Emine Emir Şahbaz Bilim ve Sanat Merkezi tarafından yürütücülüğünü Dr. Nihal Baysal’ın üstlendiği TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programı kapsamında desteklenen Özel Yetenekli Öğrenciler Toprak Ayak İzlerini Siliyor Projesi özel yetenekli öğrencileri Eskişehir’de bir araya getirdi. Projeye Düzce Bilim ve Sanat Merkezi, Tavşanlı Ahmet Uluçay Bilim ve Sanat Merkezi ve Eskişehir Emine Emir Şahbaz Bilim ve Sanat Merkezi’nden olmak üzere toplamda 30 öğrenci katılımcı olarak yer aldı. Proje ile; artan nüfus ve hızla gelişen teknoloji ile birlikte Dünyamızın korunmaya ihtiyacının da artmasından yola çıkılarak özel yetenekli öğrencilerin toprak ayak izlerinin sıfırlama konusunda bilinç kazanmaları ve çözümler üretmelerini sağlayacak etkinlikler yapmalarına imkan vererek farkındalık geliştirmelerini hedeflendi. Öğrenciler bu anlamda bilinçlendirilerek sürdürülebilir toplum geleceğine yeni bakış açıları geliştirildi ve edinilen bilginin akranlarına aktarımı sonucu oluşacak yaygın etkiyle daha geniş kitlelere ulaşılması bekleniyor.

ÇÖPÜNE SAHİP ÇIK

Proje kapsamında gerçekleştirilen ‘Çöpüne Sahip Çık’ etkinliğinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ‘Katı Atık Entegre Tesisi’ ziyaret edilerek Çevre Mühendisi Soner Özenç İlhan öncüllüğünde tesisin çalışanlarının her birinin gerek anlatımları gerekse koşulları en uygun hale getirmesindeki hassasiyetleri ile öğrencilerin bilgilenmesi ve çöplerin her bir ayrıştırma aşamasını ve değerlendirilmesini yerinde görmeleri sağlandı. “Evde çöpleri nasıl ayrıştırmalıyız? Çöpten nasıl enerji elde ediliyor? Böyle bir tesiste seranın ne işi var” sorularına yanıt bulan çocuklar, atık kağıtların geri dönüşümünden yapılan viyol ile çöpü en aza indirgeme anlamında etkinlikler yapıldı.Bu kapsamda; sıfır atık ile toprağımızın korunması, atık sebze meyvelerin geri dönüşümü ile kompost oluşturulması ve toprağın verimli hale getirilme süreci çocuklara anlatıldı.

UZAYI GÖZLEMLEDİLER

Doğanın içinde bulunduğu durumla ilgili Orman Genel Müdürlüğü ‘Orman Fidanlığı Kayaç Parkı’ gezisinde bilgi veren Orman Mühendisi Dr. Nejat Çelik, mesleğimizi nasıl severek yapıp, ülkemize en iyi nasıl hizmet ederizin güzel bir örneğini sundu. Öğrenciler burada, bizzat yeşili ve toprağı oluşum şartları ile tanıma fırsatı buldu. Dr. Nejat Çelik’in büyük bir emekle bir araya getirdiği Kayaç Parkı’nde farklı coğrafyalarında farklı amaçlar için kullanılan kayaçların özelliklerini öğrenen çocuklar, aynı günün akşamında Eskişehir Teknik Üniversitesi çatısı altında kullanılan gözlem evinde Dr.Metin Altan öncüllüğünde gökyüzü gözlem etkinliği ile takım yıldızlarını izledi ve uzay gözlemi yaptı.

SU AYAK İZİ HESAPLAMA

Ertesi gün bütünleşik olarak Türk Dünyası Kültür Başkenti kompleksi içindeki Dr.Metin Altan’nın kurguladığı atölyeler ile “Uzay zaman noktası” gezisi iklim değişikliği ve uzay zaman konularında bilgi edinen çocuklar, atölyelerin içinde farklı türden malzemeler ile yıldız patlamaları, kara delik, bu alanda çalışmış bilim adamları ve astronomi bilimi hangi noktada ve hangi alanlarla iş birliği içerisinde gibi konularda fikir edindiler. Tüm bu etkinliklerin yanı sıra yenilenebilir enerji modelleri ve biyomimetrik şehir tasarımı, su ayak izi hesaplama ve  fotosafari ile şehri tanıma gibi daha bir çok etkinlik de proje kapsamında gerçekleştirildi. Ayrıca projenin yaygınlaştırılması ve içerik tanıtımı amacı ile tüm sosyal ve bilişsel süreçlerin akışı belgesel halinde birleştirildi.

Editör: TE Bilişim