Gazetecilerle bir araya gelen EOSB Başkanı Nadir Küpeli, mevcut OSB ve 1. Gelişme Bölgesindeki faaliyetler hakkında bir sunum yaptı.

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 42 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Başkan Küpeli, “Toplam firma sayımız 584. Bu firmaların içerisinde 537 tanesini üretimini aktif şekilde sürdürmekte. 24’ü inşaat halinde olup 23’ü ise proje aşamasında. Toplam çalışan sayımız ise 42 bin kişi” dedi.

OSB’deki Firmalarımızın ihracatı

1 milyar 750 milyon dolara ulaştı

Başkan Küpeli, Eskişehir OSB’deki sanayi kuruluşlarının 2019 yılında ihracatlarının 1 milyar 750 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini ifade etti. Çevreci bir OSB olduklarını aktaran Başkan Küpeli, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dünya Bankası Grubu ve Güney Kore Enerji Ajansı iş birliğinde yürütülen Türkiye’de Yeşil OSB Uygulama Projesi kapsamında 333 organize sanayi bölgesi arasında pilot OSB olarak Eskişehir’in seçildiğini belirtti.

Türkiye’de ilk projelere imza atıldı

Sosyal sorumluluk projelerine önem verdiklerini söyleyen Küpeli, “Tepebaşı Belediyemiz ile birlikte Engelliler Montaj Atölyesi’ni kurduk.  Atölyede aralık sonu itibariyle 5 fabrikaya 257 bin Adet ve 12 Bin TL’lik iş yapılıp sanayiciye teslim edilmiştir. 19 Öğrenciden 3 tanesi bölgemizdeki muhtelif fabrikalarda istihdam edilmiştir. Türkiye’de ilk olarak  ise Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Komisyonu’nu kurduk” diye konuştu.

2019 yılı içerisinde temelini attıkları Yaşam Merkezi’ndeki  çalışmaların devam ettiğini söyleyen Küpeli, bu projeyi en kısa sürede şehre kazandırmak istediklerini ifade etti.

Eğitime önem veren OSB’yiz

Başkan Küpeli, eğitime çok önem verdiklerini belirterek, “Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Lisesi’ni kurduk. 2019-2020 Eğitim yılında 100 öğrenci ile eğitime başlanmıştır. Okulumuz 2020-2021 döneminde, inşaatı devam eden ana kampüsüne taşınacaktır. Yatırım tutarının 41 Milyon TL olarak gerçekleşmesi planlanmaktadır. Gelecek yıl okula 270 yeni öğrenci alınacaktır. Okul tam kapasiteye ulaştığında 1.080 öğrenci eğitim görecektir. Eskişehir Sanayisinin yetişmiş teknik ve kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak adına OSB bünyesinde eğitim veren Mesleki Edindirme ve Geliştirme Merkezi’mize (MEGEM) ise 2019 yılında 695 kişi kursiyer olmak için başvuruda bulunmuştur. Yapılan ön eleme sınavları ve mülakatları neticesinde 165 kişi eğitim almıştır. Toplamda 3.940 saatlik meslek eğitimi verilmiş ve 165 genç meslek sahibi yapılmıştır. 2020 yılında 165 olan kapasitenin 245 kursiyere yükseltilmesi için çalışmalar devam etmektedir.  Laboratuvarımız 2019 yılında 18 firmaya 241 adet test hizmeti sunmuştur. Bunun yanında Sınav ve Belgelendirme Merkezi ile ilgili lisans alma çalışmalarımız devam etmektedir” şeklinde konuştu. Küpeli üniversite-sanayi  iş birliğini ise çok önemsediklerini aktardı.

Eskişehir OSB’nin İmişehir mevkiinde yer alan 1. Gelişme Bölgesindeki çalışmaların da devam ettiğini aktaran Küpeli, “Bu bölgeden 25 firmaya 374 bin metrekare yer tahsisi yapılmıştır. Altyapı çalışmaları devam etmektedir” dedi.

2020 yılı yatırım yılı olacak

2020 yılının çalışma ve yatırımlarından bahseden Küpeli şunları söyledi:

“Bu yıl Yüksek Hızlı Tren (YHT) setlerinin Eskişehir’de üretilmesi ve bu yatırımın ilimize kazandırılması konusundaki girişim ve çalışmalarımız devam edecek. EOSB ile Hasanbey Lojistik Merkezi arasındaki demiryolu bağlantısının 2020 yılında tamamlanması konusunda TCDD nezdindeki girişimlerimiz sürecek. Ana demiryolu hattının Gemlik Liman bağlantısı yatırımının bir an önce gündeme alınması konusundaki kamu nezdindeki girişimlerimiz devam edecek. Elektrikli olan milli otomobilin üretim sürecinde Eskişehir sanayinin parça üretimi ve tedarikçi olarak daha aktif rol alabilmesi konusunda girişimlerimiz olacak. EOSB’nin mevcut alanında ve 1. Gelişme Bölgesinde yatırımcılara sunulan arsaların tahsisine ve ilimize yeni yatırımların çekilmesi konusundaki çalışmalarımız sürecek. Mevcut OSB ile 1. Gelişme Bölgesi arasındaki 5,5 km’lik bağlantı hattının tüm alt yapı ve üst yapı yatırımları bu yıl içinde tamamlanarak hizmete açılacaktır. 2019 yılında temelini attığımız ve inşaat çalışmaları süren ‘Özel Eskişehir OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin’ yatırımı tamamlanacak, Okulumuz yeni binasına geçecek ve ilave öğrenciler alınacaktır. Yaşam Parkının inşaat çalışmaları sürecek ve yıl içinde planlanan bölümlerin sırayla hizmete girmesi sağlanacaktır. Sınav ve Belgelendirme Merkezinin 2020 yılında yatırımları tamamlanarak, faaliyete geçmesi sağlanacaktır. Model Fabrikanın bir benzerinin Eskişehir’de kurulması ve işler hale getirilmesi konusunda çalışmalarımız sürdürülecek. Bunun yanında 7-12 yaş arası çocuklarımızın zihin-el koordinasyonlarını geliştirmeyi, üretimin temellerini öğretmeyi ve hayal güçlerini üretime dönüştürme becerilerine katkı sağlamayı amaçlayan yeni nesil bir eğitim atölyesi olan Üretim Becerileri Atölyesinin EOSB’de kurulması için çalışmalar yapacağız. Ayrıca Eskişehir OSB MEGEM A.Ş. Laboratuvar Akreditasyon Süreçleri tamamlanacak ve laboratuvarımız akredite bir şekilde çalışmaya devam edecektir.”

Editör: TE Bilişim