Eğitim Sen Eskişehir Şubesi'nin daveti üzerine Selanik Aristotle Üniversitesinden konuşmacı Doç. Dr. Athanasios Marvakis'in katılımıyla gerçekleşen    "Dayanışmayı Öğrenmek için Dayanışmak" başlıklı konferans   Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonda gerçekleşti.

 

Moderatör Yard. Doç. Dr. Pervin Yalçın'ın çevirisi ile;  Öğrenme, öğretme ve okul süreçlerine eleştirel bir bakış getirecek var olan sistem içerisinde öğrenme sürecinin dayanışmayı öğrenmede nasıl bir işlevi olduğu tartışıldı.  Konferansta eğitime ilişkin teorilerin öğrenmenin nasıl gerçekleştiği konusunda sadece teknik bilgi sağlandığı vurgulandı.  Eğitimi teknik bir bilgi aktarma süreci olarak tanımlayan teorilerin var olan egemen toplumsal düzenin devamına hizmet ettiğine dikkat çekildi. 

Öğrenmenin boyutlarının sadece okul sistemi içerisinde tanımlanamayacağını söyleyen Doç. Dr. Marvakis öğrenmenin bireyin kontrolü altında gerçekleşen otonom bir yapısı olduğunu ancak var olan eğitim sistemi içerisinde bireyin kendi öğrenmesini düzenlemesinin kabul görmediğini belirtti. Sosyal aktivizm yoluyla öğrenme kavramından yola çıkarak öğrenmenin farklı boyutlarına dikkat çekilen konferansta Selanik’te bulunan mülteci sığınağında gönüllü olarak çalışan kişilerin bu süreç içinde yaşadıkları öğrenme deneyimleri ve bu sürecin öğrenen kişi için dönüştürücü rolü irdelendi. Sosyal aktivizm yoluyla öğrenmenin geleneksel okul sistemi içindeki öğrenme durumundan farklı olarak bireyi sosyal olayın bir parçası, bir katılımcısı kıldığı ve süreç içinde bireyi değiştirdiği üzerinde duruldu. Bireyde gerçekleşen bu değişimin toplumsal değişim sürecinin ilk basamağı olacağı vurgulandı.

 

 

Editör: TE Bilişim