birlikte kararlı adımlar ile yürüyelim ve hep birlikte başarılı bir geleceğe vesile olalım” ifadelerini de sözlerine ekledi.

Rektör Döğeroğlu:ETÜ araştırma odaklı bir üniversitedir

Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu ismi çok yeni olsa da aslında kökleri çok eskiye uzanan Eskişehir Teknik Üniversitesinin yeni değil yeniden yapılanan bir yükseköğretim kurumu olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Döğeroğlu, hâlihazırda aktif 13800 öğrencisi, 700’e yakın akademik personeli ve kısıtlı sayıdaki idari personeliyle başarı hikâyeleri yazmaya hazır bir üniversite olduklarını belirterek konuşmasına şu şekilde devam etti:

 “Bu başarı hikayelerini iç ve dış paydaşlarımızla birlikte oluşturabilmek üzere kurduğumuz; Dış Danışma Kurulu, Eğitim-Öğretim; Bilim, Teknoloji ve Yenilik; Toplumsal Katkı alanlarında oluşturduğumuz Politika ve İstişare Kurulları, Öğrenci Dekanlığı ve Araştırma ve Lisansüstü Süreçler Direktörlüğü gibi yeni yapılarımızla üniversitemizin kurumsal kimliğini sağlam temeller üzerine oturtabilmek ve kurumsal performans yönetimini esas alan entegre yönetişimi sağlayabilmek üzere ekip olarak birlikte çaba harcıyoruz.

Bu kapsamda, özellikle Yükseköğretim Kurulumuzun öncelikleri arasında bulunan ve Sayın Cumhurbaşkanımızın son 4 yıldır her akademik yılı açılış töreninde vurguladığı Yükseköğretimde Kalite Güvencesi konusu Kurumumuzun da öncelikleri arasında yer almaktadır. Daha geçen hafta büyük bir coşku ve başarıyla gerçekleştirilen ve 1.5 milyonun üzerinde kişinin ziyaret ettiği Teknofest’te TÜBİTAK hidrojen enerjili araç yarışlarında öğrencilerimizin geliştirdiği Hidromobil aracı 2.’lik ödülü aldı. İnsansız Hava Aracı yarışlarında ekibimiz 75 takım arasında 5. oldu. Önem verdiğimiz etkinliklerden olan TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma ve Proje yarışmalarında 1.’lik, 2.’lik ve teşvik ödülü alan öğrencilerimiz oldu ki bunun ilk aşaması olan İzmir Bölgesi proje yarışmasında 9 daldan 6’sında birincilik ödülü almışlardı. Alanında fark yaratmak isteyen ve daha fazlasını yapmak isteyen öğrencilerimizin önünü açmak bizim en önemli görevimiz.

Vali Çakacak: Türkiye’mizin vizyonunu katkılar sunacak

2019 - 2020 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katılmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getiren Vali Çakacak, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin 2019 - 2020 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde sizlerle bir arada olmaktan; ülkemizi bilimde, sanatta, kültürde ve sporda ‘Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne’ taşıyacak kadroların arasında bulunmaktan çok büyük bir onur ve gurur duyduğumu belirtiyor, 2019 – 2020 akademik yılınızı kutluyor, yeni akademik yılın Üniversitemize, İlimize ve Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

Çalışmalarını yakından takip ettiğim Eskişehir Teknik Üniversitesi, yeniden yapılanan bir üniversite olmasına rağmen gerek kısa süre içinde elde ettiği başarıları, gerek stratejik hedefleriyle, 21. yüzyılın küresel gücü olma hedefindeki Türkiye’mizin vizyonuna kıymetli katkılar sunacağının işaretlerini vermektedir. Bu durum, gelecek adına hepimizin umudunu artırmaktadır. Bir eğitim kenti olarak öne çıkan Eskişehir’imizde Eskişehir Teknik Üniversitemiz ile diğer üniversitelerimizin daha ileri başarılara ulaşacaklarına, ilimiz ve ülkemiz geleceğine çok büyük katkılar sunacaklarına eminiz.

Bu yüzden gerek öğrencilerimize gerek akademisyenlerimize gerekse de idarecilerimize fazlasıyla güveniyoruz. Eskişehir Teknik Üniversitesini Teknofest’te projeleriyle başarılı şekilde temsil eden öğrencilerimize, değerli hocalarına ve danışmanlarına huzurlarınızda teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”

Eskişehir Teknik Üniversitesinde 2019-2020 Akademik Yılının İlk Dersini TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal verdi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal hem akademik üyesi olduğu hem de on beş yıl boyunca farklı kademelerde idari görev yaptığı Eskişehir Teknik Üniversitesi 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katılmaktan onur duyduğunu dile getirerek söze başladı. Güçlü altyapısı ve yetkin akademik kadrosuyla Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin hem Ülkemiz eğitim sistemine hem de bilim dünyasına önemli derecede katkı sunan bir üniversite olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mandal, “Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçler” sunumuyla Eskişehir Teknik Üniversitesi 2019-2020 Akademik Yılının ilk dersini gerçekleştirdi.

Küresel Rekabetçilik Endeksi’ne göre ülkemizin 49. Sırada yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Hasan Mandal, “Zira geçmişte statik olan göstergeler artık dinamik bir halde karşımıza çıkıyor. Bu dinamikliğin kaynağını da hiş kuşkusuz üniversitelerin ürettiği bilimsel yayınlar, almış olduğu patentler ve bu sayede çevresinde yarattığı ekosistem oluşturuyor. Üniversitelerin bulundukları bölgeleri gerek bilimsel gerek teknolojik açıdan daha yükseğe taşıması ve o bölgede yarattıkları ekosistem oldukça önemlidir” dedi.

Türkiye kendi kaynaklarıyla enerji üretmezse, enerji bağımlılığı devam edeceğini kaydeden Prof. Dr. Mandal, bu nedenle yerlileşme çalışmaları ve yenilenebilir enerji kaynakları noktasında enerji depolamayla ilişkilendirilmiş enerji teknolojileri çok daha kıymetli hale geleceğini sözlerine ekledi.

Törenin sonunda Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu tarafından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a teşekkür plaketi takdim edildi.

                                                                                                                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Editör: TE Bilişim