Eğitimciler Derneği tarafından Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Kırmızı Toplantı Salonu’nda “Ders kitaplarında İnsan Hakları" konulu konferans düzenledi.
Eğit-Der Başkanı Emin Dağlı yaptığı kısa konuşmada özellikle bu konferansa öğrenci velilerini davet ettiklerini ancak ilgi görmemeleri üzerine sitemde bulundu.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Doçent Doktor Kenan Çayır, “Ders kitaplarındaki milli kimlik kurgusunun bu haliyle ne olumlu/onurlu bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ne de insanlarda ülkeye aidiyet hissi yaratmak mümkündür” diyerek, “Çalışmalar etno-kültürcü anlayışın, Türkiye’de dilinin, dininin, kültürünün dışlandığı düşünen insanları yabancılaştırıcı bir etki doğurduğunu göstermektir. Dolayısıyla etno-kültürel kimliği temel alan bir milliyetçilik yerine vatandaşlık bağını temel alan çoğulcu bir ‘Biz’ kurgusu geliştirilmelidir” diye konuştu.
Ders kitaplarında erkekleri ev işi yaparken resmeden, bilim adamı yerine bilim insanı sözcüğünün kullanan , kadıları geleneksel rollerin dışında gösteren örneklere rastlanmakta olduğunu vurgulayan Doç.Dr. Çayır, bu örneklerin hem eşitsiz rol dağılımının hem de cinsiyetçi kalıp yargıların kırılmasını için önemli olduğunu söyledi.
Kitap taramalarından verilen örneklerde; Türkiye bakımından hukuken bağlayıcı belli başlı uluslar arası insan hakları belgelerinde yer alan düzenlemelere aykırı düşünceler ve ifadeler, farklı olanı görmezden gelen veya görünmez kılan ifadeler, Barış hakkının ihlali, şiddetin her ne amaçla olursa olsun, olumlanması, yüceltilmesi,  hak ve özgürlüklerin değil, görev ve sorumluluklarının öne çıkarılması, haklardan çok ödevlerin vurgulanması, tüm insan haklarının ‘bazı durumlarda kısıtlanabilir haklar’ olarak sunulması, yurttaşlığın, yurtseverlek/milliyetçilik ve milli değerlerin, evrensel/genel bağlamda değil, etnik olarak Türklük ve dinsel olarak İslamiyet bağlamında tanımlanıp açıklanması ile ilgili konular yer verildi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Tarih vakfı’ndan  uzman Gülay Kayacan’dan sonra izleyicilerin soruları yanıtlandı.

Editör: TE Bilişim