Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan 2018-2019 eğitim öğretim yılı nedeniyle bir basın açıklaması yaparak, bu yılın öğretmenlerin ders yılı olacağını çünkü bir öğretmenin dünyayı değiştirebileceğini çok iyi bildiklerini söyledi.

Yeni eğitim öğretim yılının tüm eğitim emekçileri ve veliler için çözüm bekleyen sorunların gölgesinde her zamankinden daha zor ekonomik kriz koşullarında açıldığını kaydeden KESK Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Alkan, “Ülkemizin en temel sorunu eğitimdir. Eğitim sisteminde yıllardır yaşanan ve katlanarak artan sorunlar artık kriz haline dönüşmüştür. Son günlerde yaşanan gelişmeler ve karma eğitimin tartışmaya açılması MEB’in eğitimin yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir amacının olmadığını göstermektedir” dedi.

Artık kamusal eğitimin bitme noktasına geldiğini, Eskişehir’de dahil her 5 öğrenciden 1’nin özel okula gittiğini kaydeden Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan şunları söyledi:

“Parasız eğitim hakkı diye bir şeyden söz etmek mümkün değildir. Okullardan istenen kayıt paraları şehrimizde dudak uçuklatan noktaya gelmiştir. Okul öncesi eğitim büyük oranda özel sektöre devredilmiştir. Liseye girişte uygulanan sistemsizlik bir çok lisemizde 40 kişilik sınıfları doğurmuştur. Eğitim bütçesinden uygulanan yüzde 18’lik kesinti yüzünden okullara yeterince ödenek gelmesini mümkün olmayacaktır. 24 Haziran seçimleri sırasında vaad edilen 3600 ek gösterge neden siyasal iktidarın 100 günlük programında yok?

En temel sorunların çözümü için MEB’e öneriyoruz:

Okul öncesi eğitimden başlayarak eğitim yatırımlarına, ders kitaplarının hazırlanmasından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine, sınıf mevcutlarından eğitim laik, bilimsel ilkeler doğrultusunda verilmesine kadar her alanda eğitimin demokratik ve kamusal yönünün geliştirilmesine özem gösterilmelidir.

Derslik, okul, öğretmen açıklarından eğitimin genel bütçe içindeki payına kadar, eğitimin her alanında köklü bir değişime gereksinim vardır.

Kamusal, parasız, demokratik, nitelikli ve bilimsel eğitimin önündeki engellerin kaldırılması için somut adımlar atılmalı, eğitimde ticarileştirme ve eğitimi dinselleştirme adımlarına

Editör: TE Bilişim