KESK Eğitim Sen Eskişehir Şube eğitim sekreteri Özge Akgül Ayaz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlik mesleğini abluka altına alacağını öne sürdüğü performans sistemini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Yeni sistemde öğretmenlerin, her yıl öğrenci, veli ve yöneticilere sorulacak değerlendirme ile karşı karşıya kalacağını ifade e den Ayaz, “Performans değerlendirmesi bahanesiyle öğretmenleri öğrenciler ve velilerle karşı karşıya getirecek, öğrenci ve veliyi ‘memnun edilecek müşteri’, öğretmeni ‘satış görevlisi’ olarak gören bu uygulamayı kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

Öncelikle eğitimde yaşanan sorunlar karşısında neden kalıcı çözümler üretemediğini sorgulaması gerektiğini kaydeden Eğitim Sen Eskişehir Şube eğitim sekreteri Özge Akgül Ayaz şunları söyledi:

“Performans değerlendirmesiyle öğretmenlerin yaptıkları işin niteliğinden çok ‘yüksek performans’ üzerinden bireysel değerlendirmeye tabi tutulması, okullarda herkesin birbirinin ‘rakibi’ olduğunu düşüncesinin gelişmesine ve iş barışının tamamen bozulmasına neden olacaktır. MEB’in asıl hedefi, öğretmenlerin performansını ölçmek bahanesiyle sınıf içinde yok olma aşamasına gelen öğretmen özerkliğini tamamen ortadan kaldırmak, öğretmenleri performans notu baskısı ile ‘terbiye etmeye’ çalışmaktır. MEB’in performans değerlendirme uygulaması öğretmenlerin birbirine ve öğrencilerine karşı güvensizliğini arttıracak, sürekli performans baskısı ve tehdit altında çalışmalarının önünü açacaktır.

MEB, okulları şirket gibi yönetme anlayışını bırakmalı, eğitim emekçilerine performans dayatması yaparak onları kendince daha fazla hizaya getirmek ve öğretmenlik mesleğini performans notu üzerinden daha da itibarsızlaştırmaktan derhal vazgeçmeli, performans yönetmelik taslağı geri çekilmelidir. Bu anlamda tüm sendikaları bu taslağın geri çekilmesi için birlikte mücadele etmeye gerekirse her alanda bir araya gelmeye davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim