Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Enformatik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Kapanoğlu koordinatörlüğünde hazırlanan ve Enformatik Bölümü akademik personeli tarafından yürütülen “21. Yüzyıl Üniversitelerinde Ders Yönetim Sistemleri ve Üniversitemizdeki Uygulamaları: ESOGÜ Enformatik Ders Yönetim Sistemine Giriş Eğitimi”, ESOGÜ Sürekli Eğitim Merkezi Biruni Bilgisayar Laboratuvarı’nda gerçekleşti.

ESOGÜ akademik personeline verilen eğitimde, ESOGÜ DYS (E-DYS)’nin temel özellikleri tanıtılarak katılımcıların bilgisayar başında ilk uygulamalarını yapmaları sağlandı. Enformatik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Kapanoğlu sistem hakkında şu bilgileri verdi:

“ESOGÜ E-DYS, eğitimcilerin yürütmekte oldukları her bir ders için özelleştirilmiş birer sanal sınıf web ortamı oluşturan ve böylelikle bu derslerin kolaylıkla internet tabanlı eğitim teknolojileri ile desteklenmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Enformatik Bölümü tarafından 2005 yılından bu yana ücretsiz olarak kullanıma sunulan ve açık kaynak kodlu bir yazılım olan Moodle tabanına sahip ESOGÜ E-DYS, üniversitemiz akademik personeline ve bütün öğrencilerimize çevrimiçi olarak 7 x 24 hizmet vermektedir. Kullanıcılar internete bağlı herhangi bir elektronik cihaz (telefon, tablet gibi) ile zaman ve mekan fark etmeksizin sisteme giriş yapıp derslerini takip edebilmektedirler. 2007 yılından beri sistemden yararlandırılan toplam kayıtlı kullanıcı sayısı 80.440 olup, her yıl sistem üzerinden yaklaşık 15.000 ders açılmaktadır. Sadece bu sayılara bakıldığında bile ders yönetim sistemleri konusunda üniversitemizin ülkemizdeki diğer üniversitelere nazaran öncü bir rolünün olduğu ve böyle bir sistemin üniversitemizin diğer üniversiteler ile rekabet gücünü pozitif yönde etkilediği açıkça görülmektedir. Enformatik Bölümü tarafından 2005 yılından beri kesintisiz olarak sağlanmakta olan bu hizmete çok benzer olan hizmetlerin, günümüzde diğer üniversitelerce yeni yeni hayata geçiriliyor ve öneminin anlaşılıyor olması da ESOGÜ E-DYS’nin öncü rolünü destekleyici niteliktedir.”

Editör: TE Bilişim