Eğitim Sen Eskişehir Şube yöneticileri Merkez Postane önünde önce basın açıklaması yaptı daha sonra okullarda toplanan imzaları Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdi.

Eğitim Sen Şube Başkanı Serkan Demir, eğitim emekçilerinin çalışma koşullarının giderek ağırlaşmasına rağmen, asli görevleri dışındaki işlerde karşılığı ödenmeden çalıştırılmak istendiğini söyledi.

Angarya çalıştırma uygulamalarına son verilmesini ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için acilen somut adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Demir, okullarda yıllardır çözüm bekleyen nöbet sorunun en kısa sürede somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Okullarda öğretmenler, hiçbir yasal zorunluluğu olmadığı halde haftada bir günden fazla nöbet tutmaya zorlandığını belirten Eğitim Sen Şube Başkanı Serkan Demir, “Nöbetçi öğretmenler sadece nöbet tutmakla kalmamakta, o gün okulda boş geçen ders varsa o derse girmeye zorlanmaktadır. Öğretmenlerine 1 günden fazla nöbet görevi verilmemeli, tutulan nöbet süresi ile orantılı olarak mesai ücreti ödenmelidir” dedi,

“Belletici Öğretmen Görevlendirilmesi genelgesi  ile Belletici öğretmenlik nöbeti zorunla hale getirildiğini vurgulayan Eğitim Sen Şube Başkanı Serkan Demir, MEB gönderilen ‘Angarya uygulamaları’ başlıklı imza metni ile de bilgi verdi.

Demir şunları söyledi: “24 saatlik nöbete 6 ders saati üzerinden komik ücretler ödenmektedir. Belletici öğretmenlik gönüllü olmalı, ücret sorunu çözülmeli ve nöbet  ile okul ders programı arasında bir uyum olmalıdır.  Hizmet içi eğitim uygulamaları yıllardır mesai saatleri dışında uygulanmakta, çalışmanın bir parçası olarak değerlendirilmesi gereken hizmet içi eğitim uygulamaları ücret ödenerek ve gönüllülük ilkesi temelinde hayata geçirilmelidir.  Yardımcı hizmetlerin görev tanımı net olmalı ve Genel İdari Hizmetler(GİH) sınıfına dahil edilmeleri için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Bunlara ek olarak; her okulun kendi yöneticisini kendisi seçmesini, eğitim yöneticilerinin sayısal atamalarla değil, okul bileşenlerinin ortak iradesi ile belirlenmesini, aday öğretmenlikten asıl kadroya geçişte ve her türlü yönetici atamasında yazılı ya da sözlü sınav şartı kaldırılmalı, adaylıktan asil kadroya geçiş koşulu sınav odaklı değil; gözlem ve deneyim kazanma süreci olarak görülmesi ve güvenceli çalışmanın esas olmalı. Kamu kaynaklarının kamuya ait okullar için kullanılmasını, hiçbir surette özel okullara aktarılmamasını talep ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim