Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Sistemi aracılığıyla öğrenci odaklı hizmet anlayışından hareketle çağın gerekliliklerini yerine getirebilmek ve sektörün yetişmiş insan gücünü karşılayabilmek amacıyla eğitim programlarını hayata geçirmeye devam ediyor.
30 yılı aşkın süredir Açıköğretim Sistemi sayesinde çalışmalarını başarıyla sürdüren Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim aracılığıyla 34’ü ön lisans ve 17’si lisans olmak üzere toplam 51 programda öğrenim hizmetlerini sunuyor. Anadolu Üniversitesi özellikle, iş gücü piyasa taleplerini göz önünde bulundurarak gerek ön lisans gerekse lisans olmak üzere her yıl yeni programları da bünyesine dâhil etmeye devam ediyor. 2015-2016 eğitim-öğretim yılında açılan “Aşçılık”, “Çocuk Gelişimi”, “Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik” ve “Yaşlı Bakımı” ön lisans programları ile “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık”, “Sağlık Yönetimi”, “Sosyal Hizmet”, “Yönetim Bilişim Sistemleri”, “Havacılık Yönetimi” ve “Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi” lisans programları bu yeniliklerin başında geliyor. Anadolu Üniversitesi’nin her yıl hayata geçirdiği yeni programlar sayesinde de Türkiye’nin ara eleman ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunduğu görülüyor. Türkiye’nin istihdam kurumu olan İŞKUR’un, işgücü piyasasının nabzını belirlemeye yönelik hazırladığı “2015 Yılı İşgücü Piyasası Araştırması Sonuç Raporu” da böyle bir sonucun doğruluğunu ortaya koyuyor.
TÜRKİYE’DE ARA ELEMANA CİDDİ ANLAMDA İHTİYAÇ DUYULUYOR
Ülkemizdeki açık iş ve iş yerleştirme anlamında yaşanan gelişmelerin belirlenmesine yönelik olarak İŞKUR tarafından gerçekleştirilen araştırmaların sonuçları özellikle “ara elemana” duyulan ihtiyaca dikkat çekiyor. İŞKUR’un yürüttüğü çalışmaları ve yapılan araştırmaları yakından takip eden Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Sistemi aracılığıyla sektörün taleplerini ve ihtiyaçlarını belirleyerek bu kapsamda ihtiyaç duyulan programları bünyesine dâhil etmeye devam ediyor. Açıköğretim alanında sahip olduğu bilgi birikimini ve tecrübesini 7’den 70’e herkesle paylaşan Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim programları aracılığıyla hem sektörün kapılarını öğrencilerine açmayı hem de sektörün yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. İŞKUR’un, “Sektörlere Göre Açık İş Sayısı ve Açık İşlerin Dağılımları”nı belirlemeye yönelik olarak 2015 yılı Şubat döneminde gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarında yer alan 17 meslek grubundan 7’sine yönelik olarak Anadolu Üniversitesi’nin, Açıköğretim ön lisans programlarıyla öğrenim faaliyetlerini sürdürdüğü görülüyor. Yine İŞKUR tarafından gerçekleştirilen ve “En Fazla Açık İş Olan İlk 20 Meslek” grubunun belirlendiği araştırma sonuçlarına göre Anadolu Üniversitesi; Muhasebe ve Vergi Uygulamaları”, “Özel Güvenlik ve Koruma”, “Çağrı Merkezi Hizmetleri” ve “Aşçılık” ön lisans programlarıyla, bu grupta bulunan mesleklerden 4’üne yönelik olarak öğrenim olanağı sunuyor.
İŞKUR, İŞVERENLE İŞÇİYİ BULUŞTURUYOR
Piyasanın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak işverenle işçiyi buluşturduklarını dile getiren Eskişehir İŞKUR Müdürü Hasan Yoldaş, İŞKUR olarak ayrıca kendilerine başvurulması halinde öğrenim hayatlarında seçmeyi düşündükleri bölümler hakkında da üniversite adaylarını bilgilendirdiklerini söyledi. İŞKUR olarak her yıl “İş gücü Piyasası Analizleri” araştırması yaptıklarını belirten Yoldaş, “Her yıl biz bu araştırmayla iş dünyasının röntgenini çekiyoruz. Bu sayede hangi meslek gruplarına ne kadar eleman ihtiyacı olduğunu tespit ediyoruz. Mesela, üniversite tercihlerinde özellikle bu araştırmaların sonuçlarına bakılarak hareket edilmesinde fayda var. Şu anda da zaten gerek okullar bölümlerini açarlarken gerekse sektör kendisine bir hareket planı çizerken bu bilgilerden hareketle yönlendiriliyor” dedi.
"ESKİŞEHİR’DE, 20 BİN CİVARINDA ARA ELEMANA İHTİYAÇ VAR"
Türkiye’nin ara eleman ihtiyaçlarına ilişkin açıklamalarda da bulunan Hasan Yoldaş, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:
“Şu an Eskişehir’de, 20 bin civarında ara elemana ihtiyaç var. Özellikle uzmanlığa yönlendiren ön lisans programlarından yetişmiş eleman ihtiyacı var. Bu sebeple biz artık ara elemana “ana eleman” diyoruz. Türkiye’nin her yerinde aslında durum böyle. Günümüzde açık işlere ara eleman bulamıyoruz. Dolayısıyla okulu bitiren kardeşlerimizin bitirdikleri branşlarda kendilerini geliştirmeleri piyasada çok daha çabuk iş bulmalarına neden olacaktır. Bunun yanında iş bulacakların İŞKUR’a gelmeleri de iş bulmalarını kolaylaştıracaktır. Bu yüzden sürekli İŞKUR’la irtibat hâlinde olsunlar. Hatta tercih yapmadan İŞKUR’la irtibata geçsinler. Şu anda bize kayıtlı 78 bin kişi bulunuyor ve bünyemizde bulunan meslek danışmanları bu kişilere yardımcı oluyorlar.”
Editör: TE Bilişim