AÜHM- Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından, 28 Mayıs Çarşamba günü ''Proje Fuarı ve Yarışması 2014'' etkinliği düzenlendi. 2008 yılından beri son sınıf öğrencilerinin bitirme projelerini sergilemesi ve öğrencileri sektörle buluşturmak adına düzenlenen yarışmaya, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Adnan Özcan ve Prof. Dr. Yücel Güney, Seramik Araştırma Merkezi (SAM) Ar-Ge Koordinatörü Prof. Dr. Alpagut Kara, Anadolu Üniversitesi Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM TTO) Yöneticisi Prof. Dr. Ersan Pütün, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, sanayi temsilcileri, öğretim üyeleri ve Mühendislik Fakültesi son sınıf öğrencileri katıldı. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Teknoloji Bulvarı İş ve Ticaret Merkezi Çadır Platformunda düzenlenen etkinlik, Eskişehir Sanayi Odası, Seramik Araştırma Merkezi ve ARİNKOM TTO'nun katkılarıyla gerçekleşti.


Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Ülfet Can Özcan son sınıflar adına yaptığı konuşmada, “Anadolu Üniversitesi öğrencileri olarak, şanslı olduğumuzu her geçen gün daha fazla hissediyoruz. Mühendislik Fakültesinde eğitimimizi sürdürdüğümüz süre boyunca; laboratuvarlarımızdan sınıflarımıza Türkiye’de bir çok öğrencinin ulaşamadığı üst düzey imkanlara sahip olduk. Her türlü proje ve sosyal sorumluluk çalışmalarımızda gerek bölüm gerekse fakülte yönetimimizin desteğini hep arkamızda hissettik.” dedi.

SAM Ar-Ge Koordinatörü Prof. Dr. Alpagut Kara, SAM olarak ilk defa bu etkinliğe destek verdiklerini belirtti. Kara ayrıca, ''Üniversite ve sanayi ortaklığının en büyük amacı, aynı ilgiyi duyan tarafları aynı zaman diliminde bir araya getirerek bir şeyler paylaşmaktır. Son sınıf öğrencileri bu etkinlik sayesinde sanayinin kokusunu almış oluyorlar. Sektör temsilcilerine, belki de ilk defa tezleri kapsamında yapmış oldukları çalışmaları sergiliyorlar. Genç ve dinamik öğrencilerimizin sektöre atılmalarına katkı sağlamaktan mutluluk duyuyorum.'' şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kara’nın ardından ARİNKOM TTO Yöneticisi Prof. Dr. Ersan Pütün, mezun olacak mühendislere mesleklerini ellerine alacakları ve mühendis olacakları için “meslektaş” demenin en doğrusu olduğunu söyledi. SAM ve ARİNKOM TTO’nun sektör ve sanayi birlikteliğinin en önemli kilometre taşları olduğunu ifade eden Pütün, ''7’nci proje fuarını yapmaktayız. Demek ki bu iş birlikteliklerinde bu tür organizasyonlar çok önemli. İkili iş birliklerini sağlamak üzere buradayız.'' dedi.

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu ise, 7’ncisi gerçekleşen etkinliği sürdürülebilir hale getirmekten gurur duyduklarını ifade etti. Prof. Dr. Döğeroğlu, üniversite-sektör iş birliğine önemli katkıları olan bu etkinliğin; sanayiye ihtiyaç duyduğu insan kaynağını sağlama, sanayinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik araştırma faaliyetleri yürütme ve bilginin sanayiye aktarılması hususlarında bir köprü oluşturmasının yanı sıra öğrencilere deneyim kazandırması ve iş dünyası ile tanışmaları için önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Prof. Dr. Döğeroğlu konuşmasının devamında ise, “Öğrencilerimizin son sınıfta almakta olduğu bitirme projesi derslerinde ürettikleri projelerin kalitesini yükseltme, yayılımını sağlama ve bu konuda bir farkındalık yaratmayı hedefleyen bu etkinlikte mühendislik program çıktılarının sağlanmasına da önemli katkılar sağlamaktadır.” dedi.

Prof. Dr. Döğeroğlu’nun konuşması sonrasında Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, ''Sanayici artık hazır almanın ötesinde inovatif ve yeni teknolojiler kullanmak, yeni ürünler üretmek durumunda. Gençlerden beklediğimiz, kendilerini daha bilinçli göstermeleridir. Hayata atılıyorsunuz ve lisanın her şeyden önemli olduğunu bilmeniz gerekir. Bu uluslararası dünyada lisanınız yoksa çok fazla şansınız yoktur.” şeklinde konuştu.

Son olarak Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, Türkiye'de bu tür faaliyetleri sürdürebilmenin biraz zor olduğunu ve Anadolu Üniversitesinin sektör-üniversite ortaklığını önemseyen, bu konuda çalışmalar yapan bir üniversite olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gündoğan: ''Çağımız bilgi çağı fakat bilgi çağı demek sadece bilgiyi üretmek değildir. Bilgi çağı demek, üretilen bilginin ekonomik ve sosyal bir değere kavuşması demektir. Eğer biz ürettiğimiz bilgiyi sadece üniversitemiz içerisinde hapsedersek bunun hiçbir anlamı kalmaz. Bunu mutlaka sektörle paylaşmamız gerek.'' dedi. Rektör Prof. Dr. Gündoğan konuşmasının sonunda böyle anlamlı bir etkinliğe katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan tarafından etkinliğe katkıda bulunan, SAM, ARİNKOM TTO ve ESO'ya teşekkür etmek amacıyla Prof. Dr. Ersan Pütün, Prof. Dr. Alpagut Kara ve Savaş Özaydemir'e plaket verildi. Proje yarışmasında değerlendirme jüri üyeliği yapan sektör temsilcileri ve öğretim üyelerine teşekkür belgesi, katılan tüm öğrencilere ise katılım belgesi verildi.

28 Mayıs 2014 Çarşamba günü Proje Fuarında 300 öğrencinin katıldığı ve 160 projenin sergilendiği etkinlik, Eskişehir Sanayi Odasının ev sahipliğinde OSB İş ve Ticaret Merkezi Alanında 3 gün süreyle sanayicilerin ziyaretine açık olacak.

Gülçin Sakarya 

Editör: TE Bilişim