Özel Çocuk Şehri Sümer Anaokulu Koordinatörü Tala Bakır, Haziran ayından itibaren Capella Park bünyesinde açılacak yeni şubede hizmetlerine devam edeceklerini aktardı ve kayıtların şimdiden başladığını duyurdu.

Okulunuz ne zaman kuruldu? Şu anda Eskişehir'de nerede, nasıl fiziki özelliklere sahip bir binada hizmet veriyorsunuz?

Çocukların özgürce keşiflerde bulunduğu okulumuzun fiziksel ortamını üçüncü öğretmen olarak tasarladık. Bahçeden sınıflara, yemekhaneden oyun alanlarına, kütüphaneden sanat atölyesine kadar tüm ortamlarda çok çeşitli, doğa dostu malzeme ve mobilyalar kullandık. Uluslararası sağlık ve kalite standartlarını takip ediyoruz. Çocuklarımızın temas ettiği tüm alanların güvenli, hijyenik ve çocuk dostu olmasına özen gösteriyoruz.
Sınıflarda kullandığımız malzemeler çocukları farklı düşünmeye yönlendirici niteliktedir.


Anaokulumuz 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında Vadişehir’deki Sehir Koleji Gönül Gökmeydan Kampüsü bünyesinde açıldı. Ardından Sümer’de bir anaokulu binasını devraldık.

Bu yıl da Eylül ayından itibaren Capella Park bünyesinde açılacak yeni şubemizle hizmetlerimize devam edeceğiz.

Kaç öğrenciniz ve kaç kişilik öğretmen kadronuz var?

Her iki şubemizde görev alan 30 öğretmen, yönetici ve personel kadromuzla toplamda 220 çocuğa hizmet sağlayabiliyoruz.

Hangi yaş aralığında öğrenciler eğitim görüyor?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı anaokullarımızda 36-72 aylık çocuğu olan tüm ailelere eğitim hizmeti sağlıyoruz.

Farkınız nedir? Sizi diğer okullardan ayıran özellikleriniz nelerdir?

Aslında diğer okullara göre öne çıkan farklı özelliklerimiz var. Bunların başında eğitime ve öğrenmeye olan yaklaşımımız geliyor. Çocuk Şehri Anaokulu’nda, çocukların mutlu olduklarında öğrendiklerine ve geliştiklerine inanıyoruz. 0-7 yaş arasında çocuklarımıza kazandırılan tüm beceriler ilerki yaşamlarının temellerini oluşturuyor. Uzman eğitimcilerden oluşan kadromuz ile birlikte anaokulundan itibaren sosyal ve akademik temellerin sağlam atılması için çalışıyoruz. Güven veren ve sıcak bir ortamda çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmeyi önemsiyoruz.

İstanbul merkezli, Neşeli Fikirler Okul Öncesi Eğitim Danışmanlığı ile işbirliğimiz çerçevesinde Boğaziçi Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi ve Erken Çocuklukta Üstün Yetenekli Öğrencilerin Eğitimi Alanında uzmanlaşmış Canan Tayanç ile Yetişkin Eğitimi Uzmanı ve Erken Çocukluk Eğitimcisi Senem Uysal liderliğinde, uzman eğitimciler tarafından geliştirilmiş, uluslararası standartlardaki Neşeli Fikirler Erken Çocukluk Eğitim Modeli’ni uyguluyoruz. Bu eğitim modeli sayesinde bizim çocuklarımız için hazırlanmış, uluslararası standartlarda bir sistem takip ediyoruz. Araştırma yönü güçlü ve özgüveni yüksek bireyler olma yolunda çocuklarımızın ilk adımlarını burada atmalarına öncülük ediyoruz.

Eğitimde önceliğiniz nedir?

Çocuk Şehri Anaokulu’nda önceliğimiz, çevreye karşı duyarlı, doğa ile uyumlu yaşayan, doğal merakını takip eden, yaratıcı ve özgüvenli bireyler yetiştirmek. Çocukların hakları ve fikirlerini önemseriz. Eğitim ortamımızı ve programımızı bu değerler çerçevesinde oluşturuyoruz.


Ne yazık ki, ebeveynlere okulda ne yapıldığını gösterme kaygısı ile birçok okul, çocuk merkezli olmaktan veli merkezli olmaya başladı. Bu da programların çocuk ruhundan, ihtiyaçlarından uzaklaşmasına yol açıyor. Ülkemizde özel okullar farklı bir programın, popülerleşmiş bir eğitim yaklaşımının ismini telaffuz ediyor. Okul hangi programı uyguladığını söylerse söylesin ortaya çoğu zaman çok benzer ve çocukların ihtiyaçlarına karşılık vermeyen sonuçlar çıkıyor. Okulumuzda ise alanında uzman Türk akademisyenler tarafından geliştirilen “Neşeli Müfredat” uygulanıyor. Neşeli Müfredat vaat ettiği çocuk merkezli, demokratik, yaratıcı eğitim yaklaşımını gerçek anlamda hayata geçiren bir program.

