Birleşik Kamu-İş ve bağlı sendikalarla , AKP iktidarının 2019 bütçesini protesto etti.

Ulus Atatürk Anıtı önünde, “AKP’nin 2019 açlık, yoksulluk ve işsizlik bütçesine HAYIR” demek için toplanan Birleşik Kamu-İş ve bağlı sendikalar, “Saraya değil, halk için bütçe”, “Saltanat size, fukaralık bize” sloganları attı. Eyleme Genel Başkan Orhan Yıldırım  Genel sekreter Ebru Sungar ve MYK üyeleri, Şube ve Temsilcilik Başkanları, Konfederasyon Birleşik Kamu-İş ve bağlı sendikaları katıldı.

“Ülkemizde ekonomik kriz derinleşmekte yurttaşların yaşam şartları zorlaşmaktadır. Yurttaşlar; ekonomik krizi çarşıda, pazarda, marketlerde ve alışverişin yapıldığı tüm noktalarda ağır şekilde hissetmektedir” diyen Birleşik  Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık şunları söyledi:

“ Ekonomik krizin her geçen gün ağırlaştığı koşullarda AKP iktidarı sadece krizi izlemekle yetinmekte ve ekonomik krizin sorumluluğunu stokçulara, yükünü de zabıtalara ve yurttaşlara çıkarmaktadır.

Başkanlık rejimi istikrar ve kalkınmayı sağlamadığı gibi siyasi, ekonomik, sosyal bir hüsran yaratmıştır.  Ülkemizdeki Başkanlık rejimi, yardımcıları ve bakanları ülke sorunlarını görmezlikten yurttaşlardan gelen çığlıkları duymazlıktan gelmektedir.

2019 Bütçesi TBMM komisyonunda görüşülmekte ancak emekçilerin, işçilerin, kamu çalışanlarını ve emeklilerin ekonomik sıkıntısını giderecek bütçeler içermemektedir. 2019 Bütçesinde bakanlıkların lüks harcamalarına kaynak ayrılmakta ve aslan payı saraya verilmektedir. 2019 Bütçesi Başkana vergi koymak, keyfi harcama imkânı vermektedir. Ancak 2019 Bütçesinde emekliler, işçiler, aileler, çocuklar, kamu çalışanları bulunmamaktadır.

Sonuç olarak 2019 Bütçesi;

•Yurttaşlarda kemer sıkma politikası öngörmekte AKP iktidarına, mutlu azınlığına ve yandaş sermayesine destek olarak hazırlanmaktadır.

• Yurttaşlarımızın mutfağındaki temel besin maddelerini karşılamasını değil açlık ve yoksullukla boğuşmasını hızlandırmasına yöneliktir.

• Sermaye örgütlerinin yıllardır her fırsatta kıdem tazminatının varlığını dile getirmesini ve özelliklede kriz dönemlerinde kıdem tazminatını hedef alması doğrultusundadır.

• Eğitim ve sağlık başta olmak üzere yurttaşlarımızın kamusal haklarını kısıtlamaktadır.

• Memurun, işçinin, emekçinin eğitim çalışanlarının, büro çalışanlarının, sağlık çalışanlarının, çiftçinin, esnafın adının olmadığı mutsuz ve umutsuz milyonlar üretecektir.

• Enflasyonu ve işsizliği büyütmeye zamları artırmaya yöneliktir.

• İşçileri ölüme çocukları yetim bırakmaya yöneltecektir.

• Krizi fırsata çevirenlerin karını artırmaya dönüktür.

• Bütçenin özeti Başkanlık rejiminin istekleri ve beklentileridir!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; Siyasal iktidarın, savurganlığının ve bitmez tükenmez lüks hevesinin bedelini bu ülkenin yoksul yurttaşları ve kamu emekçilerinin ödemesine karşı çıkıyoruz. Toplumun tüm kesimlerini oluşturan işçi, memur, emekli, esnaf ve emeğiyle geçinenlerin ortak talebi 2019 Bütçesinde yeterli payı almak, tüm zamların geri çekilmesi ve maaşların insanca yaşam seviyesine getirilmesidir.”

Editör: TE Bilişim