AÜHM- Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen “Akademik Yazma Teknikleri ve Endnote” semineri 15 Aralık Pazartesi günü yapıldı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şakir Çıngır’ın Bilim Etiği dersi kapsamında gerçekleştirilen seminer Kongre Merkezi Salon Anadolu’da gerçekleştirildi.

 

Bilimsel bir araştırmanın aşamaları, konu seçimi, literatür taraması, aktarma/alıntı, akademik stil gibi konularda katılımcılara bilgiler veren Doç. Dr. Şakir Çıngır, bir makale neden reddedilir, giriş ve planlı yazma gibi konularda da öğrencilere önerilerde bulundu. Bir araştırmada konu seçerken 3 altın kurala dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Çıngır, bu kuralları ise küçük düşünmek, basitleştirmek ve hemen başlamak şeklinde ifade etti.

 

“Yeni bilgi bulmak zor”

 

Bir çalışmanın en önemli özelliğinin yenilik getirmesi olduğunu belirten Doç. Dr. Çıngır, bilim dünyasında yeni bir bilginin bulunmasının gerçekten zor olduğunun altını çizerek bunun nedenini şu şekilde açıkladı: “Yenilik aslında üzerinde çalışılan bir konuda yeni bir bulgunun açıklanması anlamına gelmektedir. Tartışmalı olan bir konuda kesin sonuç bulmak da yenilik sayılır. Daha önceki bulgulara katkı yapan ya da o konudaki en kapsamlı bulguları açıklayan çalışmalar da yeni ve yararlı sayılır.”

 

Son olarak makalelerin ret gerekçelerine değinen Doç. Dr. Şakir Çıngır, en çok reddin %92 katkı eksikliğinden, %76 teorik alt yapı eksikliğinden, %70 metodolojide eksiklikten ve %58 analizde eksikliklerden kaynaklandığını vurguladı.

 

Burak Acar 

Editör: TE Bilişim