5580 sayılı kanun kapsamında özel okullarda öğrenim görecek öğrenciler için devlet eğitim- öğretim desteği veriyor. Dört yıl süren destek devlet tarafından karşılıksız olarak sağlanıyor.

Bu kapsamda Önder Temel Lisesi Müdür Yardımcısı Nuran Demirçakmak Boran bir açıklamada bulunarak velilere önerilerde bulundu. Demirçakmak Boran şöyle konuştu: “5580 sayılı kanun kapsamında özel okullarda öğrenim görecek öğrenciler için devlet eğitim- öğretim desteği veriyor. Dört yıl süren destek devlet tarafından karşılıksız olarak sağlanıyor. Bu destek, çocuğunu özel eğitim kurumlarında okutmak isteyen velilerin, maddi anlamda faydalanabilecekleri bir bütçe yardımı demek. Bilindiği gibi özel okullar verdikleri eğitimler için belli bir ücret almaktalar. Bu ücretin belli bir kısmını, ailelerin gelir durumu yeterli değilse devlet karşılıyor. Bu yardımı velilerimizin gelir durumu ve öğrencinin başarı durumu belirlemektedir. Devlet bir anlamda öğrencinin özel eğitime geçişine teşvikte bulunmuş oluyor.”

Süreç nasıl işliyor

Teşvik işlemlerinin 10 Ağustos’ta başladığını hatırlatan Boran bunun 6 Eylül’e kadar devam edeceğini aktardı. Velilere sağlanan imkanı kaçırmamaları için tavsiyelerde bulunan Nuran Demirçakmak Boran, bunun için neler yapılması gerektiğini de anlattı. Boran şöyle konuştu: “Veliler çocuklarının kayıtlı olduğu okula gidip gerekli evrakları teslim ederek okul idaresi ile birlikte başvurabilirler. Diyelim ki, veli özel okulu düşünüyor fakat teşvik çıkarsa çocuğunu gönderebilecek maddi olanaklara sahip. Yani Verilecek teşviğe göre kayıt durumu olacak, bunun önünü de açmaktadır devlet. Bu durumda; öğrenci hâlihazırda okuduğu devlet okuluna giderek, okul idaresine gerekli evrakları teslim ediyor. E-okul sistemi üzerinden başvurusu yapılabiliyor. Başvurunun ardından 7 Eylül tarihinde öğrencinin teşvikten yararlanıp yaralanamayacağı belli oluyor. Teşvik almaya hak kazanmışsa gitmek istediği özel okulun ismini seçiyor. Öğrencinin kaydı özel okula geçtiğinde, o özel okulun kayıt ücretinin bir kısmını devlet ödemiş oluyor."

4 yıl boyunca sürüyor

Boran, “Herhangi bir ortaöğretim kurumunda, ilkokulda, okul öncesinde devletin ayırdığı farklı teşvik rakamları vardır. Ailelere destek olmak amacıyla devlet karşılıksız olarak bunu vermektedir. Bu bir fırsattır. Özel okulda okumak için maddi olarak velilere verilen bir destektir. Eğitim - öğretimini tamamladıktan sonra geri talep edilmemektedir. Bu bir kredi değildir. Tamamen devlet desteğidir. Yine önemli bir nokta bu ödemeler 4 yıl boyunca devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

9’uncu sınıftan başlamalı

“Dokuz ve 10’uncu sınıflar YGS-LYS müfredat konularının yüzde 70-75'inin çıktığı sınıflardır. Velilerimiz 11 ve 12’inci sınıflarda göndermek gibi bir düşünceye sahip olmasınlar” diyerek velilere uyarılarda bulunan Boran, “Anne ve babalar çocuklarını dokuz ve 10’uncu sınıflardan itibaren özel eğitim kurumlarına göndermeliler. Gönderirken de işin maddi boyutunu düşünmesinler, çünkü devlet burada da bir adım atıyor. Bunlar için belli bir oranlama yapılmış verilen toplam destek kontenjanının 9-10’uncu sınıf seviyelerindeki öğrencilerin yüzde 30-35 oranda çıkma olasılığı bulunuyor” şeklinde konuştu. 11’inci ve 12’inci sınıflara gelindiğinde bu oranın düştüğünü aktaran Özel Önder Lisesi Müdür Yardımcısı Boran, “Orada şöyle bir durum var; 11 ve 12’inci sınıflarda çok fazla özele geçiş olduğu için ister istemez maddi limit daha yukarıya çıkmış oluyor. 9 ve 10.sınıfta ise sizin maddi geliriniz yüksek bile olsa, ayrılan kontenjan daha fazla olduğu için ister istemez çıkma olasılığı artıyor. Ayrıca 9’uncu sınıfta öğrenciye burs çıktı ise velinin diğer yıllarda tekrar başvurmasına gerek kalmıyor. 12 sınıf sonuna kadar sınıfta kalma durumu olmazsa bursu kesilmeden devam ediyor” diye konuştu.

Okulların destek kontenjanı var mı?

Özel okullardaki kontenjan sınırlamasına da değinen Boran, bu konuda ise şunları aktardı: “Elbette okulların belli bir destek kontenjanı var. Devlet okulların tüm öğrencilerini destekle karşılayamıyor. Orada şöyle bir oran var; okulun toplam kontenjanının yüzde 40’ına kadar öğrenci alabiliyoruz. Yani burada okulun toplam kayıt sayısı önemli. Veliler bu konuda da okulumuza gelerek şanslarını da arttırabilirler” dedi.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Editör: TE Bilişim