“WEBA” eTwinning projesi medya okuryazarlığı ve dezenformasyon konusunda farkındalık oluşturuyor

Türkiye ve Avrupa'dan ortaokul öğretmenlerince oluşturulan WEBA (Web + EBA) uluslararası eTwinning Projesi, web 2 araçları ile Eba platformuna ders içerikleri oluşturarak uzaktan ve yüz yüze eğitime destek olmasının yanında "Medya Okuryazarlığı ve Dezenformasyon" konusunda da öğrencilerde farkındalık yaratma çalışmalarına hızla devam ediyor.

Eskişehir - İnönü ilçesi Oklubalı Mahallesi Oklubalı Sabri Kahvecioğlu Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ayşe ATIŞ'ın ortak olarak yer aldığı WEBA (WEB-EBA) uluslararası eTwinning Projesi; 4 ülkeden 14 öğretmen ve 170 öğrencinin katılımıyla Web 2.0 araçları ile eğitimi destekleyici ders materyallerinin özellikle MEB platformu olan Eba'da paylaşılması amacıyla 10-14 yaş grubu öğrenciler için oluşturulmuştur.

Öğrencilerin teknolojiyi kullanarak derslerde daha aktif olmalarını sağlamak için Web 2 .0 araçları ile ders içerikleri oluşturulmaktadır. Ekim 2020’de başlayıp Mayıs 2021’e kadar sürecek olan proje kapsamında Şubat ayında Zoom platformu üzerinden tüm ortakların ve öğrencilerin katılımı ile çevrimiçi olarak "Medya Okuryazarlığı ve Dezenformasyon" farkındalığı etkinlikleri yapıldı.

Proje üye öğrencileri bu önemli konuda yaptıkları araştırmaları çevrimiçi toplantıda İngilizce olarak sunum yaptılar. Ayrıca Litvanya ve İtalya'daki proje üye öğrencileriyle görüştüler. Öğrencilere bilgilendirici videolar ve slaytlar izletildi, kendi hazırladıkları sorulardan Quizizz yarışması yapıldı, dereceye giren öğrencilere sertifikaları verildi.

En son yapılan ankette ise "Medya Okuryazarlığı ve Dezenformasyon" konusunda Menti Web 2.0 aracı ile kelime bulutu oluşturuldu. Böylece öğrencilerin bu önemli konuda bilgi sahibi olmaları sağlanmış oldu.

Projeye katılan öğrenciler proje etkinlikleri sayesinde kullandıkları yenilikçi uygulamalar sayesinde dersleri eğlenceli ve kalıcı bir şekilde öğrenmeye başladıklarını, medya okuryazarlığı ve dezenformasyon konularında farkındalık kazandıklarını dile getirdiler. Veliler de projeden oldukça memnun olduklarını ifade ettiler.

Editör: TE Bilişim