Eskişehir Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan ESOGÜ'de girişlerin ücretli hale gelmesine tepki gösterdi. Alkan, "ESOGÜ ye girişte uygulamaya başlayan HGS, piyasacı üniversite anlayışının geldiği son noktayı gözler önüne sermektedir.

Güvenlikçi politikalar özgürlükçü bir  ortamın var olması gereken üniversitelerimizi Ortaçağ kalelerine dönüştürmüştür.

Türkiye' de ESOGÜ HGS ile Değil Bilimsel Katkı ve Üretim ile Anılmalıdır!

Anadolu üniversitesi ile başlayan Eskişehir Teknik Üniversitesi ile devam eden HGS uygulaması Osmangazi Üniversitesinde, pes dedirten bir duruma dönmüştür.

Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü, çağdaş bir üniversitenin nasıl olmayacağının örneğini ortaya koymuştur . Kendi öğrenci ve personelinden üniversiteye giriş parası almaya başlamıştır . ESOGÜ HGS etiketleri 30-100 lira arasında değişen fiyatlarla satılmaya başlanmıştır.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak ESOGÜ Rektörlüğüne soruyoruz :

  • Çağdaş Batı ülkelerindeki üniversitelerde böyle bir uygulama var mıdır ?
  • Personel ve öğrenciden paralı giriş talep etmek ve bunu güvenlik gerekçesiyle yapmak Anayasayı ve yasaları çiğnemek değil midir?
  • Kent üniversite  bütünlüğüne zarar veren bu uygulama ile amaç daha fazla kar mı elde etmek midir?
  • Bu uygulamadan sonra ne tür bir çağdışılık ile ESOGÜ gündem olacaktır.

Üniversiteler ülkemizde bilim üreten kurumlar olmaktan çıkmıştır. Gündeme ancak böyle uygulamalar ile gelmektedir. Cumhuriyet kurulurken yapılan 1933 üniversite reformunun amacı özgür bir üniversite yaratmaktı. ESOGÜ de tartışma yaratan bu uygulama adeta kale üniversite sonucunu doğurmuştur.

Personel ve öğrenciler için hayata geçirilen bu uygulamaya karşı her türlü yasal girişimi sendika olarak yapacağımızı Eskişehir kamuoyuna bilmesini isteriz."

Editör: TE Bilişim