Sosyal faaliyetlere ne ölçüde önem veriyorsunuz? Bu anlamda okulunuzda neler yapılıyor?

Öğrencilerimizi çok yönlü yetiştirmeye özen gösteriyoruz. İşlenen konularımızla bağlantılı; eğitici geziler (Hayvanat bahçesi, orman, müze), tiyatro, animasyon filmler (kolejimizde 3D salonumuzda) gibi çeşitli faaliyetler düzenliyoruz.

Dil eğitimi, spor, tiyatro gibi sosyal faaliyetler gibi ders dışı aktiviteleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Okulumuzda çift dilli bir eğitim programı uygulanmaktadır. Programının hedefi, ikinci dile yönelik merak uyandırarak, çocukların kendilerini rahatça ifade edecekleri bir ortam sağlamaktır. Çocuğun dünyasının bir parçası olan şarkılar, hikayeler, aktiviteler ve oyunlar yoluyla çok dilli vatandaşlar olma yolunda ilk adım atılır. 5 yaş sınıflarında her gün uygulanan Almanca programı ile çocuklarımız üçüncü bir dille erken yaşlarda tanışırlar.

Öğrenci- veli- öğretmen ilişkisinde nasıl bir iletişim sistemi uyguluyorsunuz?

Çeşitli yollarla çocukların gelişimlerini ve eğitimlerini velilerimizle paylaşıyoruz. Öncelikle her gün K12 veli bilgilendirme sistemiyle çocuklarımızın okuldaki deneyimlerine dair kısa notlar ve fotoğraflar paylaşıyoruz. Her dönem en az bir defa öğretmenlerimiz velilerimizle bireysel olarak gelişim takip toplantıları düzenliyorlar. Yine her yıl iki defa çocuk-veli-öğretmen paylaşım görüşmeleri düzenliyoruz. Öğrenci liderliğindeki görüşmelerde çocuklar aileleriyle sınıfa tek tek gelir. Çocuğunuz yirmi dakikalık görüşme zamanını nasıl geçireceğine kendi karar verir. Ailelerine sınıflarını gezdirebilir, köşeleri tanıtabilir, üç boyutlu çalışmaları deneyimleyebilir, onlarla birlikte deney yapabilir, portfolyo defterini sunabilir veya sınıfta sevdiği oyuncakları gösterebilir. Özellikle çocuk-veli-öğretmen görüşmelerimiz okulumuzda bir festival havasında yaşanmakta.

Geçen zaman içinde okulunuz ailelerin güvenini nasıl kazandı ve nasıl büyüdü?


Şehir Eğitim Kurumları bu yıl 10. yılında. Eskişehir bizi tanıyor. Velilerimizin bizleri çevrede anlatmasıyla büyük bir güven ağı oluştu. Anaokulu hayatımıza girdiğinde yöneticilerimiz önemli destekler alarak gücümüze güç kattı. Müfredat ve İngilizce’den, yemek şirketimize kadar hepsi özenle seçilerek bu güvene layık olmaya çalışıyoruz.

Hangi gelişmeler sizi yeni bir yere taşınma fikrine yöneltti?


Sümer şubemizin binası küçük gelmeye başladı. Capella Park hayalimizdeki okula fiziki şartlar olarak daha uygun ve derslik sayımız artacak. Haziran ayında buraya taşınacağız ve yaz okulumuz başlayacak. Eylül ayında da yeni eğitim öğretim yılına burada başlayacağız.

Bu yeni yerinizde ebeveynleri ve çocukları neler bekliyor?


Geniş bir bahçe içerisine konumlanan, anaokulu olarak inşa edilen bir alanda, şehir merkezinde ulaşımı kolay bir lokasyondayız. Merdivensiz, tek kat üzerine yerleştirilen öğrenme ortamları yer alıyor. Temel değerlerimizi ve eğitim kalitemizi koruduğumuz bir sistem kurguluyoruz.


Gönül Gökmeydan Kampüsü’ndeki şubemiz ile paralel tüm aktivitelerimize yeni şubemizde de yer veriyoruz.

Okulun kapasitesi ne olacak?


Yeni şubemizde 120 öğrenciye hizmet vermeyi planlıyoruz.

Editör: TE Bilişim