12’nci sınıflar için LYS heyecanı sürüyor, İngilizce ve Fen alanlarında Lisans Yerleştirme Sınavı’nın bu haftasonu yapılacağını hatırlatan Önder Temel Lisesi Rehber Öğretmeni Hande Çevik,  sınavın hemen öncesinde öğrencilere önerilerde bulundu.
Önder Temel Lisesi’nde son bir haftada günde iki deneme sınavı yaptıklarını anlatan Çevik, “12’nci sınıflar için okul daha bitmedi maraton devam ediyor, son dönemeçteler artık. Bu deneme sınavlarına katılmak çok önemliydi, çünkü ne kadar çok prova yaparlarsa sınava o kadar iyi hazırlanacaklarını düşündük.  LYS’ye girecekler için en çok dikkat edilmesli gerek şeyin;  zamanı iyi kullanmak ve sınav esnasında sınava odaklanmak olduğuna dikkat çeken Hande Çevik, bunun için fiziksel ve psikolojik olarak hazırlanmak gerektiğini aktardı. Çevik şunları söyledi:  “Sınav esnasında fiziksel odaklanma için diyafram nefesini kullanabiliriz. 2 ya da 3 nefes almamız,  1, 2 dakikalık esler vermemiz fiziksel olarak bizi rahatlacaktır. Psikolojik odaklanma için ise; öğrencinin kendine olumlu telkinler vermesi yerinde olur.”
ÖĞRENCİ KENDİNİ TANIMALI
Öğrencilerin sınav öncesinde beslenmelerine de dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Rehber Öğretmen Hande Çevik, öğrencilere son birkaç günde daha önce yemedikleri bir şeyi yememelerini öğütledi. Çevik, sınavlarda panik yapmamak için, öğrencilerin kendini tanıması ve ona göre hareket etmesi gerektiğini söyledi. Çevik sözlerini şöyle sürdürdü: “Sınavda panik yapacağını, tuvalet ya da mide sorunu yaşayacağını düşünen öğrenci sınav öncesinde ona göre beslenmeli, moralini bozabilecek şeylerden kaçınmalı daha sınav odaklı bir süreç geçirmeli.  Öğrenci onu mutlu eden bir nesne ya da bir fikri düşünebilir. Sınav esnasında kendimizi rahatlatacağız, sınav sonrasında da kulaklarımızı can sıkıcı konuşmalara, bilgisiz yorumlara kapatacağız.”
 
Editör: TE Bilişim