Dünyada pek çok ülkede örnekleri bulunan Waldorf eğitim sisteminin uygulandığı okullara bir yenisi daha Eskişehir’de ekleniyor.

Kiraz Ağacı Anaokulu’nda hayata geçecek bu yeni olmayan, ancak çok bilinmeyen anlayış eğitimdeki ezberleri bozacak türden. Çocukların irade, duygu ve düşünce gelişimi üzerine odaklanan bütüncül bir eğitim sisteminin hayata geçirildiği Waldorf okullarının müfredatlarında; sanatsal ve uygulamaya yönelik sosyal becerilere ve doğa ile uyumlu faaliyetlere odaklanılıyor. Yaratıcılığın güçlendirilmesi, hayal gücünün uyarılması, anlama ve empati duygularının beslenmesi gibi alanlara eşit önem veriliyor. Eskişehir’de 7 velinin yaklaşık 3 yıl önce Eskişehir Eğitim Araştırmaları Derneği kurarak başlattıkları proje, daha sonra derneğin kar amacı gütmeyen bir eğitim kooperatifine dönüşmesiyle büyüdü. Şimdi ise kooperatif üyeleri kurdukları Kiraz Ağacı Anaokulu ile daha çok çocuğa kapılarını açabilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Eskişehir’de ilk olacak

Eğitim kooperatifin kurucularından Filiz Sızanlı Orhon, anaokulu olma fikrinin nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor: “3 yıl önce çocuklarımız 2 yaşındayken nereye gidebilirler diye düşündük ve farklı eğitim modellerini araştırdık, Waldorf eğitim sistemini Bodrum’daki veli inisiyatifi ile tanıdık. Daha sonra İstanbul' daki Uluslararası Waldorf Derneği'ne bağlı olan ve bu alanda eğitimler veren Eğitim Sanatı Dostları Derneği (ESDD) ile çalışmaya başladık. Eskişehir’de önce 2, 3 veli bir araya gelip, dernek faaliyetlerinde çocukları buluşturduk, 8 çocuk, 10 çocuk derken sayımız çoğaldı. Sonra da daha çok çocuğun bundan faydalanabilmesi için Milli Eğitim’e bağlı bir anaokulu olmaya karar verdik. Şu an Karabayır’da Kiraz Ağacı Anaokulu olarak 36-66 ay arası çocuklara eğitim veriyoruz. Bir proje olarak başladı, şimdi kurumsal bir yapıya dönüştü. Başka illerde bu eğitim modelini uygulayan okullar var, biz de Eskişehir’de bunu ilk uygulayan anaokuluyuz.

Açık uçlu sade oyuncaklar

Filiz Sızanlı Orhon, Waldorf eğitiminin Antroposofik felsefeden beslendiğini ve diğer modellerden en önemli farkının da bu olduğunu ifade ediyor ve ekliyor: “Burada modern bir imece var, yardımlaşma var, zanaat var, çocuğa saygı var. Karabayır’ın girişinde yer alan anaokulumuzun 2500 metrekarelik bahçesi bulunuyor. Çocuklar yaz kış doğada vakit geçiriyor, çamurlarla oynuyor, ağaçlara tırmanıyor, beslenmeleri yerel tarım ürünleri ile yapılıyor; oyuncaklar doğal malzemeden ve açık uçlu… Çocuklar oyuncakları kendi hayal gücüyle çok farklı kullanabiliyor. Oyuncaklarımızı keçe, yün, ahşap gibi doğal / ham malzemelerden kendimiz yaptık. Temizlik malzemelerimiz de organik.”

Veli-Çocuk-Öğretmen

Kooperatifte velilerin aslında sürecin yöneticisi olduğunu kaydeden Orhon, “Bu eğitim anlayışında 3 yapı bir arada ortak çalışıyor; veliler, eğitmenler ve Uluslararası Waldorf Derneği ortak denetleme mekanizmasını oluşturuyor. Bu yaşam felsefesinin kendine göre bir yaklaşımı var, insan gelişimini 7 yıllık dönemlere ayırıyor. 0- 7, 7- 14, 14-21 yaş dönemlerinin her biri farklı ihtiyaç ve dinamiklerle çalışıyor. 0-3 yaş arası da oyun gruplarımız var. Biz ilk 7 yılı düşünerek anaokulumuzu kurduk" diyor.

Ailelere seslendi

Çocuğunu bir yarışçı gibi yetiştirmemek, ona çok müdahale etmeden, onun doğal sürecinde büyümesini isteyen anne ve babaları Kiraz Ağacı Anaokulu’na çağıran Orhon, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuğuna hikayeler anlatan ve onun hikayelerden beslenerek büyümesini isteyen, çocuğunun her gün doğayla bir ilişkisi olsun, oyuncakları doğadan olsun isteyen, onun her gününün çember zamanı, mevsime uygun şarkı, tekerleme ve hareket egzersizleri, ekmek yapma, resim yapma gibi ritimleri olsun isteyen, çocuğunun yaratıcılıklarının sanatla beslenmesini, onun sakin, özgür ve az uyaranlı bir ortamda gelişmesini isteyen ve çocuğunu ekrandan uzak tutmak isteyen veliler bizimle iletişime geçebilirler.”

Waldorf eğitim sistemi hakkında:

Dünyada ilk olarak 1919 yılında, Almanya'da açılan Waldorf okullarında eğitim gören çocuklar öncelikle hayal güçlerini geliştirmeye teşvik ediliyor. Yapılan araştırmalara göre, çocukların diğer okullarda eğitim gören öğrencilere göre yeni bilgileri öğrenmeye daha hevesli oldukları ve gelecekle ilgili daha olumlu düşünebildikleri ortaya çıkıyor. Waldorf eğitim sisteminin bazı temel ilkeleri bulunuyor:

"Çocukluk bir yarış değildir": Waldorf eğitimi bize her çocuğun birey olarak ihtiyaçlarını ayrı ayrı dikkate almamızı anlatıyor.

"Bir hikâye anlatıcısı olun": Waldorf eğitimi, hikâye okumaktansa anlatmanın daha önemli olduğunu vurguluyor. Hikâye anlatma çocukların hayal gücünü geliştirir.

"Doğayla her gün bir ilişkiniz olsun": Doğayla bağ kurmak, çocuklarımıza çevrelerindeki dünyaya karşı algılarının daha açık olmasını öğretmek demektir.

"Çocuklarınıza oyun oynamayı öğretin": Waldorf eğitiminde; basit ve açık uçlu oyuncakların çocukların yaratıcılığını canlandırdığına inanılır.

"Rutinleriniz olsun": Waldorf eğitiminde her sabah bir “çember zamanıyla” başlar. Çember zaman, çocukların, örneğin mevsimler gibi belli temalar üzerine bir şarkı ya da tekerleme söyledikleri, hareket egzersizleri yaptıkları ya da parmak oyunları oynadıkları özel bir zaman dilimidir.

Sonuç olarak, günümüz toplumlarında sürekli işlene gelen liderlik, rekabet, aşırı teknoloji odaklılık ve bir sınavı başarmak zorunda olmak gibi yaklaşımların yerine çocuğun çocuk olarak kalmasını esas alan bir sistem ve bu sisteme bağlı bir anaokulu artık Eskişehir'de.

Detaylı bilgi icin:

http://www.egitimsanatidostlari.org

http://www.iaswece.org/waldorf-education/what-is-waldorf-education/

Editör: TE Bilişim