“Erasmus’tan Erasmus Plus’a 30 Yılın Hikâyesi” kapsamında Erasmus Plus buluşmalarının dördüncüsü,  Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Salon 2006’da gerçekleştirildi. Anadolu Üniversitesinin tanıtım filmi ve Erasmus Plus programı çerçevesinde Türkiye’ye gelen öğrencilerin hazırladığı videonun izletilmesiyle başlayan organizasyona; Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özcan, Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Mesut Kamiloğlu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İkinci Katip, Basın ve Enformasyon Başkanı Andrea Schmidt, Eskişehir Vali Yardımcısı Akın Ağca ve Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel katıldı.    

“Erasmus’tan Erasmus Plus’a 30 Yılın Hikayesi” etkinliğine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu paylaşan Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, Avrupa Birliği Delegasyonuna ve Türkiye Ulusal Ajansına teşekkürlerini iletti. Prof. Dr. Gündoğan,  Anadolu Üniversitesinin hem Erasmus Plus değişim programlarını hem de diğer uluslararası faaliyetlerini sürdürülebilir, gerçekçi, etkin bir uluslararası strateji çerçevesinde yürüttüğünü dile getirerek Anadolu Üniversitesi'ndeki Erasmus Plus faaliyetlerini şöyle anlattı: “Yükseköğretimde uluslararasılaşma faaliyetlerinin hız kazandığı, özellikle 2000’li yıllarda Anadolu Üniversitesi’nde uluslararasılaşma faaliyetleri ivme kazanmış ve bu çerçevede 2003 yılında uluslararası ilişkiler birimimiz kurulmuştur. Üniversitemiz Erasmus programları kapsamında faaliyetlerine 2004-2005 eğitim-öğretim yılında başlamıştır. 2004-2005 akademik yılında 65 giden öğrenci, 33 giden personel ile başlayan hareketlilikten; 2016-2017 akademik yılı sonu itibariyle toplamda 5 bin 500’e yakın giden öğrenci, 1500’e yakın giden personel, 1500’ün üzerinde gelen öğrenci ve 500’e yakın gelen personel sayılarına ulaşmıştır. Erasmus Plus değişim hareketliliklerinin tüm dünyaya açılmasıyla birlikte, üniversitemizde bu projelere etkin katılım sağlamıştır. Üniversitede ortak ülkeler projesi kapsamında Çin, Japonya, Brezilya, Güney Kore, ABD, Kanada, Bosna Hersek, Cezayir, Ürdün, Moğolistan, Azerbaycan, Güney Afrika, Kolombiya gibi pek çok farklı coğrafyadan 20’nin üzerinde ülke ile öğrenci ve öğretim elemanı değişimi gerçekleştirilmektedir. Üniversitemizin Avrupa Kredi Transfer Sistemini (AKTS) tüm birimlerine entegre etme ve tüm mezunlarına diploma eki verme sürecini başarı ile tamamlaması Avrupa komisyonu tarafından ödüllendirilmiş ve üniversitemize 2010 ve 2013 yıllarında diploma eki etiketi ve 2011 yıllarında da AKTS etiketi verilmiştir.”

Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin de Erasmus Plus programlarından faydalanabildiklerini aktaran Prof. Dr. Gündoğan, şunları kaydetti: “Açıköğretim Fakültesi öğrencileri için üniversitemizde yürütülen pek çok Avrupa Gönüllü Hizmeti(AGH) projesi bulunmaktadır. Bu projeler kapsamında dileyen öğrencilerimiz Avrupa’nın değişik ülkelerine gönüllülük faaliyetlerine katılarak hem kendilerini geliştirme hem de toplumsal yaşama katkıda bulunma şansını elde etmektedirler.”

Engelli öğrenci ve personele Erasmus Plus

Şu an itibarıyla Anadolu Üniversitesine kayıtlı 4 bine yakın uluslararası öğrenci bulunduğunu ve Anadolu Üniversitesi olarak engelli öğrencilere ve personele sunulan Erasmus Plus olanaklarından gurur duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Gündoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar işitme engelli 3 öğrencimiz ve görme engelli 2 öğrencimiz Erasmus Plus programları ile Slovenya, İngiltere ve Fransa’da öğrenim ve staj faaliyetlerine katılmışlardır. Açıköğretim Fakültesi’nde görev yapmakta olan engelli bir öğretim elemanımız ise İsveç’te ders verme faaliyetinde bulunmuştur. Yine güzel bir örnek vermek gerekirse, Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun olan Abidin Karademir isimli görme engelli öğrencimiz Erasmus Plus kapsamında hem öğrenim hareketliliği hem de staj hareketliliğinden faydalanmıştır.”

