Türk Eğitim-Sen Eskişehir 1 Nolu Şube Başkanı Haydar Urfalı, "İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt'tan İlginç yaklaşım” başlıklı bir açıklama yayınladı. Açıklama şöyle; “       Türk Eğitim-Sen Eskişehir 1 Nolu Şube olarak Eskişehir Valilik Makamına arz ettiğimiz 20/07/2020 tarih 38 sayılı yazımızda; Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişlerince yapılan soruşturmada idari yönden maaş kesim cezası ve görev yeri değişikliği teklifleri getirilen Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Kerim Erzincanlı ile ilgili raporun yaklaşık bir-iki ay önce ilimize gönderildiğini, maaş kesim cezasının ilgiliye tebliğ edilerek uygulandığını öğrendiğimizi,

            Ancak görev yeri değişikliğinin henüz uygulanmadığını, üstelik ilgilinin “Eğitim Kurumları Yöneticiliğine Yeniden Görevlendirme” kapsamında aynı kuruma 19/06/2020 tarihinde yeniden görevlendirildiğini,

            Hakkında soruşturma yapılan farklı kişilerle ilgili müfettişlerce getirilen tekliflerin idare tarafından zaman geçirilmeden hatta ceza verilmeden acele edilerek uygulandığını,

            Böyle bir sonucun müfettişlerce getirilen tekliflerin kurum amirlerince herkese eşit uygulanmadığı sonucunu ortaya çıkardığını, kamuya ve yöneticilere olan güveni derinden sarstığını,

            Ayrıca ilgilinin yeniden görevlendirildiği kurumda çalışma barışsının kalmadığını, yeniden görevlendirildikten sonra bunu sık sık söz ve eylemleriyle de yansıttığını ifade etmiş idik.

            Belirtilen durum ve gerekçelerle ilgili hakkında Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişlerince idari yönden getirilen “yer değişikliği” teklifinin uygulanmasını ve konu hakkında şube başkanlığımıza yazılı cevap verilmesini istemiş idik.

            Yukarıda ifade ettiğimiz taleplerimizle ilgili olarak ilginç bir şekilde Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü 29/07/2020 tarih E.1000315 sayı ile İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt imzalı bir yazı göndermiştir.

            Yazının içeriğindeki ifadeler ise daha da ilginçtir. Denmektedir ki yazıda; “İl içi öğretmen, yönetici atama ve yer değişikliklerinin yoğun olduğu bir sürecin yaşanmakta olduğu, Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin taşındığı ve üç farklı okulda eğitim-öğretime devam ettiği, okullardaki iş ve işlemlerin aksamaması ve kişi hakkında yapılan yer değişikliği idari teklifi ile ilgili kişi görev yeri değişikliğine uygun okulun olmaması nedenlerinden dolayı Kerim Erzincanlı ile ilgili yer değişikliği teklifinin uygun okul ve şartlar oluştuğunda değerlendirileceğini bilginize rica ederim.”

            Bu ifadeler karşısında İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt’a cevaplandırması istemiyle şu soruları yöneltmek istiyoruz;

            1-Valilik Makamına sunduğumuz YAZI’ya neden müdürlüğünüzce ve imzanızla cevap verilmiştir?

            2-Valilik Makamına Türk Eğitim-Sen Eskişehir 1 Nolu Şube adına sunduğumuz yazı neden bir dilekçe olarak             nitelendirilmiştir?

            3-Okul Müdürü ile ilgili soruşturma raporu Milli Eğitim Bakanlığınca müdürlüğünüze hangi tarihte gönderilmiştir?

            4-Soruşturma raporuyla getirilen “maaş kesim cezası” teklifi aynı şekilde mi uygulanmıştır? Ceza tebligatı ilgiliye hangi   tarihte yapılmıştır?

            5-Soruşturma raporuyla getirilen “görev yeri değişikliği” teklifi 19/06/2020 tarihinde sonuçlanan eğitim kurumları        yöneticilerinin yeniden görevlendirilmesi sürecinden önce neden uygulanmamıştır?

            6-Soruşturma sonucuna göre, bir okul müdürünün görev yerinin değiştirilmesine sürecin yoğunluğu, okulun taşınmakta      olması, üç okulda eğitim-öğretim yapması, bu okullardaki iş ve işlemlerin aksamaması ve kişiye uygun okulun olmaması         engel midir? Kamuda böyle bir uygulamanın benzeri var mıdır?

            7-Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü teşkilatında bu okulun yöneticiliğini yapabilecek başka YETENEKLİ, BİLGİLİ, GÖRGÜLÜ, DONANIMLI, BİRİKİMLİ, EHLİYETLİ ve LİYAKATLİ kimse yok mudur? Bu okulu sadece Kerim             Erzincanlı mı yönetme ayrıcalığına haizdir?

            8-Uygun okul ve şartlar oluşmazsa, “görev yeri değişikliği” uygulanmayacak mıdır? Bu şartlar hiç oluşmayabilir mi? Böyle bir yaklaşım hukuka uygun mudur?

            9-Haziran-2019’da gerçekleşen Öğretmenler Kurulu Toplantısındaki olayların ardından müdürlüğünüze yapılan şikayetlerle    ilgili inceleme/soruşturma süreci yaklaşık altı ayda neden sonuçlandırılmamış Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu olaya müdahil olmuştur?

            10-İlgili okul müdürünün tarafınızdan korunması söz konusu mudur? Bu mahalleden olanlar öteki mahalleden olanlardan         sizce daha mı değerlidir?

            11-Bir okul müdürünün görevden alınması veya en azından görev yerinin değiştirilmesi için daha ne yapması gerekmektedir?

            12-Benzer olay ve durumlarda sergilediğiniz farklı uygulamaları sendikal bir ayrımcılık olarak görmekte misiniz?          

            İl Milli Eğitim Müdür tarafından cevaplandırılmasını istediğimiz bu sorularımızın ardından, konuyu Eskişehir Valisi Sayın Erol Ayyıldız’ın bilgisine tekrar sunuyoruz. Valilik Makamından, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdür Hakan Cırıt hakkında yaptığımız eleştirilerin dikkate alınarak bu konuda gereğinin yapılmasını ve ilgili okul müdürü Kerim Erzincanlı hakkında Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişlerince getirilen “görev yeri değişikliği” teklifinin anayasanın eşitlik ilkesi, kamu hukuku ve yararı adına vakit geçirilmeden uygulanmasını talep ediyoruz.

Editör: TE Bilişim