Eskişehir Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11’inci sınıf öğrencileri, ESATA ismini verdikleri projeleri ile robot yarışmasında derece elde ettiler. Öğrencilerin tasarladıkları ve hayata geçirdikleri robot, vücudun kol hareketlerinin tamamını yapabiliyor.
Eskişehir Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11’inci sınıf öğrencileri Turgut Özcan ve Yusufcan Dirisağlık, Millî Eğitim Bakanlığınca, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Eğitim Enstitüsü (EİT) ve TÜBİTAK ortaklığıyla Gaziantep’te düzenlenen “10. Uluslararası Robot Yarışması“nda mansiyon ödülü kazandılar. Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi Bölümü öğrencileri, danışmalığını Ömer Çalıseki, Bülent Rahmi Ünal ve Salim Ersöz’ün yürüttüğü projeleri kapsamında, vücudun kol bölümünün sahip olduğu tüm hareketleri yapabilen robot tasarladılar. Üretilen robot ileri, geri, sağ, sol, çapraz ileri, çapraz geri, 360 sağ, 360 sol hareketlerini yapabiliyor. Öğrenciler, 7 farklı kategoride toplamda bin 609 robot arasından, ‘Temalı Kategori’de, ESATA ismini verdikleri robot ile dördüncü olarak mansiyon ödülü elde ettiler.
“VÜCUDUN KOL KISMININ HAREKETLERİNİ TAMAMEN YAPABİLİYOR”
Robotlarının Gaziantep’te düzenlenen yarışma için tasarlandığını ifade eden Eskişehir Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Turgut Özcan, robotlarının bazı görevleri yerine getirdiğini belirtti. ‘Temalı Kategorisi’nde 36 katılımcı arasından 4’üncü olduklarını aktaran Özcan, “Yapmış olduğumuz robotun tekerleri 360 derece hareket edebiliyor. İleri, geri, sağ, sol, çapraz ileri, çapraz geri, 360 sağ, 360 sol hareketlerini yapabiliyor. Linear görevleri var. Vücudumuzun kol kısmını tamamen kapsamış bakımda. Tamamen yapabiliyor o hareketleri. İlerde büyütülebilirse inşaat sektöründe büyük bir yer açabileceğini düşünüyorum. İnşaatlarda mesela bir insan işlevi gerekiyor. Üst kata bazı malzemeler çıkması lazım. Onları insan gücü ile değil, robot bakımından daha iyi yapılabilir” dedi.
‘ESATA’ ismini verdikleri robotlarını öğretmenlerinin de desteğiyle geliştirmeye başlayacağını aktaran Turgut Özcan, ilerleyen zamanda desteklerle daha büyük bir proje hazırlayacaklarını bildirdi.
“İLERLEYEN AŞAMALARDA ROBOT DAHA ÇOK İNSAN GÜVENLİĞİNİ RİSKE EDEN ENDÜSTRİ KISIMLARINDA ÇALIŞABİLİR”
Öğrencilerinin yaklaşık 3 aylık çalışma neticesinde robotu tamamladıklarını vurgulayan Danışman Öğretmen Ömer Çalıseki ise, “Robotun tasarımı dediği gibi tamamen oradaki görevleri yerine getirme amacıyla tasarlandı. Özellikle yapılan çalışmadaki yük miktarının yüksek olması nedeniyle robotun mekanik aksamları biraz daha fonksiyonel olarak arttırıldı. Robotun bu anlamda değişik görevleri yerine getiren, hareket kısmını oluşturan bölüm var, birde yükü alıp belirli noktalara taşımak üzere kullanılan bölümleri mevcut. İnsan ergonomisini ön planda tutarak tasarlandı. İlerleyen aşamalarda tabi bu robot daha çok insan güvenliğini riske eden endüstri kısımlarında çalışabilir. Kimya sektöründe, işte özellikle kimyasal ürünlerin bir noktadan başka bir noktaya taşınmasında insanlarda oluşturabilecek riski engellemek amacıyla bu tarz robotu geliştirerek kullanabilirler” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim