Okulların açılmasına az bir süre kala velileri alışveriş telaşı sarmaya başladı. Eğitimin öncelikli ihtiyacının başında gelen kırtasiye ürünleri için ise bu defa biraz hızlı davranmanız gerekebilir. Çünkü büyük zam yolda.

Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD), her eğitim-öğretim dönemi öncesi kırtasiye ürünlerinin alımıyla ilgili yaşanan tartışmalar son vermek ve tüketicinin kırtasiyeciye olan güvenini arttırmak için kapısında "K" logosu bulunan kırtasiyeler oluşturdu. Türkiye’de bu belgeyi alan 130, Eskişehir’de ise 2 kırtasiyeden biri olan Soylu Kırtasiye okulların açılmasına kısa bir süre kala velileri uyardı: “ Kurban Bayramı öncesinde kırtasiye ihtiyacınızı karşılayın çünkü büyük bir zam geliyor.”

PLASTİK ÜRÜNLERE DİKKAT

  Kırtasiye sahibi Çağlar Soy, okulların açılmasına sayılı günler kala velileri kırtasiye alışverişinde nelere dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Çocukların sağlığı ve güvenliği için kalitesiz, ucuz, markasız, içeriği belli olmayan kırtasiye malzemelerinden uzak durulması gerektiğini ifade eden Çağlar Soy, "Çünkü kalitesiz kırtasiye malzemelerinde sağlığa ciddi tehdit oluşturan toksik kimyasal madde kullanılma olasılığı yüksektir. Bu maddelerden bazıları keçeli kalemler, okul ve beslenme çantaları, kalem kutuları, su mataraları, çocuk giysilerindeki plastik baskı ve aksesuarlar, spor ayakkabılar gibi birçok üründe kullanılan ve plastiğin yumuşayarak esneklik kazanmasını sağlayan fitalat, ayakkabı ve okul çantalarında kullanılan azo boyar maddeler, ağaç kırtasiye ürünlerinde kullanılan su itici özelliği sağlayan formaldehit ve ağır metallerdir” dedi.

HER YERDEN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN

Okulların açılmasının öncesinde kırtasiye malzemesi satışlarının marketlere ve bakkallara kadar düştüğüne dikkat çeken Soy, velilerin bilinçli bir tüketici olarak davranmaya çağırarak, “ Kırtasiye kırtasiyeciden alınır. Buradan alacağınız kalite ve hizmet oralarda bir olmaz. Fiyat olarak da kırtasiyeler daha uygundur. Çin mallarından uzak durulmalı. Bilinen güvenilen tanınan markaları tercih etmeliler. Ucuza kaçılmamalı, çok da pahalı ürünler alınmamalı. Bir ilköğretim ve ortaöğretim öğrencisinin A’dan Z’ye kırtasiye ihtiyacı 100 TL’yi geçmez. Okulöncesi eğitimde bu fiyat biraz daha yüksektir” dedi.

ELİNİZİ ÇABUK TUTUN

Kurban Bayramı sonrasında dolar kurunda beklenen artış nedeniyle kırtasiye ürünlerine ciddi oranda zam beklediklerini bunun da fiyatlara doğrudan yansıyacağını kaydeden Çağlar Soy, velileri şu şekilde uyardı: Ürünlerin yüzde 80’i yurtdışından geliyor. Türkiye’de üretilenlerin hammaddesi de yurtdışından temin ediliyor. Bu nedenle de tüm ürünlerde fiyatlandırmalar dolar endeksinden yapılıyor.  Bu dönemden sonra dövizdeki dalgalanmalardan dolayı, kırtasiye ürünlerinde ciddi bir fiyat artışı bekleniyor. O nedenle de velilerimiz kırtasiye alışverişi için ellerini biraz çabuk tutarlarsa kendi ekonomileri için daha yararlı olur. Özellikle de Kurban Bayramı öncesinde alışverişlerini tamamlasınlar.”

 

Editör: TE Bilişim