(AÜHM) Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım ve Moda Tasarımı Bölümlerinden mezun 7 gönüllü tasarımcıdan oluşan “Önemsiyoruz” ekibi ve Anadolu Üniversitesi Tasarım Kulübü iş birliğiyle, 30 Nisan-1 Mayıs tarihlerinde “İçeride Oyuncak Var” çalıştayı gerçekleştirildi. Projeye destek veren gönüllü Tülin Dağ’ın “İçerideki Çocuğu Keşfetmek” ve Uzman Psikolog Elçin Külahçıoğlu’nun “Psikolog Gözünden Çocuk” başlıklı sunumunun yer aldığı bir video ile katılımcılara bilgilendirmelerde bulunuldu. Video gösteriminin ardından, “Önemsiyoruz” ekibinden Mustafa Timur’un yönettiği “Beyin Fırtınası” süreci yer aldı. Gruplar oluşturularak tasarım aşamasına geçilirken Gökçe İpek yönetimindeki dikim atölyesinde Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında tasarlanan ürünlerin numuneleri  üretilmeye başlandı.
Ekip üyelerinden Gözde Şekercioğlu, “Haberleri takip ederken bir projeden haberdar olmuştuk; hapishane içindeki çocuklar için kreş ve anaokulu inşa ediliyordu. Çocuklar bu kreş ve anaokulunu günün belirli saatlerinde kullanabiliyorlar. Bir sonraki okul gününe kadar ve hafta sonları içeride kullanabildikleri bir oyuncaklarının olmadığını, çocuğun hiçbir şekilde anaokulu içindeki oyuncağı içeri alamadığını öğrendik. Biz hapishane içine girebilecek kriterlere uygun ne yapabiliriz sorusunun cevabını aradık. Aslında tasarımcı olarak bir problem tespitinde bulunduk. Şimdi, içeride oyuncak nasıl var olabilirin cevabını arıyoruz.” cümleleriyle bu yolculuğa nasıl çıktıklarını anlattı.
Sosyal fayda tasarımla buluşuyor
Hapishanelerde doğup büyümekte olan 0-6 yaş grubu çocuklar için bu projeyi yürüttüklerini bildiren Endüstriyel Tasarımcı Şekercioğlu, çalışmalara Ocak ayında başladıklarını ve bunun çok ayaklı bir proje olduğunu belirtti. “Buradaki amacımız üniversiteyi, yerel yönetimleri, gönüllü bireyleri ve sivil toplum kuruluşlarını projeye dâhil ederek kolektif ve çok disiplinli bir çalışma ortamı hazırlayabilmek. Bunun dışında çocuk, oyun ve oyuncak kavramını sorgulayacağımız projelerimiz olacak. 'İçerde Oyuncak Var' projesinin ürün tasarladığı, 0-6 yaş aralığındaki grup özel durumu olan ilk çocuk grubu.” diyen Gözde Şekercioğlu, Türkiye’de 2016 yılı verilerine göre, 550 çocuğun hapishanede anneleriyle beraber yaşadığı bilgisini verdi. “Bu çocukların bir kısmının yaşadığı hapishanelerin içerisinde yenilenmesi planlanan veya yapımı devam eden anaokulu ya da kreş var, bir kısmında ise yok.” şeklinde konuşan Şekercioğlu, “Biz tasarımcı olarak, sosyal faydayı tasarımla kesiştirip ürüne dönüştürmek ve o çocukların gelişim dönemine bir oyuncakla destek olmak istiyoruz.” dedi.
"Çocuğun oyun hakkına erişiminde fırsat eşitliği yaratmayı hedefliyoruz"
Ekipten Çiğdem Aslantaş ise, Anadolu Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Elemanlarından Öğr. Gör. Ayla Canay’ın yürüttüğü Topluma Hizmet Uygulamaları dersi ile temelleri atılan proje kapsamında üretilen oyuncakların, belli kriterlere uygun tasarlandığını söyledi. Oyuncakların pedagog ve psikologların denetiminden geçeceğini ifade eden ekip üyeleri; çocuğun birey olarak algılanmasını destekleyecek, onun kendi kendine gelişmesine artı değer sunabilecek, aynı zamanda annesiyle iletişimini de kuvvetlendirecek oyuncakların tasarlandığını aktardı. Çiğdem Aslantaş konuşmasında, “Tasarladığımız oyuncaklarla içerdeki çocuğun oyun hakkına erişiminde fırsat eşitliği yaratmayı hedefliyoruz.” ifadesine yer verdi. Ekip, 21-23 Eylül tarihlerinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde düzenlenecek “2.Ulusal Tasarım Araştırmaları Konferansı”nda, “İçeride Oyuncak Var” projesi ve çalıştay hakkında bir bildirinin sunulacağını da sözlerine ekledi. “Önemsiyoruz” ekibinin çalışmaları, dileyenlerin gönüllü çalışmalara da başvurabileceği  www.onemsiyoruz.org adresinden takip edilebilir.
Editör: TE Bilişim