Anadolu Üniversitesi olarak böyle başarılı bir öğrenciye yol açtığı için mutluluk ve gurur duyduğunu vurgulayan Rektör Gündoğan, Abidin Karademir’in daha önce planlanmış spor müsabakalarına katılması nedeniyle “Erasmus’tan Erasmus Plus’a 30 Yılın Hikâyesi” organizasyonunda bulunamadığını söyleyerek tecrübelerini paylaşmak amacıyla gönderdiği metni okudu. 

Anadolu Üniversitesinin yükseköğretim alanında uluslararasılaşmaya katkısı, bireyler ve kurumlar üzerindeki etkileri ile ilgili konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özcan, “Üniversitemiz, 1958 yılında Ticaret Akademisi olarak kuruldu. Daha sonra 1982 yılında YÖK Kanunu ile son halini aldı. 2006 yılında da Avrupa kredi transfer sistemi üniversitemizde kullanılmaya başlandı. Şu anda 17 fakülte 3’ü açık ve uzaktan öğretim olmak üzere, 2 yüksekokul 1 devlet konservatuvarı 4 meslek yüksekokulu, 9 enstitü, 31 araştırma merkezi, 21 araştırma ve uygulama birimi bulunuyor. Anadolu Üniversitesindeki lisans öğrenci sayısı şu anda 28 bin 340, lisansüstü öğrenci sayısı 5 bin 700, toplam örgün öğrenci sayımız bugün itibarıyla 34 bin 40’tır. Açıköğretim ve uzaktan öğretim sisteminde ise 1 milyon 213 bin 352 öğrencimiz, 112 farklı ülkeden 3 bin 941 uluslararası öğrencimiz bulunmakta. Son 4 yıldaki uluslararası öğrenci sayımız yaklaşık yüzde 45 artış gösterdi. Üniversitenin toplam öğrenci sayısı ise 1 milyon 247 bin 392, aktif ve pasif öğrenci sayısı birlikte 3 milyona yakın öğrencimiz var.” diye konuştu.

Ayrıca Erasmus değişim faaliyetleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özcan, Erasmus programının 2004-2005 akademik yılında başladığını söyleyerek 800’ün üzerinde program anlaşması bulunduğunu ifade etti. En fazla öğrencinin İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi’nden gittiğini belirterek, en çok öğrenciyi de Polonya’ya gönderdiklerini söyledi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özcan şöyle devam etti: “Giden öğrenci 4969, giden personel ders verme etkinliği ile ilgili 1115, eğitim amaçlı giden personel sayısı 361, giden staj öğrenci 1021; gelen öğrenci 1553, gelen personel 460, program ülkeleri ile anlaşma sayımız 547, ortak ülkeler ile anlaşmalar Erasmus Plus dışındaki ülkeler ile anlaşma sayımız ise şu anda 318’dir.”

Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Mesut Kamiloğlu, Anadolu Üniversitesine ev sahipliği yaptığı için teşekkür ederek başladığı konuşmasında Erasmus Plus’ın, 2014-2020 yılları arasında Avrupa Birliği’nin Türkiye’de yaptığı programın adı olduğunu söyledi. Kamiloğlu, “Program, 2014 yılından itibaren eğitim ve gençliğin yanı sıra spor programlarını da içine alarak genişlemiş bulunmaktadır. Daha önce 33 ülkeyle sınırlı iken şimdi tüm dünyayı kapsar hale geldiğini söyleyebiliriz. Öğrencilerin ve gençlerin ufkunu açması bakımından bu programı çok başarılı buluyoruz.” dedi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İkinci Katip, Basın ve Enformasyon Başkanı Andrea Schmidt Erasmus’un Avrupa Birliği’nin en başarılı programlarından biri olduğunu ifade ederek, bu programın gençler arasında sosyal becerileri geliştirdiğini, kültürel etkileşimi sağladığını ve aktif yurttaşlığı desteklediğini söyledi.

Erasmus programının bir birlik programı olduğunu temelinde ortak çalışma ve iş birliği yattığını ifade eden Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel ise, "Erasmus'u sadece Türk öğrencilerin yurt dışına gönderilmesi olarak görmüyoruz. Aslında Avrupa'da birçok yerde yaşanan ön yargıların kırılması için daha çok Avrupa'dan öğrencinin Türkiye'ye gelmesi lazım." dedi.

AB Bakanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı, AB Türkiye Delegasyonu ve Anadolu Üniversitesinin iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte yapılan konuşmaların ardından Erasmus Plus programının sunduğu fırsatların tanıtıldığı ve yararlanıcıların deneyimlerini paylaştığı oturumlar gerçekleştirildi. 

Editör: TE Bilişim