AÜHM- Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi (PDRM) tarafından 3 Aralık Çarşamba günü “Etkili İletişim Becerileri” isimli seminer gerçekleştirildi. Klinik Psikolog Bahriye Yemenici tarafından verilen seminerde; “Etkili iletişim Nedir?”, “Etkili İletişimin Önündeki Engeller” ve “İletişim Sırasında Yapılan Hatalar Nelerdir?” konuları üzerinde duruldu.

 

Yemenici, insanın iletişime anne karnında başladığını ve doğduğu andan itibaren devamlı başkalarıyla iletişim içinde olduğunu söyleyerek insanların göz teması kurduğu anda bir iletişim başlattığını belirtti.

 

Etkili iletişimin önemli bir parçasının etkili dinleme olduğundan bahseden Yemenici, dinleme sürecinde sözel veya sözel olmayan tepkilerimizin iletişimin sürdürülebilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Yemenici, karşımızdakine onun anlattıklarını merak ettiğimizi, anlattıklarıyla ilgilendiğimizi belirtecek şekilde “Gerçekten mi?”, “Hadi ya!” gibi ifadelerle merakımızı gösterdiğimiz, kişiyi açtığımız dinleme şeklinin en iyi dinleme şekli olduğunu ifade etti.

 

Bahriye Yemenici, kişiler arasındaki iletişimi tenis maçına benzeterek karşılıklı diyaloglar halinde devam etmesi gerektiğini, bir tarafın pasifliğinin ilerleyen zamanlarda sorun yaratacağını da açıkladı. Yemenici, iletişim biçimimizin insanlarla ilişkilerimizi olumlu veya olumsuz yönde etkileyen en önemli unsur olduğunu belirterek etkili iletişimin kapıları açacak bir anahtar olduğunu sözlerine ekledi.

 

İyi bir iletişimin hayatımızdaki etkilerine dikkat çekilen seminerde ayrıca ego durumlarının, ilişkileri zora sokan ifade biçimlerinin, empati ve sempatinin ilişkilere nasıl yansıdığının üzerinde duruldu.

 

Işıl Akın 

Editör: TE Bilişim