Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyeleri  29. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Eskişehir Şube Başkanı Sevgi Akmen burada kuruluş yıldönümlerine ilişkin bir açıklama yaptı.

ÇYDD’nin kurulduğundan bu yana geçen 29 yıl içinde, eğitim ve kadın odaklı çok sayıda proje gerçekleştirdiğini aktaran Akmen, “Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 21 Şubat 1989 tarihinde kuruldu. Prof. Dr. Türkan Saylan ve arkadaşları, Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda, çağdaş eğitim yoluyla, çağdaş bir topluma ulaşma hedefinden yola çıkarak, yıllar içinde, binlerce üyesi ve Türkiye’nin her yerinde şubeleri olan büyük bir kurumsal yapı oluşturdular. ÇYDD kurulduğundan bu yana geçen 29 yıl içinde, eğitim ve kadın odaklı çok sayıda proje gerçekleştirdi. Üyelerinin ve gönüllülerin katkılarıyla, Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları (Kardelenler), Bir Işık da Siz Yakın, Baba Beni Okula Gönder, Her Kızımız Bir Yıldız, Anadolu’da Bir Kızım Var, Öğretmen Olacak gibi kitlesel projelerle toplumun her kesiminde önemli izler bıraktı.ÇYDD, eğitim hizmetinde fiziki eksikliklerin giderilmesi için de büyük bir çaba harcadı. Bu kapsamda, Türkiye’nin her yerinde eğitim evleri, kız yurtları, ilköğretim okulları, liseler, ana sınıfları, kütüphaneler, oyun parkları açtı. ÇYDD, kuruluş ilkelerine bağlı kalarak, eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanamayan kız çocuklarına ulaşmaya devam ediyor. Gururla ifade ediyoruz ki, Derneğimizin sağladığı burs desteği ile eğitimlerini tamamlayan binlerce “kardelen” kızımız, ülkemizin her yerinde öğretmen, doktor, hemşire ya da avukat olarak hizmet vermeye devam ediyorlar. Diğer yandan Derneğimiz, üniversitede eğitim gören, maddi zorluk yaşayan kız erkek başarılı binlerce gence burs desteği veriyor” dedi.

Asla kabul etmiyoruz

Kadının siyasi malzeme haline getirilmesi kabul etmiyoruz diyen Akmen,  “ÇYDD’nin kurucuları, ülkemizde kadının toplumsal yaşamdaki konumunun iyileştirilmesini de önemli bir çalışma alanı olarak belirlediler. Kadının toplumsal konumunun güçlenmesinin eğitimle sağlanacağına inanarak çok sayıda proje geliştirdiler.  Oysa ki, son yıllarda kadını ikinci sınıf vatandaş olarak gören, sosyal yaşamdan alıkoyan bir anlayışın hakim olmasından büyük bir üzüntü duyuyoruz. Kadının gülüşü, makyajı, giyim tarzı, doğuracağı çocuk sayısının siyasi malzeme haline getirilmesini asla kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

Akmen son olarak ise, “Diğer yandan, dindar ve kindar nesil yetiştirme anlayışının yarattığı toplumsal yıkımın farkındayız. Laik ve bilimsel eğitim ilkelerinden uzaklaşılmasından duyduğumuz kaygıları her ortamda dile getiriyoruz. Kuruluş yıldönümümüzde, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere açtığı yolda, laik, demokratik, hukuk devleti ilkelerine bağlı kalarak, daha çok çalışma sözü veriyoruz. Aydınlık yarınlarda buluşmayı diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim