Eğitim Sen Şube Eğitim Sekreteri Özge Akgül Ayaz, TEOG’un kaldırılması hakkında basın açıklaması yaptı.

Ayaz, “Ortaöğretim kurumları, tıpkı ilkokul ve ortaokullar gibi mevcut sistemin ekonomik ve siyasal ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandırılırken, sorunu TEOG sınavının kaldırılması ile sınırlandırmak mümkün değildir” dedi.

“Sınavlara endekslenmiş bir eğitim sisteminin nitelikli olması mümkün değildir” diyen Ayaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlköğretimden üniversiteye kadar yapılan sınavlarda çocuklarımız ve gençlerimiz resmen yarıştırılmakta, birbirleriyle rekabet etmeleri istenmektedir. Kapitalizmin dayattığı “piyasacı eğitim” anlayışının tipik bir örneği olan bu anlayış derhal terk edilmeli, öğrencileri birbiri ile rekabet eden değil, onları geliştiren, çok yönlü bilgi ve beceri kazandırıcı, nitelikli bir eğitim anlayışı benimsenmelidir. Bunun için öncelikli olarak yapılması gereken, öğrencilerimizi sınav cenderesinden kurtarmak olmalıdır.”

Sınav merkezli eğitim anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Ayaz, “Eğitimin hiçbir kademesinde öğrencilere ve dolayısıyla ailelerine dayatmada bulunmamalı, eğitim sisteminin öncelikli sorunu olan sınav merkezli eğitim anlayışı derhal terk edilmelidir. Her öğrencinin kendi ilgi ve becerisi doğrultusunda hangi alanda okuyacağını kendisinin belirleyeceği bir eğitim sistemi oluşturulmadan atılacak her adım, eğitimde yaşanan kaosu derinleştirmekten ve bu yap-boz tahtasına dönüştürülmüş eğitim sistemiyle öğrencilerimizin geleceğini karartmaktan başka bir işe yaramayacaktır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim