Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen Türk-Macar İlişkileri ve Turan Kurultayı kongresi, Macar Turan Vakfı Heyeti’nin katılımıyla gerçekleştirildi.
Kongrenin açılış konuşmasını Anatomi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hilmi Özden yaptı. Prof. Dr. Hilmi Özden yapılan çalışmaların Türk Macar dostluğunun pekişmesine vesile olmasını diledi ve tarihte yaşanan acı olayları Türk Macar kardeşliğinin gelecekte telafi edeceğine inandığını belirterek sözü Andraj Bıro’ya bıraktı. İnsan Biyolojisi ve Antropoloji Uzmanı, Macar Turan Vakfı Başkanı ve iki yılda bir düzenlenen Hun Türk Kurultayı’nın organizatörü olan Andraj Bıro katılımcılara, ana araştırma sahası olan Hun, Macar ve Türk Halklarının etnogenetiklerinin oluşum tarihleri ve göçleri hakkında bilgiler verdi. Orta Asya’dan Avrupa’ya kadar yayılan Türk ve Hun insanlarının akrabalıklarını, yapılan arkeolojik, biyolojik, genetik araştırmaların sonuçlarına göre değerlendirerek hazırladığı görseller eşliğinde anlattı. Konuşmasının sonunda Türklerle ve gelecek nesillerle birlikte bilim, kültür alanında çalışmayı dilediğini söyledi.
Kongrenin sonunda Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kartal, üniversitenin anı tabağını ve Selçuk Uğurel Sultan Okçuluk adına bakırdan yapılma el işçiliği tabağını Andraj Bıro’ya takdim etti. Kongrenin ardından ESOGÜ Geleneksel Türk Okçuluk Kulübü’nün gösterisi gerçekleştirildi.
Editör: TE Bilişim