Hedef Özel Öğretim Kursu tarafından öğrencilerine yönelik ‘Sınav Kaygısı’ konulu seminer düzenlendi. Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere veliler ve öğrenciler katıldı. Seminerde öğrenci ve velilere sınav kaygısının belirtileri, sınav kaygıyla başa çıkma yolları gibi bilgiler aktarıldı.

ESKİŞEHİR YEDİNCİSİ OLDULAR

Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Hedef Özel Öğretim Kursu Kurucu ve Matematik Öğretmeni Kazım Akel, “Güzel bir haber aldık. İşler Online’ın Eskişehir’de devlet ve özel olmak üzere 40 okulun katıldığı bir sınav düzenlenmişti. Kurumumuz TYT bazında Eskişehir 7’incisi oldu. Bu ortalama ilk yıl için çok çok iyi bir başarı. Bu alanda öncelikle hocalarıma ve öğrencilerimizi tebrik diyorum. Bizleri onurlandırdınız” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER KAMPA GİDECEK

Bir sürprizde bulunan Akel, “Mayıs ayı içerisinde şehir dışında bir kamp organizasyonu düşünüyoruz. Benim öğrencilik dönemimde çok beğendiğim Türkiye’de temel bilimler açısından Türkiye’ye yön verdiğini düşündüğüm değerli Hocam Ali Nesin’in kurduğu Matematik Köyü var. Orada kamp yapmak istiyoruz. Başvuruyu yaptık, gerekli izinleri aldık mayıs ayında bunu düzenleyeceğiz” dedi.

SINAV KAYGISI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Daha sonra seminere geçildi. Rehber Öğretmen ve Eğitim Uzmanı Emel Eryiğit sınav kaygısının ne olduğundan bahsetti. Sınav kaygısı belirtilerinden söz eden Eryiğit, “Huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, titreme, ağız kuruluğu, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, bedensel yakınmalar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvende azalma, yetersiz ve değersiz görme gibi sık belirtilerdir. Öğrencinin başarısında belirgin bir düşüş gözlenir. Ders çalışmayı erteleme, sınav ve hazırlığı hakkında konuşmayı reddetme vardır. Soru sorulmasından rahatsız olurlar. Dikkat dağınıklığı, odaklanamama, fiziksel yakınmalarda dikkat çeken bir artış, çok çalışmasına karşın performans düşüklüğü kaygının varlığını gösterir” dedi.

SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMA YOLLARI

Eryiğit öğrenci ve velilere sınav kaygısıyla başa çıkma yolları hakkında bilgi vererek “Düşünce ve inançları sorgulamak, nefes alma egzersizleri, gevşeme egzersizleri, kaygıyı bastırmaya değil, onu kabul etmeye ve tanımaya çalışmak. Düşünceleri durdurma tekniği, dikkatini başka noktalara odaklama tekniği kullanılabilecek başa çıkma yollarıdır.  Bunun dışında düşünceleri durdurma, dikkatini başka noktalara odaklama gerekir” şeklinde konuştu.

SINAVDAN ÖNCE NELER YAPILMALI

Eryiğit sınavdan önce yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi: “Çocuğunuzun sınav kaygısını azaltmanın en temel yolu, sınav konusuyla ilgili sahip olduğu bilgiden emin olmasıdır. Bu konuda da, çocuğunuzun nasıl ders çalışılabileceği ile ilgili biraz ekstra bilgiye ihtiyacı olabilir. Konuları gözden geçirin. Bu tekrarı bütün bir haftaya yaymaya çalışın. Bu sayede bilgileri aklınızda tutmanız kolaylaşacaktır. Ders çalışma yöntemi, bilgilerin zihne yerleşmesi ve hatırlanması açısından başarıyı önemli ölçüde etkiler. Bu nedenle herhangi bir üniteyi çalışırken faydalanacağınız birbirini izleyen beş aşamalı bir yöntem öneriyoruz. Bunlar, gözden geçir, sor, oku, tekrar et, test et. En önemlisi tekrar edin. Bir bilgiyi öğrendikten sonra hiç tekrar yapmazsak, öğrendiklerimizin yüzde 54’ünü bir saat, yüzde 66’sını bir gün, yüzde 75’ini bir hafta içerisinde unuturuz.”

AİLELERE ÖNERİLER

Rehber Öğretmen ve Eğitim Uzmanı Emel Eryiğit seminerde son olarak ailelere uyarılarda bulunarak, “Aileler sınırlarının farkında olmalıdırlar. Güven ve sorumluluk vermeli, önemsemeli, olumlu geri bildirimde bulunmalıdır. Sınava ilişkin konuşmalarda özenli davranmalı, gerçekçi olmalı, akranlarıyla karşılaştırmaktan kaçınılmalıdır. Duygu ve düşünce paylaşımı, empati önemlidir. Sınavı yüceltmeme, ölüm kalım sorunu yapmama, yüreklendirici davranma önemlidir. Çocuklar koşulsuz sevilmelidir” dedi.

Seminer jazz müziği sahne performansı ve 20128-2019 dönemi burs kazanan öğrencilere ödül töreniyle sona erdi.

Editör: TE Bilişim