Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan sistem eğitim emekçilerini rahatsız etmesi üzerine sendikalar harekete geçti. KESK’e bağlı Eğitim Sen Eskişehir Şubesi başkan Faik Alkan ve yöneticiler Eğitim İş, Türk Eğitim Sen’den sonra  Eğitim Bir Sen yöneticilerini ziyaret etti.

Eğitimcilerin tartıştığı performans sistemi ile sendikanın görüşlerini bir dosya halinde veren Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan,  Eğitim Bir Sen Eskişehir 1 Nolu Şube Başkanı Muammer Karaman ile yönetim kurulu üyeleriyle görüş alışverişinde bulundu.

İki sendika başkanı görüşmede basın emekçilerine  görüşlerini şöyle dile getirdi.

Faik Alkan(Eğitim Sen Şube Başkanı):

Başkana teşekkür ediyorum. Türkiye'de emek örgütleri olarak bu dönem farklılıklarımı bir yana bırakıp performans sistemine karşı sendikaları ziyaret ediyoruz. Bu sistem başka bir dünya ülkesinde yok. Ucube sistemidir bu. Emekçiler için biraraya gelmek sendikamızın temel amaçlardan biri olmuştur. Bu sisteme herkes karşı. Karşı olan noktalar neler bu yüzden sendikalarla tartışıyoruz. Bakanlığın bürokratların hazırladığı sistemin işyerlerinde farklı tartışıyoruz. İş güvenliği yok ediyor. 169 öğretmenliğin geleceğini olmaması anlamına gelir.  Burada neler yapabiliriz diye Eğitim Bir Sen yöneticileri ile konuşacağız. Eğitim emekçilerinin sorunları ortaktır.

Bu sistemin içinde öğretmenlerin kabulü var. Bundan sonra öğretmenler sözleşmeli alacak. İş güvenliğinde sözleşmelik yoktur. Yükselme, kariyer, atama hepsi buna bağlı. Türkiye'de esnek çalışma diye bir şey var. Eğitim İşkolunda sözleşmeli öğretmenlik, ücretli öğretmenlik gibi,... 20 bin öğretmen alacaksın 120 bin açık var. Bunları kadrolu alın diyoruz. Esnek çalışmayı, güvencesiz çalışmayı sürdürmek istiyorlar. Hiç bir ülkede uygulaması yok bu sistemin. Bakanlık politikaları yanlış yönetimidir bunlar siyasetten bağımsız değildir.

Muammer Karaman (Eğitim Bir Sen Eskişehir 1 Nolu Şube Başkanı):

Sendikamızda Eğitim Sen Şube Başkan ve yönetim kurulu üyesi kardeşimizi ağırlıyoruz. Bu ziyaret bizi memnun etti. Eğitim emekçilerinin sorunları ve sıkıntılarını dile getirirken farklı pencerelerden bakmış olsak da amacımız özlük ve özgürlük haklarını savunmak biraraya gelmek fikir alışverişinde olmak doğal ve güzel. Bu yüzden teşekkür ediyorum.

Eğitim sen iş güvenliğini her zaman kırmızı çizgi olarak söylüyoruz. Asla müsaade etmeyeceğiz. Kırmızı çizgimizdir. Performans tutumumuz başından belli. Bütünüyle yanlış olduğunu iş barış ve huzuru bozduğunu söyledik. öğretmenlere parmak sallamanın tehdit vari söylemlerinin uslubün değil kucaklayan onlarla birlikte olmaya çalışan moral ve motivasyonu arttıracak olan bir anlayışa dile ihtilacımız var. Endişeleri sıkıntıları paylaşıyoruz. Öğretmenler odalarında değerlendiriyoruz. Farklı baktığımızı söyleyemeyiz. Sorunların çözümü sırasında farklı bir dil olabilir, bu da normal. Eğitim Bir Sen kamu emekçilerinin sorunlarını en doğru şekil en doğru dille ortaya koyma ısrarlı tutumunu yapıcı tutumunu devam ettirecektir. Hayata sağdan soldan ve ortadan olursa olsun bizler bu vatanının çocuklarıyız. Farklılıklarımız var bu konunda ortaklaştığımız bir konudur.

Bakanlık bu konuda gerekçesini sendikaları ziyaret ederek sürdürüyor. Onların gerekçesi ne olursa olsun ama bunun sahada algılayışı bu. Sahada öğretmenlerin arasında bu algılanıyor, bunu yıkmak bakanlığa  düşüyor. İş güvenliğine yansır mı bu performans iş güvenliği problem yaşatır mı bu bizi meşgul ediyor. Okul yöneticilerinin sicil verme notunu kaldırdı. Pilot illerde uyguladığı performans uygulaması buna da tepki göstermiştik. Bakanlık bunun yanlış olduğunu söyledi ama tekrar aynı uygulamayı gündeme getirmeye çalışıyor, bu yanlış. Kendi ayaklarına kurşun sıkan bir konu. 1 milyon eğitim emekçisini ilgilendiriyor, ülke nüfusunun yarısını ilgilendiriyor. Eğitim Bir Sen olarak yanlış yapılmaması için mücadele ediyoruz.

Editör: TE Bilişim