Osmangazi Üniversitesi’nden Dr. Hasan Tosun,  üniversitenin logosunun gerekli prosedürler uygulanmadan değiştirildiği gerekçesiyle konuyla ilgili açıklama yaptı.
 
Geçtiğimiz 10 aylık süre içinde şahsıına ve arkadaşlarına yapılan sıradışı telkinlere rağmen düşüncesini değiştirmeyi kabul etmeyen bazı öğretim üyelerine karşı, taşra üniversitelerinde bile görülmeyecek çeşitli baskılar oluştuğunu savuna Tosun,  kendilerini asıl üzenin  apar topar üniversitenin logosunun değiştirilmesi olduğunu söyledi.
 
 Bir öğretim üyesi olarak bir sabah kalkıp üniversitenin internet sitesini tıkladıklarında, logonun değiştirildiği haberini gördüklerini dile getiren Tosun, “Kime soruldu, nasıl hazırlandı, hangi süreç takip edildi?” bunları bilen yok. Zemin rengi turkuaz seçilmiş ve çınar yaprağı içinde birbiri içine girmiş halkalardan oluşan bir logo. Altında 1970 yazıyor.  Açıklamalarda da halkaların ne anlama geldiği anlatılıyor “ dedi.
 
LOGO DEĞİŞİMİNDE İZLENECEK YOLLAR BELLİDİR

Bir kurumsal yapının logosu nasıl değişeceği ile ilgili izlenecek yolların olduğunu aktaran Tosun,  “Bu konuda takip edilmesi gereken yol açıktır: (1) Bir Komisyon kurulur, (2) Öncelikle bu komisyon, logo değişikliğinin gerekli olup olmadığını sorgular, gerekli olduğuna karar verdikten sonra bir yarışma açar (3) Yarışmada derece alan çalışmalar, üniversite paydaşlarının beğenisine sunulur ve tartışmanın açılması sağlanır (bunun için ilgili web sayfasının dördüncü maddesinde ifade edildiği gibi) online olarak bir referandum sistemi oluşturulmalıdır. (4) Sonunda, karar verilen logonun, taklit olup olmadığı Ulusal ve Uluslararası kuruluşlar aracığı ile kontrolü yapılır. (5) Üniversite yönetim organlarından geçirilerek logo değişikliği açıklanır. Bu sürecin sonunda her zaman, logo değişikliği sonucu oluşmayabilir. Yukarıda tanımlanan aşamalarının biri ve birkaçının eksik olması, süreci karartır ve ortak bir değerimiz olması gereken logomuzun meşruiyetine şüphe düşürür. “Yeni logo Üniversitenin yetkili kurullarından geçti” demek yetmez. Üniversitemiz içinde entelektüel kültür iklimin oluşturulması, kurumsal aidiyetin artırılması ve tüm alanlarda akademik özgürlüğün hâkim kılınması için en temel ihtiyaç, daima üniversite çalışanlarının ve özellikle öğretim üyelerinin görüşlerine müracaat edilmesidir” şeklinde konuştu.
 
Tosun son olarak, logonun değiştirilmesini istemediklerini ve eski logoya sahip çıkılması gerektiğini sözlerine ekledi.
 

 
Editör: TE Bilişim