Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’nin Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Muammer Karaman, yönetmelik, rehber öğretmenlerin talep ve beklentileri doğrultusunda, yeniden değerlendirilmesini istedi.

Yeni yönetmeliğin eskisine göre köklü değişiklikler getirdiğini söylemek mümkün olmadığını ifade eden Karaman konuyla ilgili yaptığı basın açıklaması şöyle:

“ Rehberlik hizmetlerinin sınıflandırılmasında ve bu sınıflandırmaya göre kapsamının belirlenmesinde daha fazla detay hükümler göze çarpmakla birlikte esaslı bir değişiklik yapılmamıştır.

Eski yönetmelikte çocuk gelişimi ve eğitimcisi, özel eğitimci, sosyal çalışmacı, eğitim programcısı, psikometrisi, psikolog, psikolog danışman gibi görevlilerin görev tanımları tek tek yapılmışken yeni yönetmelikte bu görevler için hiçbir görev tanımı yapılmamıştır.

Rehberlik servislerinde görevli rehber öğretmenlerin çalışma sürelerinin eski yönetmelikte yer aldığı şekliyle haftalık 30 iş saatinin değiştirilmemesi; günlük çalışma saatlerinin eğitim-öğretim kurumunun özellik ve ihtiyaçlarına göre okul müdürlüğünce düzenlenmesi şeklindeki esnek çalışma imkânının devamı olumludur. Bakanlığın bu hususta bugüne kadar sunmuş olduğumuz önerileri dikkate aldığı anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan, yeni yönetmelikte rehber öğretmenlerin sınavlarda görev alabileceği; belleticilik ve nöbet görevi yapacağı hüküm altına alınmıştır. Sınav görevinin isteğe bağlı kılınması sonucunu doğuran düzenlemenin bu kısmı yerindedir. Ancak, belleticilik ve nöbet görevi yönünden de amir bir hüküm yerine rehber öğretmenin isteğine bağlı bir düzenleme yapılması gerekirdi.

Eğitim-Bir-Sen olarak, Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’nin rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleriyle uyumsuz, psikolojik danışmanların asli işlevlerini engelleyecek nitelikte olan bazı hükümlerinin iptali talebiyle dava açtık.

Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği 10.11.2017 tarihli ve 30236 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikte rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini yürüten profesyonel meslek mensupları, “rehberlik öğretmeni” adı altında sunulan hizmetin niteliğiyle bağdaşmayan bir unvan altında tanımlanmış, yine nöbet ve belleticilik gibi mesleğin asli işlevlerini sekteye uğratacak nitelikte görevler kişinin isteğine bakılmaksızın zorunlu kılınmıştır.

Netice itibarıyla yeni yönetmelik, psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin özgünlüğünü eğitim-öğretim hizmeti içinde doğru ve yerinde konumlandıramamaktadır. Nöbet ve belleticilik görevlerinin zorunlu hâle getirilmesi, rehberlik hizmetlerini olumsuz etkileyecektir. Bu bağlamda yönetmelik, rehber öğretmenlerin talep ve beklentileri doğrultusunda, rehberlik hizmetlerinin niteliği de göz önünde bulundurularak yeniden değerlendirilmelidir. “

Editör: TE Bilişim