Eğitim Sen adına basın açıklaması yapan Eskişehir Şube Kadın Sekreteri Sevgi Pervane, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kadın Üniversitesi” talebini sert bir dille eleştirdi.

Yükseköğretimde muhafazakâr dönüşüm ile karşı karşıya olunduğunu ifade eden Pervane,  kadınları hedef alan yeni bir AKP saldırısı ile karşı karşıya olunduğunu kaydetti.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslar arası öğrenciler mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada; “Japonya’da 800 üniversiteden 80’İ kadın üniversitesi, kreşten alıp, ilk, orta, lise, ardından üniversite olmak üzere farklı bir yapı oluşturmuş durumdalar, YÜK Başkanına hatırlatıyorum, çalışmanı buna göre yap, Türkiye de benzer bir adım atmalı” cümleleri ile karma eğitim karşıtlığını bir kez daha ortaya koyduğunu dile getirdi.

ŞAŞIRDIK MI? HAYIR!

Sevgi Pervane şunları söyledi: “Bir ülkenin Cumhurbaşkanı küresel toplumsal cinsiyet eşitsizliği raporunda 110’uncu sırada yer alan Japonya’da ‘kadın üniversiteleri’ olduğunu 19’uncu yüzyılda başlatılan bir uygulamayı, 165 yıl sonra birdenbire fark ediyor; Türkiye’ye gelir gelmez YÖK’e kadın üniversiteleri kurulması için direktif veriyor ve bu açıklamadan haftalar sonra TBMM’ye sunulan 11’inci kalkınma planında Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edileceği kadın üniversiteleri kurulacaktır’ maddesi yer alıyor. Şaşırdık mı? Hayır. 17 yıl içinde artık sayısını bilmediğimiz kadar çok eğitim reformu böyle tepeden inme verilen direktiflerle yapıldı. AKP hükümetleri, son yıllarda eğitim kurumlarında yaptığı düzenlemelerle doğrudan kadınların kazanımlarını ve yaşam alanlarını daraltmayı amaçlayan politikalar uygulamaya başladı.” Tarihsel süreçte bu tür çalışmaların sürekli yapıldığını anımsatan Pervane, “Bizler eğitim emekçileri olarak, iktidarın kadınları yok sayan politikalarına karşın, laik, demokratik, bilimsel, karma eğitim sistemini sonuna kadar savunacağız” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim