Özel Çocuk Şehri Sümer Anaokulu Müdürü Tala Bakır ile okul hakkında konuştuk.

Okulunuz ne zaman kuruldu? Şu anda Eskişehir'de nerede, nasıl fiziki özelliklere sahip bir binada hizmet veriyorsunuz?

Çocukların keşifler yaptığı okulumuzun fiziksel ortamının üçüncü öğretmen olduğuna inanıyoruz. Yenilikçi bakış açımızla bahçeden sınıflara, yemekhaneden oyun alanlarına, kütüphaneden sanat atölyesine kadar tüm ortamlarda doğa dostu ve davetkâr malzeme ve mobilyalar kullandık. Çocuklarımızın temas ettiği tüm alanların güvenli, hijyenik ve çocuk dostu olmasına özen gösteriyoruz.

Sınıfta kullandığımız malzemeler çocukları farklı düşünmeye yönlendirir. Onların öğrenmelerini geliştiren ve ileriye götüren zengin kaynaklarla süslenmiş bir sınıf ortamından tüm çocukların faydalandığına inancındayız.

Okulumuz 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında Vadişehir’deki Şehir Koleji Gönül Gökmeydan Kampüsü bünyesinde açıldı.

Kaç öğrenciniz ve kaç kişilik öğretmen kadronuz var?

Her iki şubemizde görev alan 30 öğretmen, yönetici ve personel kadromuzla toplamda 200 çocuğa hizmet sağlıyoruz.

Hangi yaş aralığında öğrenciler eğitim görüyor?

Milli Eğitim’e bağlı anaokullarımızda 36-72 aylık tüm çocuklara ve ailelerine eğitim hizmeti sağlıyoruz. Sümer şubemizde daha küçük yaştaki çocuklara yönelik yarı zamanlı oyun gruplarımız da mevcut.

Farkınız nedir? Sizi diğer okullardan ayıran özellikleriniz nelerdir?

Biz, Çocuk Şehri Anaokulu’nda, çocukların mutlu olduklarında öğrendiklerine inanıyoruz. Yaşamdaki tüm sosyal becerilerin ve akademik başarının temellerinin okul öncesi dönemde atıldığını biliyoruz. Erken yaşlarda öğrenmenin, güvenli ve sıcak bir ortamda mümkün olduğuna inanıyoruz.

Bizim gözümüzde bütün çocuklar farklı ve özeldir. Eğitim sistemimiz okulumuzdaki her bir çocuğun ilgi ve ihtiyaçlarını karşılamak üzerine kuruludur. Gelişimi bir bütün olarak ele alarak, sosyal, duygusal, zihinsel ve fiziksel gelişimi eşit derecede önemseriz. Çocuklarımızın güçlü yönlerine odaklanarak potansiyellerini en üst seviyeye çıkarmalarını sağlarız. 

Doğa dostu, araştırma yönü güçlü ve özgüveni yüksek bireyler olma yolunda çocuklarınız ilk adımlarını burada atar. Bilimden sanata, spordan matematiğe kadar pek çok farklı konuda çalışma fırsatı bulurlar. Sağladığımız benzersiz ve zengin eğitsel çevrenin desteğiyle çok yönlü bireyler olma yolunda ilerleyen çocuklarınız, hayata bir adım önde başlar.

Eğitimde önceliğiniz nedir?

Çocuk Şehri Anaokulu’nda her çocuğun kendine özgü gelişim gösterdiği anlayışı ile özgüveni yüksek bireyler yetiştiririz. Çocukların haklarına ve fikirlerine değer veririz. Onların potansiyellerine ulaşmaları için yaratıcılıklarını ve araştırma-sorgulama becerilerini geliştiren çalışmalarla destekliyoruz.

Maalesef velilere ne yapıldığını gösterme kaygısı ile okullar çocuk merkezli olmaktan veli merkezli olmaya doğru ilerliyor. Bu da programların çocuk ruhundan, ihtiyaçlarından uzaklaşmasına, yetişkin gözüyle tasarlanmış, tek tip ve sıkıcı programlar haline gelmesine sebep oluyor. Her okul farklı bir programın, popülerleşmiş bir eğitim yaklaşımının ismini telaffuz ediyor. Okul hangi programı uyguladığını söylerse söylesin ortaya çoğu zaman çok benzer ve çocukların ihtiyaçlarına karşılık vermeyen sonuçlar çıkıyor. Okulumuzda alanında uzman akademisyenler tarafından geliştirilen “Neşeli Müfredat” uygulanmaktadır. Neşeli Müfredat vaat ettiği çocuk merkezli, demokratik, yaratıcı eğitim yaklaşımını gerçek anlamda hayata geçiren bir program. Öğretmenlikte ne yaptığınız kadar, nasıl yaptığınız önemlidir. Gelişime ihtiyaç olan alanlarla ilgili öğretmenlerle birlikte çalışarak uygulamaları en iyi hale getirmeye çalışıyoruz.

Sosyal faaliyetlere ne ölçüde önem veriyorsunuz? Bu anlamda okulunuzda neler yapılıyor?

Öğrencilerimizi çok yönlü yetiştirmeye özen gösteriyoruz. İşlenen konularımızla bağlantılı; hayvanat bahçesi, orman, müze gibi eğitici geziler, tiyatro, animasyon filmler (kolejimizde 3D salonumuzda) gibi çeşitli faaliyetler düzenliyoruz.

Dil eğitimi, spor, tiyatro gibi sosyal faaliyetler gibi ders dışı aktiviteleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Okulumuzda her gün, yarım gün İngilizce programı uygulanmaktadır. Programının hedefi, ikinci dile yönelik merak uyandırarak, çocukların kendilerini rahatça ifade edecekleri bir ortam sağlamaktır. Çocuğun dünyasının bir parçası olan şarkılar, hikayeler, aktiviteler ve oyunlar yoluyla çok dilli vatandaşlar olma yolunda ilk adım atılır. 5 yaş sınıflarında ayrıca her gün belli saatlerde Almanca eğitimi ile öğrencilerimizin çok dilli olmaları desteklenir.

Öğrenci- veli- öğretmen ilişkisinde nasıl bir iletişim sistemi uyguluyorsunuz?

Okul topluluğu içerisinde çocuğu tek başına düşünmek mümkün değildir, çocuk ailesi ile bir bütündür.

Aileler çocukların ilk öğretmenleridir ve okula başlayana kadar çocuklarının gelişim ve eğitimlerinden birinci derecede sorumludurlar.

Çeşitli yollarla çocukların gelişimlerini ve eğitimlerini velilerimizle paylaşıyoruz. Öncelikle her gün mobil cihazlarda çalışan bir sistemle çocuklarımızın okuldaki deneyimlerine dair kısa notlar ve fotoğraflar paylaşıyoruz. Her dönem en az bir defa öğretmenlerimiz velilerimizle bireysel olarak gelişim paylaşım toplantıları düzenliyorlar. Yine her yıl iki defa çocuk-veli-öğretmen paylaşım toplantıları düzenliyoruz. Çocuk-Veli-Öğretmen görüşmesi çocukların gelişimlerini takip etmek üzere yapılan, grup ve bireysel çalışmaların çeşitli şekillerde sergilendiği ve çocuk tarafından sunulduğu, veli, öğretmen ve çocuğun aynı anda katıldığı bir deneyim. Öğrenci liderliğindeki görüşmelerde çocuklar aileleriyle sınıfa tek tek gelir. Çocuğunuz yirmi dakikalık görüşme zamanını nasıl geçireceğine kendi karar verir. Ailelerine sınıflarını gezdirebilir, köşeleri tanıtabilir, üç boyutlu çalışmaları deneyimleyebilir, onlarla birlikte deney yapabilir, portfolyo defterini sunabilir veya sınıfta sevdiği oyuncakları gösterebilir. Özellikle çocuk-veli-öğretmen görüşmelerimiz okulumuzda bir festival havasında yaşanmakta.

Editör: TE Bilişim