Eskişehir’de “Okuryazarlık Seferberliği” katılımcılarına sertifika töreni düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Eroğan’ın eşleri Emine Erdoğan himayelerinde başlatılan “Okuma Yazma Seferberliği” programına başladığı günden bu yana il genelinde 278’i erkek, 2 bin 74’ü bayan olmak üzere 2 bin 352 vatandaş kayıt yaptırdı ve 2 bin 326 kişi ilkokul düzeyinde sertifika aldı. Eskişehir’de düzenlenen törende katılımcılar ve Eskişehir protokolü bir araya geldi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile törenin açılış yapıldı. 100 katılımcının sertifika aldığı törende katılımcılardan bazıları konuşma yaptı. İlk olarak kürsüye çıkan 85 yaşındaki Ayşe Çetin okuma yazma öğrendiği için son derece mutlu olduğunu dile getirdi. İlk mektubunu Afrin’ e destek için yazdığını sözlerine ekleyen Çetin, okuma yazmanın yaşı olmadığını iletti.

Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, programla ilgili “Bugün çok önemli bir programda sizlerle beraberiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve eşleri Hanımefendi sayın Emine Erdoğan’ın başlattığı, Millî Eğitim Bakanlığı’mızın koordinasyonu ile yürütülen “Okuryazarlık Seferberliği”nin kursuna katılarak sertifika almaya hak kazanan kardeşlerimizin heyecanını ve gururunu bugün hep birlikte yaşayacağız. Bu vesileyle aranızda bulunmaktan, sizlerle birlikte bu önemli ana şahitlik etmekten duyduğum memnuniyeti ifade ediyor; hepinize saygı, sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum. Anayasa’da yer alan eğitim hakkı ve bilhassa “yetişkin okuma yazma eğitimi” hayat boyu öğrenmenin temelini oluşturmaktadır. Eğitim ve öğretim hakkından yararlanamayan ve temel okuma yazma eğitimini tamamlayamayan kişilerin, yasaların kendilerine verdiği diğer hak ve özgürlüklerden de yeterince yararlanamadıkları görülmektedir.”

“Modern ve eğitimde de daha büyük başarılara imza atmış bir ülke olmanın mücadelesini veriyoruz”

Yetişkinlere yönelik okuma yazma seferberliği çalışmalarının Cumhuriyetin ilk yıllarından beri süre geldiğine değinen Vali Çakacak, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 1. Dünya Savaşı’nın ardından başlattığı Kurtuluş Savaşı ile sonsuza kadar bağımsız yaşama iradesini tüm dünyaya kabul ettirdiği gibi her alanda kendisini yenilemeye, dönüştürmeye ve küllerinden yeniden doğmaya başlamıştır. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümüne daha gelişmiş, daha müreffeh, daha modern ve eğitimde de daha büyük başarılara imza atmış bir ülke olarak girmenin mücadelesini milletçe veriyoruz. Bugüne kadar yetişkinlere yönelik okuma yazma seferberliği çalışmaları Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana düzenli bir şekilde yürütülmüştür. Okuma yazma seferberliği çalışmalarının da katkısı ile 1927’de % 11 olan okur yazar oranımız, 1935’te 20,4’e, 1950’de 33,6’ya, 1960’ta da 39,5’e yükselmiştir” şeklinde konuştu.

“Kursların açılması devam edecektir”

Müracaatlar arttıkça ve katılımcılar çoğaldıkça kursların açılmasının devam edeceğini sözlerine ekleyen Vali Özdemir Çakacak, “İl genelinde toplamda 2 bin 352 kişinin kaydı yapılarak kurslar başlatılmıştır. Müracaatlar devam ettikçe kursların açılmasına da devam edilecektir.Ve bugün 2 bin 352 kursiyerimizden kurslarını başarı ile tamamlayan 100 kardeşimize sertifikalarını verip onların sevincine ve gururuna ortak olacağız. Türk milleti olarak eğitim seferberliklerine her zaman büyük destek veren bir milletiz. Okumayı, öğretmeni, âlimi kutsal kabul eden bir medeniyetin temsilcileriyiz” dedi.

Son olarak “Okuryazarlık Seferberliği” projesinin mimarları olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a ve kursların açılmasında rol alan idarecilere teşekkürlerini dile getiren Vali Çakacak, okuma yazma sertifikası almaya hak kazanmış katılımcılara sertifikalarını teslim ettikten sonra tek tek tebrik etti.

Editör: TE Bilişim