Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eskişehir Özel Şehir Koleji’nin birlikte düzenlediği ‘Sanal Ortamda Çocuk İstismarını Önleme Çalışması Bilgilendirme Çalıştayı’ 22-23 Mart 2018 tarihlerinde Gönül Gökmeydan Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Bilgilendirme çalışmasına Çocuk İhmali ve İstismarını Önleme Komisyonu üyeleri ile ortaokul ve liselerde görevli 280 rehber öğretmen katıldı.

Rehber öğretmenlerin sanal ortamda çocuk istismarını önleme konusunda bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen yaptı. Çocuk ihmal ve istismarının önlenmesi konusunda bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Necmi Özen, çocukla en çok ilişkide olan kurumların okullar olduğunu, rehber öğretmenlerin ihmal ve istismar konusunda kilit rol oynadıklarını ve onlara büyük görevler düştüğünü vurguladı. Daha sonra Eskişehir Özel Şehir Koleji Genel Müdürü Metin Pamuk bir konuşmasında, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile çocuğa karşı şiddetin önlenmesine yönelik böyle önemli bir çalışmada ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duydukları belirterek; Özel Şehir Koleji ailesi olarak sosyal sorumluluk projelerinde her zaman işbirliği yapmak istediklerini belirtmişlerdir.

Çalıştayın birinci günü, Çocuğun Ticari ve Cinsel Sömürüyle Mücadele Ağı Koordinatörü Av. Şahin Antakyalıoğlu’nun ‘sanal ortamda cinsel sömürü’ konulu sunusuyla başladı. Antakyalıoğlu; sanal ortamda çocuk istismarını önlemeye yönelik yasal mevzuat ve uygulamalar hakkında bilgilendirmede bulundu. Ardından Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Devlet Hastanesi Psikolojik Danışman Dr. Nilüfer Koçtürk ‘sanal zorbalık ve cinsel istismar’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Koçtürk; Sanal ortamda istismara uğrayan çocukların özellikleri, aile dinamikleri konusunda bilgilendirmede bulundu. Çocuğa ve ailelere yönelik yapılması gereken çalışmaların önemini vurguladı. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı Zehra Dönmez Yükseltarafından ise ‘5395 Sayını Çocuk Koruma Kanunu ve Bildirim Süreçleri’ ile ilgili bilgi verildi. Çocuk koruma kanununa göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulaması gereken koruyucu ve destekleyici tedbirler hakkında bilgi verdi.

Çalıştayın ikinci gününde Anadolu Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Ferhan Odabaşı ‘21. yüzyıl çocuğuna dijital rehberlik’ sunumunu gerçekleştirdi. Odabaşı; teknolojiyle dünyaya gelen çocukla çalışmanın özellikleri, günümüzde profesyonellerin çocuğu anlamadaki yaklaşımlar konusunda bilgilendirmede bulundu. , Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Çocuk İhmali ve İstismarını Önleme Komisyonu üyesi Burak Karakaya ‘Eskişehir İli Çocuk İhmali ve İstismarı Uygulama Yönergesi’ sunumunu gerçekleştirdi. Karakaya; yönergeye göre iş akış şeması ve uygulama esasları konusunda bilgilendirmede bulundu. Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Öğretim Teknolojileri Anabilimi Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Samur ‘Teknoloji bağımlığı’ konulu sunumu gerçekleştirdi. Samur; Sanal oyunların özellikleri, sanal oyunlara karşı çocuk ve ailelere yönelik neler yapılması gerektiği konusunda bilgilendirmede bulundu.

Editör: TE Bilişim