Eskişehir 1. Hava İkmal Bakım Merkezi İlkokulu “İzimiz Ağaç Olsun, İklim Değişmesin” Projesi Açılış Toplantısı, Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Salon Anadolu’da gerçekleştirildi.

"TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları" başlığı kapsamında kabul edilen projenin açılış toplantısına; Anadolu Üniversite Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ersin Yücel, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel, Türk Kızılayı Eskişehir Şube Başkanı Yüksel Girgin, Eskişehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Şube Müdürü Mithat Mutu, 1. Hava İkmal Bakım Merkezi İlkokulu Müdürü Nurettin Ateş’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Proje gelecek açısından büyük önem taşıyor

Toplantının açılışında konuşan Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ersin Yücel, 1. Hava İkmal Bakım Merkezi İlkokulu tarafından hayata geçirilen ve TÜBİTAK tarafından kabul edilen projenin büyük bir başarı elde ettiğine dikkat çekti. TÜBİTAK’tan destek almanın zorluklarına değinen Prof. Dr. Yücel, “1. Hava İkmal Bakım Merkezi İlkokulu, TÜBİTAK 4004 Projesi almaya hak kazanan ilk ilkokul olarak önemli bir başarı elde etti ve bu başarıda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Proje kapsamında Anadolu Üniversitesi olarak mümkün olan her türlü desteği vermeye çalışacağız.” dedi.

"İlkokul düzeyinde böyle bir projenin başlatılmış olması ümit verici”

İklim ve bitkiler arasında çok yakın bir ilişki olduğuna ve projenin adının da bu nedenle önem taşıdığına değinen Yücel, “Havanın yüzde 78’i azot, bu azottan hiçbir canlı faydalanamaz. Geriye kalan kısım ise oksijen ve diğer gazlardan oluşuyor ve bu kalan kısmı dengeleyen önemli etmenlerin başında ise bitkiler geliyor. Ağaçları korumak aynı zamanda iklimi korumaktır. Bu yüzden ilkokul düzeyinde böyle bir projenin başlatılmış olması gelecek açısından oldukça ümit verici.” diye konuştu.

"Çocuklarımıza temel becerileri öğretmek zorundayız"

Eskişehir İl Millî Eğitim Müdürü Necmi Özen ise, projeye ilişkin görüşlerini şu şekilde aktardı: “Çocukluğumuzda bizler çevreciliği bilmezdik. Böyle bir ilgi alanımız yoktu çünkü çevremiz temizdi, bizler de çevremizi kirletmezdik. Şu an hep birlikte kirlettiğimiz çevreyi temizlemenin yollarını arıyoruz. Şimdi yeniden kendimizi toparlama, kaybettiklerimizi telafi etme çabasındayız. Bu açıdan baktığımızda bu proje gelecekte çocuklarımıza kazandırmamız gereken en önemli alışkanlıklardan birisi olsa gerek. Biz çocuklarımıza okul dışında da temel becerileri öğretmek zorundayız. Çocuklarımızın ilkokul çağlarında karakterleri oluşuyor. Bu yüzden çocuklarımıza sorumluluk sahibi olmayı, sevgiyi saygıyı ve birlikte yaşamayı öğretmeliyiz. Bu nedenle TÜBİTAK projesine kabul edilen okulumuzu tebrik ediyorum.”

“İzimiz Ağaç Olsun, İklim Değişmesin” Projesinin Yürütücüsü ve 1. Hava İkmal Bakım Merkezi İlkokulu Müdürü Nurettin Ateş, açılış toplantısında proje ile ilgili sunum yaptı. Proje ekibini tanıtarak sunumuna başlayan Ateş, proje dahilinde doğa yürüyüşleri, gözlem, grup çalışmaları, online uygulamalar, atölye başta olmak üzere 50’ye yakın etkinlik yapacaklarını belirtti. Türk Kızılayı Eskişehir Hasırca Kampında 102 katılımcıyla Doğa Eğitim Kampı düzenleneceğini aktaran Nurettin Ateş, okul etkinlikleri olarak “TÜBİTAK Bilim Günü, Bilim İnsanlarından Seminerler, Anadolu Üniversitesi Arboretum Gezisi” gerçekleştireceklerini söyledi. Proje ile öğrencilere çevrebilim vizyonunun, çevre koruma bilincinin ve problem çözme yeteneklerinin kazandırılmasının yanı sıra öğrencilerde farkındalık oluşturulmasını hedeflediklerini belirten Ateş, hedef kitlelerinde ise 232 öğrencinin ve 30 okul personelinin olduğunu dile getirdi.

Toplantı kapsamında ayrıca Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel, Türk Kızılayı Eskişehir Şube Başkanı Yüksel Girgin ve Eskişehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Şube Müdürü Mithat Mutu da “İzimiz Ağaç Olsun, İklim Değişmesin” projesine dair görüşlerini katılımcılarla paylaştılar. Etkinlik, 1. Hava İkmal Bakım Merkezi İlkokulu öğrencilerinin hazırladıkları gösterinin ardından son buldu.

Editör: TE Bilişim