Eğitimciler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Emin Dağlı düzenlediği basın toplantısında Karma eğitimini savunacaklarını  belirterek kamusal ve laik eğitim sisteminin savunulmasını istedi.

Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada her alanda saygın bir ülke olmayı hak ettiğini bunun sağlamanın ve sürdürmenin dek bir yolu olduğunu kaydeden Dağlı, “O da bilimsel, laik ve kamusal bir eğitim sistemidir. Ancak eğitim sistemimizde bugün gelinen noktadan başta veliler ve eğitimin paydaşları olmak üzere hiç kimse memnun değildir. Daha da vahim olan bu olumsuzluğun ve başarısızlığın her geçen gün artması, örgün ve yüksek öğretime olan ilginin giderek azalması ile sonuçlanmaktadır” dedi.

Kamusal eğitim mücadelesi herkes için eğitimin temel bir hakkı olarak kabulü mücadelesi olduğunu vurgulayan Eğit Der Şube Başkanı Emin Dağlı şunları söyledi:

“Kamusal eğitim mücadelesi; kar8ma, kesintisiz, hiçbir mesleki ve dinsel yönetim içermeyen bir eğitim mücadelesidir. Laik eğitim mücadelesi, öğrencilerin inançlarından dolayı ayrımcılığa uğratılmama mücadelesidir. Son günlerde karma eğitimden vazgeçme eğilimi düşündürücüdür. 21. Asırda eğitimde kadın erkek ayrışması orta çağda kalan bir sistemdir. Karma eğitimin savunucusuyuz. Kadınları aşağılayan her eğitileme karşıyız.

Laik eğitim mücadelesi, okulların dinsel dogmanın, ezberdin ve atıl bilgilerin değil, bilimin sanatın ve birlikte kardeşçe yaşamının deneyimlendiği alanlar olma mücadelesidir. Eğitimde fırsat eşitliği bakanlık tarafından bozulmaktadır.

Kamuda okuyan öğrenciler bağış adı altında soyulurken, özel okula gitmek isteyen öğrencilere maddi destek verilmektedir. Bu sizce ne anlama gelmektedir.

Bir üniversite sınavında 150 bin öğrenci sıfır alıyorsa eğitimin geldiği noktayı siz düşünün.

Bizim sorunlarımız halkımızın sorunlarından ayrı değildir. Mutlu insanların mutlu öğretmenleri olmak istiyoruz. Kendi özlük haklarımız yanında yoksul bırakılan halkımızın da haklarını savunmak zorundayız.”

                                                                                                                    

Editör: TE Bilişim