Tepebaşı Belediyesi Sürdürülebilirlik Merkezi ile Sakin Okul Eğitim Kültür ve Sanat Derneği ortaklığı ile düzenlenen Yeryüzü Ekoloji Okulu Doğa ve Mekan Bazlı Eğitim Programı Yazım Çalıştayı tamamlandı.

Tepebaşı Belediyesi Sürdürülebilirlik Merkezi ve Sakin Okul Eğitim Kültür ve Sanat Derneği’nin işbirliği ile düzenlenen çalıştay, Haller Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Çalıştay, Avrupa Birliği ve Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nin “BİRLİKTE; (Yerel Sivil Toplum Örgütleri İçin Kurumsal Destek Programı) tarafından desteklenirken;  Yeryüzü Ekoloji Okulu’nun eğitim programı çalışmalarının yapıldığı 3 etaptan oluşan çalıştayların da ilkini kapsıyor.

Etkinlikte Tepebaşı Belediyesi ile Sakin Okul Eğitim Kültür ve Sanat Derneği arasında geçtiğimiz Aralık ayında imzalanan Yeryüzü Ekoloji Parkı Projesi’nin kentte yaşayan insanlar ve özellikle çocuklar için deney, gözlem ve eğitim alanı olarak sağlayacağı fayda üzerinde de duruldu. Yapılan eğitim işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilecek faaliyetler, atölyeler ve etkinlikler ile eğitimlerden yararlanan çocuk, genç ve yetişkinlerin doğaya erişim, yerel ekosistemde oynama, sürdürülebilirlik konusunda farkında olmaları gibi amaçlara dikkat çekildi. Yapımı devam eden Yeryüzü Ekoloji Parkı ile aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkıda bulunulması, yenilenemeyen kaynakların minimum kullanımının desteklendiği vurgulandı.

Çalıştayda ayrıca doğayla ilişki kurma, doğaya erişim, bir arada yaşama kültürü, sürdürülebilirlik, yerel ekosistemi tanıma, toplumsal aktivizm, mekanı tanıma ve mekan bilinci gibi kavramları ön plana çıkaran bir müfredat oluşturulması ele alındı. Eğitim müfredatının ana temalarının; doğa, insan, mekan ve iletişim alanları olması belirlendi. Yapımı devam eden Yeryüzü Ekoloji Parkı Projesi’nin de içeriğinde yer alan Bitki Sınıfı, Su Sınıfı, Hayvan Sınıfı, Toprak Sınıfı, Gökyüzü Sınıfı ve İklim Sınıfı içerikleri de tek tek değerlendirildi. Yapılacak 3 çalıştay sonunda ortaya çıkan eğitim programının, 2020 ilkbaharında düzenlenecek sonuç toplantısı ile hem Yeryüzü Ekoloji Okulu’nda yürütülecek olan atölyelerin temelini oluşturacağı hem de Milli Eğitim Bakanlığı’na sunulacağı ifade edildi.

Çalıştayda Eskişehir ve dışındaki çeşitli kamu ve kuruluşlardan 80 kişilik bir ekip olmak üzere Eski Tohum, Ormancılar Derneği, Köy Okulları Değişim Ağı, Yeni İnsan Yayın Evi, Kuzey Oryantiring Spor Kulübü, Karaot Tohum Derneği, Ankara Astronomi Topluluğu, Eskişehir Amatör Astronomi Topluluğu, Astromed Ltd. Şti., Bursa Amatör Astronomi Kulübü Derneği, Doğa Derneği, Yeryüzü Derneği, Eskişehir Yaban Hayatı, Türkiye Anonim Kuşları, Uçan Bisiklet İlkokulu, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı, Çanakkale Troya Çevre Derneği, Bilim Elçileri Kulübü , Buğday Derneği, Meraklı Kedi İlkokulu, Kiraz Ağacı Anaokulu, Eskişehir Okulu, Oyun Çalışmaları, Can Suyu Yerel Tohum Topluluğu ve bireysel katılımcılar yer aldı.

Editör: TE Bilişim