26 Eylül 2019 tarihinde İstanbul’da olan depremi anımsatan Eğitim İş Sendikası Şube Bakanı Hüseyin Yurtman,  evi depremde hasar gören yurttaşların, güvenlik incelemesi talep ettiğinde devletin tüm kurumları topu birbirine attığını ve kamu binaları içinde durumun vahim olduğunu söyledi.

 Depremin hemen sonrasında İstanbul'da velilerin okullara akın etmiş ve çocuklarını almaya çalıştığnı kaydeden Yurtman, İstanbul Valiliğinin de ağır hasarlı ve az hasarlı toplam 29 okulda, 30 Eylül 2019 Pazartesi günü eğitim-öğretime 1 gün ara verdirdiğini hatırlattı.

Eğitim-İş olarak uyardıklarını ve ‘ Doğanın şakası yoktur’ diyen Yurtman, “Gelişmiş ülkelerde insanların rahatını bile bozmayan şiddette depremlerin, ülkemizde canlar yakmasının sebebi devleti yönetenlerin umarsız tutumudur. Ne yazık ki günümüzde de bu aymazlık son sürat devam etmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki okulların mimarilerinin her bir ayrıntısı, afetler hesaba katılarak yapılıyorken, bizim ülkemizde okul lavabosu, okul kapısı bile yavrularımızı canından edebilmektedir” dedi

Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı Hüseyin Yurtman daha büyük bir facia yaşanmadan, bu 5.8'in uyarı kabul edilmesi ve derhal yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“•Diğer tüm yapılardan önce, özel ya da kamu çatısı altında, eğitimle ilgili faaliyet gösteren ne kadar bina varsa, hepsinde hasar tespit ve deprem dayanıklılığına dair inceleme yapılmalı, sonuçlar, bilimsel veriler de sıralanarak kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

•Tüm okullardaki ağır demirbaşlar da güvenlik açısından incelenmelidir. Devrilme, kaçış yolunu kapama olasılığı bulunan büyük envanterler ya değiştirilmeli ya da duvarlara sabit hale getirilmelidir.

•Derhal her eğitim kurumunda, AKUT gibi kuruluşlardan temsilcilerin de hazır bulunacağı şekilde depremde ve sonrasında ne yapılacağına dair kısa eğitimler verilmelidir. Bu eğitim ışığında gerçekçi tatbikatlar yapılmalıdır.

İlan ediyoruz: Bunlar yapılmadığı sürece bir deprem anında okullarda yanacak her canın vebali, bu bilimsel taleplere kulak tıkayanların olacaktır. Tüm yöneticileri sorumlu davranmaya, bir kez olsun "parti" değil "insan" eksenli düşünmeye davet ediyoruz.”         

Editör: TE Bilişim