Eğitim Sen, öğretmenlere tek kitaplı, tek gündemli seminerleri  ‘dayatma’ olarak kabul ederek tepki gösterdi.
Eğitim Sen Eskişehir Şube Sekreteri Murat Yaman, yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlerin düşüncelerine, taleplerine, iradelerine önem vermeyerek, “Ben yaptım oldu” deyip, hareket etmeyi kendisine ilke edip , bu tavrını seminer çalışmalarında da sürdürdüğünü öne sürdü.
Milli Eğitim Bakanlığı, 29 Haziran 2016 Çarşamba günü, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlerimiz için tek gündemli ve tek kitaplı bir seminer başlığı belirlediğini ifade eden Yaman, “Türk-İslam akımının önemli isimlerinden olan Nurettin Topçu’nun “Türkiye’nin Maarif Davası” adlı çalışması tüm Türkiye’de öğretmenlere seminer çalışması olarak dayatılmıştır.
Konu başlıklarının belirlenmesinden, tartışma materyallerinin seçimine kadar Bakanlığın hangi kriterlerle hareket ettiği, bu konu başlıklarıyla eğitimin hangi sorunlarına çözüm üretilmek istendiği dahi belli değildir. Eğitimde çözüm bekleyen bunca sorun varken, konuşulması gereken konular belliyken, öğretmenlerin yıl içerisinde eğitim öğretim sürecine dair çok önemli değerlendirmeler yapması mümkün olacakken, böyle bir kişi ve eserinin konu edilmesinin dayatılması tam bir absürtlüktür”dedi.
Sendikanın bakış açısını; ırkçı, ayrımcı, tacizci ve nefret dili kullanmış olmamak kaydıyla, siyasal yelpazenin farklı yerlerinde duran, düşünceleri onaylanmayan kişiler hakkında da elbette ki eğitim emekçileri tartışma yürütebilir, eleştirebilir olduğunu kaydeden Yaman şunları söyledi:
“Siyasi çıkarlarına uygun olan her şeyi ise bizlere dayatmaktadır. Eğitim Sen olarak belirtmek isteriz ki seminer çalışmaları, eğitim hizmetinin eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik ve laik biçimde örgütlenebilmesini dert edinmeli, eğitimin temel bileşeni olan öğretmenlerin iradeleri doğrultusunda belirlenmeli ve tek tipçilik dayatmalarından çıkarılmalıdır. Bu ve benzeri uygulamalara son verilmeli, AKP eğitimi kendi ideolojik ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendirmekten vazgeçmelidir.
Bu seminerin yapılmasında ısrar edilirse, Eğitim Sen üyeleri olarak seminer esnasında eleştiri ve görüşlerimizi ifade etme hakkımızı kullanacağımızın bilinmesini isteriz.”
 
Editör: TE Bilişim