Elektrik Mühendisleri Eskişehir Şubesi Kadın Komisyonu tarafından Eskişehir Kent Konseyi paydaşlığında  "Çalış(k)an Kadın" paneli Taşbaşı Kırmızı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşmasını yapan TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi yönetim kurulu üyesi ve Kadın Komisyonu başkanı  Hatice Aydın, “Toplumun fikrine, toplumun vicdanına, toplumun irfanına değil; kendi benimsediği fikre, kendi geliştirdiği vicdana, kendi ürettiği irfana sahip olmak. Yani bir nevi zamanının ötesinde olmak. Kişinin kendi fikri toplumunkiyle aynı olabilir, vicdanı toplumunkiyle uyuşabilir, ama bunların kaynağı toplum değil bireyin kendisidir. Kopyala ile değil, el emeği göz nuru ile sahip olmuştur, kendi değerlerine; fikri hür; vicdanı hür; irfanı hür insan.

Kuşatıldığımız yapay atmosfer içinde, gerçek bir nefes almak inanın çok zor” dedi.

“Bir 8 Mart'ı daha geride bıraktık. Ama bu yıl ki 8 Mart'ı göremeyen, kadınlarımız oldu” diyen Aydın şunları söyledi:

“ Markaların bir hafta öncesinden başlattığı 'Aşkitonu sevindir', 'Anana bir ütü al', gibi kampanyalar yüzünden 'Sevgililer Günü'; 'Yılbaşı' ya da 'Anneler Günü' ile karıştırılsa da 'Kadınnlar Günü' sanıldığı gibi kapitalizmin bir oyunu değil. Kapitalizme verilmiş bir tepki aslında. 8 Mart 'Dünya Kadınlar Günü' haksız çalışma koşullarını, kadın-erkek eşitsizliğini ve kedilerine oy hakkı verilmeyişini protesto ederken yanarak ölen 129 kadın işçisinin anısını ve mücadelesini yaşatmak için ortaya çıkmıştır. 1921 yılından beri kutlanmakta olan 8 Mart içlerinde Çin, Rusya ve Brezilya'nın da bulunduğu 33 ülkede resmi tatil günüdür. Yani öyle 'AAA... Ne güzel bak iyi ki kadınız. Hadi bunu kutlayalım' diyerek ortaya atılmış, erkekler kadınlara hediye alsın; kadınlar da indirimli alışveriş yapıp ekonomiye can versin diye uydurulmuş 'tatlış' bir günde biraz daha fazlası.

Küresel cinsiyet eşitsizliğinin raporuna göre; 144 ülke içinde kadın-erkek eşitliğinin tam olarak sağlanabildiği  yalnızca 25 ülke var. Tüm dünyada kadın erkek eşitliğinin sağlanabilmesi için tam 170 yıl gerekiyor. Peki Türkiye bunun neresinde? Moritanya İslam Cumhuriyeti'nin bir gerisinde, Bahreyn Krallığının bir önünde 130. sırada yer alıyoruz.

Kadınların eğitim hakkının ellerinden alınmadığı, çocuklarını giydikleri gelinlikle unutmadığı, bedenlerin hem sermaye hem de namus sayılmadığı, erkeklerin şiddetinden yılmadığı, erkeklerin savaşlarında ölmedikleri, diğer görmeleri için 'Anne' ya da 'Bacı' olmaya ihtiyaçlarının olmadığı, o güzel yepyeni Türkiye'ye ve 2188 yılına buradan selam olsun. Geçmiş Kadınlar gününüz kutlu olsun.”

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı ve Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy’da yaptığı konuşmada 8 Mart’ların aslında eşit haklar eşit ücret haklarıyla savaşıyla başladığını söyledi. Bugün için erkek kadın sorunu olmadığını ifade eden Akçasoy, “Yan yana yürüyen, birlikte mücadele etmiş bir toplumuz. Bizim yan yana durmamızın bir sorunu yok. Ekonomik olarak da toplumun olarak da. Eğitim sorunumuz var. Sıralamada geri bir yerdeyiz. Kadınlarımız erkek arkadaşlarımız herkes bunun yöntemini biliyor. Eğitimi düzelttiğimiz zaman daha güzel şartlar oluşur. 8 Mart'ları daha çok kadınlara göre devam etmemiz gerekiyor. Biraz da panelde konuşacak olan, başarılı olmuş mücadele vermiş bu konuda çalışmış, arkasında eşleri, anneleri arkadaşları durmuş kadın arkadaşlarımızla gurur duyuyorum. Mücadele etmişler kendi şartlarını düzeltmişler ve onlar kadınlara örnek olacaklar” diye konuştu.

Prof. Dr. İnci Sarıçiçek moteratörlüğünde 'Başarılı Öyküleri' temalı panelinde Duygu Yalnızoğlu (AR-GE yöneticisi-ASELBA), Gül Kutlu(Direktör-Savronik), Şükran Künkçü(Aviyonik Yazılım Mühendisi-Havelsan) çalışmalarını, mücadelelerini anlattılar.

Editör: TE Bilişim